Menu
 

RACA vadītājs: Apriņķu izveide šobrīd būtu tikai lieki tēriņi un "politisko cīņu lauku" atvēršana

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Zinātnieku izvirzītajā modelī ir diezgan daudz labu lietu, taču šobrīd otrā līmeņa pašvaldību apriņķu veidošana būtu tikai lieki tēriņi un "politisko cīņu lauku" atvēršana, sacīja Reģionālo attīstības centru apvienības vadītājs, Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija).

Viņš uzskata, ka abu modeļu apspriešana ir vērtējama pozitīvi, taču vispirms dzīvē vajadzētu ieviest Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izveidoto reformu. Savu uzskatu Krauklis pamatoja ar to, ka pēc VARAM reformas būtu iespējams deleģēt konkrētus cilvēkus un noteikt, kādas funkcijas viņiem jāveic, tādējādi radot labu rezultātu.

RACA vadītājs sacīja, ka atbalsta diskutēšanu par pētnieku izstrādāto modeli paralēli jaunajai reformai, bet ne VARAM reformas apstādināšanu pilnībā. Viņš uzsvēra, ka Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) izvirzītā modeļa apspriešanai un izvērtēšanai būtu nepieciešami divi līdz trīs gadi.

Krauklis arī atklāja, ka jau LPS valdes sēdē pauda neapmierinātību par LPS vēlmi apturēt VARAM reformu un sākt diskusijas par pētnieku izstrādāto modeli. "Vairāk izskatās, ka nevis LPS grib veidot otru pašvaldību līmeni, bet gan atrast iemeslu VARAM reformas apturēšanai," teica RACA vadītājs

Viņš minēja, ka arī LPS izteikumi par visu pašvaldību neapmierinātību ar jauno reformu ir nekorekti, jo pats RACA vadītājs vien zina vismaz 26 pašvaldības, kuras jaunā reforma pilnībā apmierina.

Krauklis atzīmēja, ka kopumā VARAM plāns viņam šķiet pilnīgi loģisks, taču vēl ir nepieciešams strādāt pie niansēm. Viņš norādīja, ka 36 pašvaldību izveide dos novadiem iespēju attīstīties vairāk, jo lielāki mērogi sniedz lielākas iespējas. Vienlaikus RACA vadītājs uzsvēra, ka tas vai pašvaldības šīs iespējas izmantos, ir atkarīgs no pašvaldības iedzīvotājiem un viņu vēlmi iesaistīties pašvaldības darbā.

Runājot par to, kā Krauklis vērtē viņa pārvaldībā esošo Valkas novada palielināšanu, viņš bija noskaņots pozitīvi. RACA vadītājs atzina, ka Valkas novada uzskati nedaudz atšķīrās no VARAM piedāvātā modeļa. Tomēr viņš teica, ka, ja jāsaglabā robežas, tad Valkas novadam izvirzītais variants ir optimālākais. Raugoties uz nākotni, Krauklis pauda, ka, viņaprāt, Valkas novada domē būs pārstāvēti arī pievienotie novadi, un, ja iedzīvotājiem būs griba darboties, tad beigās Valkas novada apvienošana varētu būt viens no "veiksmes stāstiem".

Pēc VARAM reformas Valkas novadam tiks pievienots tagadējais Rūjienas, Naukšēnu un Strenču novads. Apvienotā Valkas novada administratīvais centrs būs Valka un paredzēts, ka iedzīvotāju skaits sasniegs 17 000 cilvēku.

Jau ziņots, ka LPS valde nolēmusi ar Ministru kabineta pārstāvjiem sākt diskusijas par apriņķu izveidi, tādējādi paredzot iepauzēt VARAM izstrādātās pašvaldību reformas ieviešanu.

Otrdien notikušajā LPS valdes sēdē pašvaldību priekšsēdētāji uzklausīja pētnieku izstrādāto teritorijas attīstības pārvaldības reformas piedāvājumu, kas dienasgaismu ieraudzīja jūlijā.

Kā norāda LPS, Latvijas zinātnieki secinājuši, ka centralizēta un pa nozarēm organizēta valsts pārvalde Latvijā ir izrādījusies neefektīva. Proti, savā kontrolē paturot vairumu finansiālo, institucionālo resursu un funkciju, valsts nav izmantojusi vienu no efektīvas pārvaldības principiem - iespējami lielu atbildības daļu pārvirzīt uz reģioniem un pašvaldībām.

Līdz ar to zinātnieki piedāvā veikt kompleksu teritorijas pārvaldības reformu, kas skartu gan pārvaldības struktūru, gan finanšu pārvaldību, gan arī teritoriālo organizāciju. "Mērķis ir radīt efektīvu, tolerantu, mainīgos apstākļos adaptēties spējīgu, līdzatbildīgu Latvijas teritorijas attīstības pārvaldības sistēmu reģionu attīstības veicināšanai un sabiedrības labklājības izaugsmei," skaidro LPS.

Klātesošie LPS valdes locekļi esot uzsvēruši, ka piedāvātais reformas modelis ir saprātīgs un balstīts datos un skaitļos, pretstatā VARAM piedāvātajam reformas modelim.

Līdz ar to pašvaldību priekšsēdētāji bija vienisprātis, ka ir jāsāk argumentēta diskusija ar valdību, lai rastu reformas optimālāko risinājumu, kas ir vērsts uz Latvijas attīstību, nevis vienkārši robežu grozīšanu.

Tādējādi LPS valde par tālāko diskusiju pamatu rosina ņemt zinātnieku izstrādāto teritoriālās pārvaldības modeli. Diskusiju laikā notiktu izvēle starp tieši vēlētiem vai vietējo pašvaldību deleģētiem apriņķiem, par sadarbību apriņķa mērogā starp pašvaldībām un valsts institūcijām, kā arī atbilstošu funkciju un finansējuma reformu. Vietējo pašvaldību turpmākās reformas kritēriji tad izrietētu no šīs diskusijas rezultāta.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.