Menu
 

VARAM izstrādātajā pašvaldību kartē būs arī Ulbrokas novads, kurā ietilps Stopiņu, Garkalnes un Ropažu pašvaldība

  • Autors:  LETA
Vides aizsardzības un reģionālās aizsardzības ministrijas piedāvātā administratīvi teritoriālā reforma ar jaunajiem administratīvajiem centriem. Pašvaldību skaitu iecerēts samazināt no 119 līdz 36, apvienojot novadus. Ar vienu krāsu apzīmētas blakus esošas pašvaldības, kuras tiek piedāvāts apvienot (izņēmums – daļu Ķekavas novada teritorijas paredzēts pievienot Olaines novadam). Dati: VARAM. Infografika: LETA Vides aizsardzības un reģionālās aizsardzības ministrijas piedāvātā administratīvi teritoriālā reforma ar jaunajiem administratīvajiem centriem. Pašvaldību skaitu iecerēts samazināt no 119 līdz 36, apvienojot novadus. Ar vienu krāsu apzīmētas blakus esošas pašvaldības, kuras tiek piedāvāts apvienot (izņēmums – daļu Ķekavas novada teritorijas paredzēts pievienot Olaines novadam). Dati: VARAM. Infografika: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātajā pašvaldību kartē būs arī Ulbrokas novads, kurā ietilps tagadējā Stopiņu, Garkalnes un Ropažu novada pašvaldība, aģentūru LETA informēja ministrijā.

VARAM pēc konsultācijām ar 114 pašvaldībām ir izstrādājusi un nosūtījusi saskaņošanai konceptuālo ziņojumu par administratīvi teritoriālo iedalījumu pašvaldību reformas ietvaros. Izvērtējot iedzīvotāju skaita dinamiku, mobilitātes un pakalpojumu izmantošanas paradumus, kā arī saņemot datos balstītus alternatīvus priekšlikumus, VARAM ir izmainījusi sākotnēji piedāvāto pašvaldību iedalījumu Pierīgā, vienlaikus izpildot sākotnēji definētos novadu izveides kritērijus.

Jaunajā modelī Pierīgā piedāvāts izveidot vēl vienu novadu – Ulbrokas novadu ar administratīvo centru Ulbrokā, apvienojot Ropažu, Stopiņu un Garkalnes novadu, kā arī iekļaut tajā Vangažu pilsētu, ko sākotnēji bija plānots iekļaut Siguldas novadā. VARAM aplēsusi, ka jaunveidojamā Ulbrokas novadā būs ap 29 500 iedzīvotāju.

Šīs izmaiņas skar arī Salaspils novadu. Tam sākotnējā iedalījumā bija plānots pievienot Ropažu un Stopiņu novadu. Attiecīgi jaunajā novadā būtu ap 40 000 iedzīvotāju. Tomēr jaunākajā piedāvājumā Salaspils paliek esošajās robežās, iedzīvotāju skaitam veidojot ap 22 700. Administratīvais centrs būs Salaspils.

Tāpat izmaiņas skars jaunveidojamo Ādažu novadu, kur atbilstoši jaunākajam piedāvājumam vairs neietilpst Garkalnes novads. Plānots, ka Ādažu novadā apvienos Carnikavas, Ādažu, Sējas un Saulkrastu novadu, iedzīvotāju skaitam veidojot ap 28 800. Administratīvais centrs būs Ādaži. Īstenojot pirmo piedāvājumu, novadā būtu ap 36 100 iedzīvotāju.

Līdz ar to konceptuālajā ziņojumā iestrādātais jaunais teritoriālā piedāvājuma modelis paredz samazināt pašvaldību skaitu no 119 uz 36. Vēl konceptuālajā ziņojumā ir iekļauts reformas izstrādes pamatojums, iespējamie riski, ja netiks mainīta esošā situācija, administratīvi teritoriālā iedalījuma kritēriji, pārskats par konsultācijām ar pašvaldībām, pilnveidotais administratīvi teritoriālā iedalījuma projekts, kā arī pamatnosacījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma izstrādei jaunā redakcijā un informācija par administratīvi teritoriālās reformas īstenošanai nepieciešamajiem finanšu līdzekļiem. Papildus, lai radītu priekšstatu par pašvaldību darbības un atbildību loku, ziņojumā ir uzskaitītas pašvaldību darbības jomas nozaru griezumā.

Dokuments nosūtīts saskaņošanai Finanšu ministrijai, Tieslietu ministrijai, Pārresoru koordinācijas centram un Latvijas Pašvaldību savienībai. Pēc saskaņošanas dalībnieku atzinumu saņemšanas septembra sākumā ministrija konceptuālo ziņojumu virzīs tālāk izskatīšanai jau Ministru kabinetā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.