Menu
 

Ekspluatācijā pieņemta Ādažu sākumskola

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ādažu novada pašvaldība Foto - Ādažu novada pašvaldība

18.jūlijā Būvniecības valsts kontroles birojs pieņēma ekspluatācijā Ādažu sākumskolu. Jūnijā tika pabeigti sākumskolas 1. un 2.kārtas būvdarbi. Lai mācību process mazākajiem skolēniem sāktos pilnvērtīgi, skolas 2. kārta – sporta zāle – izbūvēta ātrāk, nekā plānots, informēja Ādažu novada pašvaldība.

Lai bērniem skolā būtu vieglāk orientēties, visas 32 mācību klases katrā stāvā sadalītas četros blokos, kur katram piešķirta sava krāsa. Katrā stāvā ir četras oranžas, četras zaļas, četras sarkanas un četras zilas klases. Atbilstošā krāsā ir linoleja fragmenti, ko var redzēt no gaiteņa tālākā gala, pie klases ieejas durvīm un pašā klasē.

Gaiteņi mācību korpusā izkārtoti ap stikloto iekšpagalmu, lai gaiteņos nodrošinātu dabisko gaismu, taču visbūtiskākais, ka bērni starpbrīžos varēs izskrieties svaigā gaisā drošā, noslēgtā vidē. Skolā ir divi iekšpagalmi ar mīksto segumu, kas no ārpuses nav redzami, vienā no tiem ierīkota aktīvā zona ar divu izmēru pumpām, pa kurām varēs skriet un lēkāt, bet otrā – līdzena virsma ar dažādām spēlēm (šahs, riču račs u.c.).

Lai nodrošinātu bērnu ēdināšanu divos lielajos starpbrīžos un izvairītos no bērnu drūzmēšanās, izveidotas divas atsevišķas ēdamzālēs – pirmajā un otrajā stāvā. Virtuve atrodas 1.stāvā, bet otrajā ir neliels virtuves bloks, uz kuru ēdieni tiks pārvietoti ar pacēlāju. Šāds risinājums nodrošina iespēju starpbrīdi katru ēdamzāli apmeklēt 200-250 skolēniem.

Skolā ir gan centralizētā ventilācijas sistēma, kas darbojas sporta zālē, aulā, ēdamzālē, virtuvē, foajē, gan decentralizētā, kas darbojas katrā klasē. Izolēta ventilācijas sistēma ar rekuperāciju, kas strādā pēc gaisa temperatūras un CO2 sensoriem, ir ikvienā klasē. Tā nodrošina gaisa apmaiņu un piesildi līdz iestatītajiem parametriem. BMS (Building Management System jeb ēku vadības sistēma) sistēma ļauj pārraudzīt aktuālo CO2 un temperatūras sensoru rādītājus katrā no klasēm, kā arī uzstādīt vēlamos rādītājus, pēc kuriem sistēma strādās.

Tā kā skolā ir liela sporta zāle ar koka grīdu un labu akustiku, kā arī skolas tuvumā ir Kultūras centrs ar lielu skatuvi un skatītāju zāli, skolas aula tika plānota pēc aulai minimāli nepieciešamās platības. Neskatoties uz to, aulai ir arī balkons un paredzēts interesants risinājums skatuvei – tā ir transformējama, to var izstiept kā mēli vai vienkārši paplašināt stacionāro skatuvi.

Visi sporta zāles izmēri un aprīkojums atbilst basketbola un volejbola federāciju minimālajām prasībām, lai zālē varētu notikt nacionālā līmeņa sacensības gan basketbolā, gan volejbolā. Tas arī nozīmē to, ka zālē būs ērti trenēties sportistiem un komandām, kuru mērķis ir liela mēroga sacensības. Stundu laikā zāli izmantos skolēni, bet ārpus sākumskolas stundām – novada iedzīvotāji. Tieši tāpēc pārdomāti, neatkarīgi no skolas veidota sporta zāles atsevišķā ieeja, kā arī paredzētas autostāvvietas sporta zāles apmeklētājiem.

Garajos un plašajos gaiteņos uz radiatoriem ir nosegti, uz kuriem skolēni varēs sēdēt. Radiatoru nosegs veidots no tāda paša materiāla, kāds izmantots klašu palodzēm. Visās telpās ir LED gaisma. Gaiteņos un vairākās telpās ir sensori, kas ieslēdz apgaismojumu tikai vietās, kur ir kustība.

Atstāt komentāru

* Ar zvaigznīti ir atzīmēti obligātie lauki, kas ir jāaizpilda

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.