Menu
 

Trīs varianti Stopiņu, Ropažu un Salaspils novada apvienošanai Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - salaspils.lv Foto - salaspils.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvju tikšanās ar vietvaru deputātiem par gaidāmo administratīvi teritoriālo reformu (ATR) trešdien notika Salaspilī. Sanāksmē piedalījās Ropažu, Salaspils un Stopiņu novada domes deputāti un novadu vadītāji.

Jāpiebilst, ka šo trīs Pierīgas novadu apvienošana ir paredzēta VARAM piedāvātajā reformas modelī. Kā pēc tikšanās atzina ministrijas pieaicinātais eksperts, uzņēmuma “Jāņa sēta” galvenais redaktors, ekonomģeogrāfs Jānis Turlajs, salīdzinot ar tikšanās reizēm citos novados, šoreiz sarunas esot notikušas inteliģentā un konstruktīvā gaisotnē. Pašvaldību pārstāvji neesot iebilduši pret reformu, bet galvenokārt koncentrējušies uz jautājumu par to, kāds būtu labāk īstenojamais variants.

Jānis Turlajs arī uzsvēra, ka VARAM piedāvātais Salaspils, Ropažu un Stopiņu novada apvienošanas modelis, viņaprāt, nav vērtējams viennozīmīgi: “Stopiņu novads un Ropažu novads ir vienojušies, ka gribētu veidot vienu robežu novadu. Manuprāt, tā nebūtu nekāda traģēdija, bet jāsaprot, ka tādā gadījumā novadi neizpilda reformas rezultātā paredzētos kritērijus. Vislielākās problēmas būtu izpildīt nepieciešamo minimumu attiecībā uz skolēnu skaitu vidusskolas klasēs, jo šobrīd Ulbrokas vidusskolā mācās 82 vidusskolēni, savukārt Ropažos ir aptuveni 30 vidusskolēnu, līdz ar to kopējais skolēnu skaits nenodrošina nepieciešamo – 150 vidusskolēnu –, lai tiktu izpildīti kritēriji. Savukārt Salaspils viena pati izpilda kritērijus, jo, apvienojot Salaspils 1. un 2. vidusskolas klases, kopējais skolēnu skaits ir 172.”

Šādā modelī vērā ņemams esot ropažnieku iebildums, ka Ropažu iedzīvotājiem nav īsti nekāda sakara ar Salaspili, jo cilvēki nepieciešamības gadījumā izvēlas doties vai nu uz Ogri, vai Rīgu, tāpēc Jānis Turlajs neuzskata, ka VARAM piedāvātais risinājums būtu ideāls. Līdz ar to tikšanās laikā kā viens no iespējamiem risinājumiem ticis apspriests modelis, kurā paredzēta četru novadu – Salaspils, daļas Ikšķiles, Stopiņu un Ropažu – apvienošana.

“Es uzskatu, ka valstiski šis būtu vispiemērotākais risinājums,” atzīst Jānis Turlajs, “tāpēc, iespējams, varētu pieņemt izņēmuma situāciju, ka novadi apvienojas, mainot viena novada esošās teritoriālās robežas, tās sadalot. Daļa Ikšķiles teritorijas varētu tikt pievienota Ogrei, proti, Turkalnes teritorija, Ledus halle, Zilie kalni, kapsēta u.c. objekti, bet daļa teritorijas apvienota ar pārējām trim Pierīgas pašvaldībām.”

Šobrīd esot izkristalizējušies trīs iespējamie varianti:

1.Apvienojas Stopiņu novads un Ropažu novads. Tādā gadījumā Salaspils paliek kā atsevišķs novads, jo tiek izpildīti nepieciešamie kritēriji iedzīvotāju skaita ziņā  un citos rādītājos.

2.Tiek apvienoti četri novadi – Salaspils, Ropažu, Stopiņu un daļa Ikšķiles teritorijas. Šo variantu Turlajs uzskata par perspektīvāko un loģiskāko.

3.Tiek apvienots Salaspils novads un Ikšķiles novads, Ropažu novads paliek kopā ar Stopiņu novadu.

Kuru no variantiem VARAM piedāvās izskatīšanai valdībā augusta vidū, šobrīd neesot iespējams pateikt, atzīst Jānis Turlajs, jo, noslēdzoties konsultācijām ar novadu pašvaldību pārstāvjiem, esot paredzētas arī tikšanās ar iedzīvotājiem, un tikai tad tikšot piedāvāts kopējais ATR modelis lēmuma pieņemšanai Ministru kabinetā.

Jāatgādina, ka patlaban iedzīvotāji var zvanīt uz ministrijas izveidoto zvanu centru un uzdot sev interesējošus jautājumus par gaidāmo reformu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.