Menu
 

Ikšķilieši vēstulē Valsts prezidentam aicina nepieļaut VARAM sagatavotās novadu reformas modeļa sasteigtu īstenošanu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ikšķilieši vēstulē Valsts prezidentam aicina nepieļaut VARAM sagatavotās novadu reformas modeļa sasteigtu īstenošanu

Ikšķiles novada iedzīvotāji sagatavojuši Latvijas Valsts prezidentam adresētu vēstuli, kurā aicina Egilu Levita kungu nepieļaut Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotā administratīvi teritoriālās reformas modeļa sasteigtu īstenošanu.

“Precīzi neizvērtējot pašvaldību aktuālo sociālekonomisko situāciju un attīstības perspektīvas, kā arī bez ekonomiska pamatojuma nosakot vienādus administratīvo teritoriju veidošanas kritērijus, netiek pamatota jaunizveidojamo novadu teritoriju attīstības perspektīva. Robežu maiņa pati par sevi neveicinās ekonomisko izaugsmi un cilvēku vēlmi palikt vai atgriezties uz dzīvi konkrētajā teritorijā, turklāt sagatavotais reformas modelis ļoti līdzinās kādreizējam Latvijas PSR teritorijas iedalījumam, kurš tobrīd galvenokārt varēja pastāvēt uz izveidoto kolhozu un ārējo resursu bāzes pamata,” teikts vēstulē.

Ikšķiles iedzīvotāji arī akcentē sava novada izteikto piederību Pierīgai, ko raksturo pastāvīgi pieaugošs iedzīvotāju skaits, pozitīvi demogrāfijas rādītāji, augsts iedzīvotāju blīvums, zemi bezdarba rādītāji, augsts iedzīvotāju ienākumu līmenis, uz izaugsmi vērsta budžeta plānošana un kvalitatīvs pašvaldības pakalpojumu grozs.

Vēstules autori uzskata, ka novada iedzīvotājiem ir izteikta ikdienas migrācija Rīgas virzienā, kur strādā un mācās liela daļa iedzīvotāju. Turklāt, līdzīgi kā citi Pierīgas novadi, Ikšķiles novads ir viens no nedaudziem, kas veic iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā.

Tautas sapulcē, kas notika 29. augustā, Ikšķiles novada iedzīvotāji akceptēja sagatavoto vēstuli un uzsāka parakstu vākšanu, kas turpināsies līdz 15.septembrim. Ikšķiles novada pašvaldība atsaukusies šai iedzīvotāju iniciatīvai un atvēlējusi arī savas telpas, lai ikvienam būtu pēc iespējas pieejamāka paraksta sniegšana.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.