Menu
 

Ūdensapgāde: privātmāju iedzīvotāji Olaines novadā varēs izvēlēties Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

“Izmantojot avīzes starpniecību, vēlos uzzināt, kas mainīsies saistībā ar Jaunolainē uzsāktajiem maģistrālo ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu izbūves darbiem,” “Rīgas Apriņķa Avīzes” redakcijai raksta Andrejs K. no Olaines. “Dzīvoju privātmājā un izmantoju pats savu izveidoto ūdens apgādes sistēmu jeb tā dēvēto spici. Vai tagad man būs lieki jātērē nauda un jāpievieno īpašums centralizētajai ūdensapgādei? Un cik tas apmēram varētu maksāt?” jautā Andrejs.

Sazinoties ar Olaines novada pašvaldības speciālistiem, “Rīgas Apriņķa Avīze” saņēma apstiprinājumu informācijai, ka augustā Jaunolainē ir uzsākti maģistrālo ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu izbūves darbi Olaines novada Jaunolaines ciema tā sauktajā “Lubaušu” teritorijā. Plānots, ka darbi turpināsies līdz pat 2020. gada beigām, kad tiks pabeigta visa projekta realizācija kopumā.

Darbu zonā dzīvojošajiem iedzīvotājiem jāņem vērā, ka darbu izpilde tiek veikta divos etapos: pirmajā – maģistrālo tīklu izbūve ar beztranšeju metodi, otrajā – tīklu atzaru un cita ar tīklu izbūvi un tīklu ekspluatāciju saistītā aprīkojuma (aku un noslēgarmatūras) montāžas darbi.

Attiecībā uz nekustamo īpašumu īpašniekiem tiek sniegta informācija, ka tiem privātmāju iedzīvotājiem, kuri izmantos centralizēto ūdensapgādi un kanalizāciju, par saviem līdzekļiem būs jāizbūvē ūdens uzskaites mezgls (ūdensmērītāju aka) un  ūdensapgādes un kanalizācijas tīkli sava īpašuma teritorijā.

Uz “Rīgas Apriņķa Avīzes” jautājumu, vai privātmāju iedzīvotājiem, kuri līdzīgi kā Andrejs līdz šim izmantojuši citu ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu, obligāti būs jāpievienojas izbūvētajai sistēmai, Olaines novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Nataļja Tropkina paskaidroja, ka esošo privātmāju īpašniekiem tas nebūs obligāti, ja māja netiks atjaunota vai rekonstruēta:

“Olaines novada pašvaldības saistošie noteikumi “Sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas un lietošanas kārtība Olaines novadā” nosaka: “Nekustamā īpašuma pieslēgšana centralizētās ūdensapgādes sistēmai un centralizētās kanalizācijas sistēmai ir obligāta zemes gabalam jaunbūves būvniecības, rekonstrukcijas vai atjaunošanas gadījumā, ja nekustamajam īpašumam  piegulošajā ielā atrodas centralizētās ūdensapgādes un/vai  centralizētās kanalizācijas tīkli”.”

Attiecībā uz jautājumu, ar cik lieliem izdevumiem nāksies rēķināties tiem privātmāju īpašniekiem, kuri vēlēsies izmantot iespēju pieslēgt savu īpašumu maģistrālajam ūdensapgādes un kanalizācijas tīklam, Nataļja Tropkina informēja, ka vienu konkrētu summu nav iespējams nosaukt, jo katrā konkrētā situācijā izmaksas var būt atšķirīgas. Vidēji izmaksas vienam īpašumam varētu svārstīties aptuveni 2000 eiro robežās. Turklāt privātmāju īpašnieki var izvēlēties būvdarbu veicēju, kas veiks kanalizācijas tīklu ierīkošanu īpašuma teritorijā.

Jāpiebilst, ka projekts tiek īstenots, izmantojot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu un Olaines novada pašvaldības ieguldītos līdzekļus SIA “Zeiferti” pamatkapitālā. Darbus pēc SIA “Zeiferti” pasūtījuma veic SIA “ĢL Konsultants”. Pēc tīklu izbūves ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu turpinās sniegt SIA “Zeiferti”, kas ir sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs un uz līguma pamata, kas noslēgts ar Olaines novada pašvaldību, sniedz ūdenssaimniecības pakalpojumus vairākās apdzīvotās vietās Olaines novadā, tajā skaitā arī Jaunolainē. Līgums par šo pakalpojumu sniegšanu ir noslēgts 2010. gada 1. jūlijā un joprojām ir spēkā.

Maksa par pakalpojumiem tiek aprēķināta saskaņā ar sabiedrisko pakalpojumu regulatora apstiprinātajiem tarifiem. Pašlaik spēkā esošais tarifs (ūdens un kanalizācija) ir 2,06 EUR/m3 bez PVN. Izbūvētie ūdensapgādes un kanalizācijas tīkli tiks pieslēgti esošajai Jaunolaines ciema ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai un iekļausies vienotā Jaunolaines ciema un Stūnīšu ciema sabiedrisko pakalpojumu tarifu zonā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.