Menu
 

"Baltic Restaurants Latvia": Nav korekti pirms izmeklēšanas noslēguma par saslimšanām Siguldā vainot ēdinātājus

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Pārtikas veterinārā dienesta (PVD) un Slimību un profilakses centra (SPKC) paziņojumi, kuros par zarnu infekcijas saslimšanām Siguldas novadā vainoti ēdinātāji, pirms izmeklēšanas noslēguma nav korekti, uzskata ēdināšanas pakalpojuma sniedzēja "Baltic Restaurants Latvia" valdes loceklis Guntis Bredovskis.

Viņš aģentūrai LETA norādīja, ka 20. septembrī Siguldas novada dome publiski paziņoja, ka, pēc PVD informācijas, līdz šim veiktajās analīzēs šiga toksīnu producējošā baktērija "E.coli" nav atrasta nevienas Siguldas izglītības iestādes ēdināšanas blokā, tostarp arī nevienam no tur strādājošajiem darbiniekiem. 

Bredovskis atzīmēja, ka, ņemot vērā Siguldas novada domes publiski teikto, nav saprotams, uz kāda pamata epidemiologi no SPKC pirmdien, 23. septembrī, pauduši, ka inficēšanās cēloņi ir meklējami pie ēdinātājiem, kas nodrošināja pakalpojumu Siguldas novadā. Viņš uzsvēra, ka šādi apgalvojumi no atbildīgo iestāžu puses ir maldinoši un nekorekti. Vienlaikus Bredovskis uzsvēra, ka atbildīgās valsts institūcijas joprojām nav atradušas smagās zarnu infekcijas slimības baktērijas izplatības cēloņus un joprojām nav sniegta arī informācija par salmonelozi izraisošās baktērijas – salmonellas – izcelsmi. 

Viņš norādīja, lai noskaidrotu neatbilstību cēloņus, uzņēmums sācis iekšējo izmeklēšanu, kā arī ieviesis pastiprinātas higiēnas procedūras, papildu Ministra kabinetā noteikumos noteiktajām prasībām. "Esam gatavi veikt jebkādas papildu pārbaudes ikvienā no uzņēmuma struktūrvienībām un esam rakstiski apliecinājusi šo gatavību arī PVD. Uzņēmums sadarbojas ar visām atbildīgajām institūcijām, sniedz nepieciešamo informāciju un līdzdarbojas savā kompetencē," atzina Bredovskis.

LETA jau ziņoja, ka 20. septembrī PVD veikto analīžu rezultāti atklājuši, ka ēdinātājs "Baltic Restaurants Latvia" nav ievērojis personīgās higiēnas prasības un pieļāvis pārkāpumus tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumu veikšanā Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs "Ieviņa" un "Saulīte".

PVD informēja, ka saņemtajos nomazgājumu laboratorisko izmeklējumu rezultātos, kas ņemti no pirmsskolas izglītības iestāžu "Ieviņa" un "Saulīte" pavāru rokām pēc to dezinficēšanas, ir konstatēta zeltainā stafilokoka klātbūtne, savukārt divos nomazgājumu paraugos, kas ņemti no mazgāta un dezinficēta aprīkojuma virsmām pirmsskolas izglītības iestādē "Saulīte" un Siguldas 1. pamatskolā, lai izmeklētu tos pēc higiēnas kritērijiem, konstatēta zarnu nūjiņu baktērijas klātbūtne.

Savukārt SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs Latvijas Radio pastāstīja, ka kopš 11. septembra, kad atbildīgās iestādes sāka monitoringu, dažādas zarnu infekcijas slimības konstatētas 46 Siguldas iedzīvotājiem, tostarp 39 bērniem.

Viņš sacīja, ka kopš septembra pirmās nedēļas neviens jauns "E.coli" inficēšanās gadījums nebija konstatēts – tas līdz šim bija apstiprināts pieciem bērniem un vienam pieaugušajam. Tomēr Siguldas pašvaldība pirmdien informēja, ka ir saņēmusi informāciju, ka viens no Siguldas pusē smagāk saslimušajiem bērniem pārnesis šo infekciju savam radiniekam – kādam skolēnam, kura klasē šīs situācijas dēļ uzdots veikt pastiprinātu dezinfekciju.

Tikmēr salmonella konstatēta deviņiem bērniem, kuri nāca no diviem bērnudārziem, bet ēdienu tiem gatavoja vienā iestādē. SPKC pārstāvis atzīmēja, ka pašlaik varot secināt, ka saslimušos bērnus vieno vietas, kuras viņi apmeklēja, un ēdinātājs, kas viņiem nodrošināja pārtiku.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.