Menu
 

Pērn notikuši par 6% vairāk satiksmes negadījumu, kuros iesaistīti savvaļas dzīvnieki

  • Autors:  LETA
Foto - Rīgas pašvaldības policija Foto - Rīgas pašvaldības policija

Pērn uz Latvijas autoceļiem notikuši 612 satiksmes negadījumi, kuros iesaistīti savvaļas dzīvnieki, kas ir par 6% vairāk nekā 2017.gadā, piektdien Ceļu satiksmes drošības padomes domnīcā stāstīja Valsts policijas (VP) Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

Ceļu satiksmes drošības padomes domnīca šodien sprieda par ceļu satiksmes negadījumiem, kuros iesaistīti dzīvnieki, un kā to skaitu varētu samazināt.

Krapsis stāstīja, ka policijas statistika veidojas tikai no atgadījumiem, kad policija ir saņēmusi telefona zvanu, kurā tiek ziņots par negadījumu, tāpēc ir aizdomas, ka šis skaits varētu būt lielāks. Statistika parāda, ka 2018.gadā bija 612 šādi negadījumi, 2017.gadā - 575 negadījumi, bet 2016.gadā 433 - negadījumi. Turklāt pērn ceļu satiksmes negadījumā, kurā iesaistīti savvaļas dzīvnieki, bijuši divi bojāgājušie.

Domnīcas vadītājs Tālivaldis Vectirāns pauda, ka negadījumos pieaug arī cietušo skaits, jo ja 2014.gadā bija 28 šādi negadījumi, kuros cieta cilvēki, tad 2018.gadā tie jau bija 56 negadījumi ar cietušajiem.

Domnīcas laikā dalībnieki diskutēja par iespējamām kampaņām vai metodēm šādu ceļu satiksmes negadījumu samazināšanai.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) valdes loceklis Jānis Golubevs pastāstīja, ka Eiropā ir dažādas metodes, tai skaitā īpaši dzīvniekiem domātiem tilti pāri ceļiem vai žogi, ceļa zīmes, īpaši spoguļi, kas atstaro gaismu un biedē dzīvniekus, kā arī krūmu izzāģēšana. Viņš norādīja, ka Latvijā būtu jāatrod piemērotākās metodes, lai samazinātu negadījumu skaitu.

Latvijas Valsts ceļu (LVC) Satiksmes organizācijas pārvaldes direktors Māris Zaļaiskalns informēja, ka pašreiz par savvaļas dzīvnieku iespējamu atrašanos uz ceļiem brīdina ceļa zīme. Viņš pauda, ka būtu jāizdomā jauns risinājums, kur šādas ceļa zīmes izvietot, balstoties uz statistiku.

LVC vērtē Valsts policijas statistiku par attiecīgajiem ceļu satiksmes negadījumiem un Valsts mežu dienesta (VMD) datubāzi par dzīvnieku apdzīvotajām vietām. "Saliekot šīs informācijas kopā varētu iegūt objektīvu rādītāju, kas ļautu saprast, kur ir nepieciešams izvietot ceļa zīmi, kas brīdina par savvaļas dzīvniekiem," pauda Zaļaiskalns, piebilstot, ka LVC plāno izstrādāt metodiku, lai noteiktu vietas, kuras ir bīstamākas.

Sēdes laikā tika ierosināts arī veidot aplikāciju, kurā varētu ziņot par notriektiem dzīvniekiem, vai izmantot aplikācijas "Wase" iespējas, Tomēr pret šādu variantu iebilda Krapsis, norādot, ka tādā veidā policija atbalstītu telefona lietošanu pie stūres.

Krapsis rosināja, ka labākais variants būtu fotoradars, kas apkopo informāciju par attiecīgo ceļa posmu, šajā posmā cilvēks tiek brīdināts un viņš brauc uzmanīgāk.

Savukārt Latvijas Mednieku asociācijas pārstāvis Haralds Barviks pauda, ka būtu vajadzīga pamežu tīrīšana, lai autovadītājiem būtu iespēja dzīvniekus laicīgi pamanīt.

Vectirāns sēdes noslēgumā pauda, ka LVC kopā ar MVD jāstrādā pie risinājuma, jāaktivizē statistiskā informācija un jāauditē esošo brīdinājuma zīmju vietas. Turklāt LVC pilotprojekta ietvaros atsevišķās vietās jāuzstāda atstarojošie reflektori un ceļa nožogojumi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.