Menu
 

Traģēdiju Ādažu poligonā izmeklēs Militārā policija

  • Autors:  LETA
Foto no arhīva Foto no arhīva

Militārā policija sākusi kriminālprocesu par 6. maijā notikušo sprādzienu Ādažu poligonā, kurā bojā gāja viena Albānijas Bruņoto spēku virsleitnante un ievainojumus guva divi citi Albānijas karavīri, aģentūra LETA noskaidroja Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļā.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš pirmdien žurnālistus informēja, ka kriminālprocess sākts Valsts policijā, taču šodien, 7. maijā, AM Preses nodaļā aģentūrai LETA norādīja, ka kriminālprocesu sākusi Militārā policija.

Patlaban kriminālprocesā ir veiktas sākotnējās neatliekamās izmeklēšanas darbības, piesaistot arī Valsts policijas kompetentus ekspertus. Lai noteiktu sprādziena iemeslu un to, kāds sprādzienbīstams priekšmets ir detonējis, tiks veiktas ekspertīzes. Izmeklēšanas interesēs uz doto brīdi nekāda plašāka informācija netiks sniegta.

AM Preses nodaļā apliecināja, ka NATO kaujas grupas Latvijā karavīri Latvijas nacionālo uzdevumu izpildē – sprādzienbīstamu priekšmetu neitralizēšanā ikdienā – netiek iesaistīti. Atsevišķi izņēmumi ir militārās mācības, piemēram, starptautiskās militārās mācības "Detonators", kurās pērn mācību dalībnieki atrada un neitralizēja 3071 sprādzienbīstamu priekšmetu un 985 kilogramus vieglās strēlnieku munīcijas.

Jau ziņots, ka sprādzienā poligonā gājusi bojā Albānijas Bruņoto spēku virsleitnante Zarife Hasanaja un ievainots kontingenta komandieris Klodians Tanuši un seržants Julians Kapajs. Virsleitnante no gūtajiem ievainojumiem gāja bojā stundu pēc negadījuma, viens karavīrs pēc ķirurģiskas operācijas smagā stāvoklī atrodas reanimācijas nodaļā, bet otram konstatēti viegli ievainojumi.

Par notikušo sākta dienesta izmeklēšana par negadījuma apstākļiem, un līdz brīdim, kad izmeklēšanā tiks noskaidroti notikušā cēloņi, arī pārtrauktas visa veida mācības Ādažu poligonā. NBS komandieris Leonīds Kalniņš skaidroja, ka Albānijas kontingenta karavīri Latvijā nodarbojās ar nesprāgušās munīcijas neitralizēšanu un negadījumā brīdī viņi gatavoja areālu mācībām.

Latvijā dienesta pienākumus pilda aptuveni 20 nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas inženieri no Albānijas. Viņi iekļauti NATO kaujas grupā. Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido aptuveni 1400 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar NBS, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.