Menu
 

Latvijas Ainavu arhitektūras balvas saņem arī objekti Saulkrastos un Ādažos

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pirmo reizi pasniegtas Latvijas Ainavu arhitektūras balvas. Nacionālā žūrija trīs mēnešu laikā izvērtēja pieteikumus, apmeklējot ārtelpas, novērtējot tās klātienē un tiekoties ar projektu autoriem un atbildīgajām personām. Nacionālās žūrijas dalībnieki izvirzīja laureātu pretendentus – 38 ārtelpas, kā arī 22 procesus un personības, kas tika tālāk nodoti starptautiskās žūrijas vērtējumam.

Nominācijā “Projekti” tika apbalvoti seši projekti piecās kategorijās. To vidū kategorijā “Ar ēku nesaistīta publiskā ārtelpa” bija Jūras parks Saulkrastos, kura autors ir arhitektu birojs "Substance" arhitekta Arņa Dimiņa vadībā. Savukārt kategorijā “Inženierbūvju dizains” balvu saņēma projekts “Gaujas ielas Ādažos pārbūve”, kura pasūtītājs ir Ādažu novada dome un projekta koncepcijas un tehniskā projekta autoru komanda – SIA “Toma Kokina birojs”, SIA “Ie.La inženieri”, SIA “BM-projekts”.

Pirmās Latvijas Ainavu arhitektūras balvas “Dižbalvu” starptautiskas žūrijas vērtējumā piešķīra Bulvāru lokam – Rīgas kanālmalas apstādījumiem, kuru izveide uzsākta jau 1856.gadā pēc pilsētas aizsargmūru nojaukšanas un kuru attīstību ilgus gadus vadījis izcilais Georgs Kūfalts, jaunāko rekonstrukcijas projektu izstrādāja ainavu arhitekte Gundega Lināre. Pašlaik tos apsaimnieko pašvaldības SIA “Rīgas meži” nodaļa “Rīgas dārzi un parki”.

"Starp visiem pieteikumiem bija viens, kas izcēlās īpaši. Mūsuprāt, tas patiešām ir starptautiskas izcilības piemērs. Šis projekts parāda: kad dažādas profesijas strādā roku rokā, kopīgi var radīt lieliskas lietas. Šis projekts nav svarīgs tikai Rīgai un Latvijai, bet arī visai Eiropai un pat pasaulei. Tas ir augstas raudzes piemērs, un žūrijas lēmums par to bija vienbalsīgs. Tādēļ "Dižbalvu” mēs piešķiram Kanālmalas apstādījumiem – Rīgas Bulvāru lokam – zaļajam koridoram," skaidroja starptautiskās žūrijas vadītājs, Starptautiskās Ainavu arhitektu federācijas prezidents Džeimss Heiters no Austrālijas.

Ceremoniju ar uzrunām atklāja Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere-Le Galla, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce un kultūras ministrs Nauris Puntulis. Visi savās uzrunās uzsvēra ārtelpas kvalitātes nozīmību veselas sabiedrības un vides veidošanā.

Balva ir Latvijas ainavu arhitektūras profesionāļu labāko sasniegumu skate, kura tiek veidota kā laikmetīgs, nozares daudzveidībai atvērts pasākumu kopums, skaidro pasākuma rīkotāji. Balvas virsuzdevums – veicināt izpratni par ārtelpu kā nacionālās kultūrtelpas neatņemamu un neaizstājamu sastāvdaļu, kā sociāli, ekoloģiski un ekonomiski nozīmīgu cilvēku koprades produktu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.