Menu
 

Vītols noraida KNAB vērstos pārmetumus, atkāpjas no Ķekavas domes priekšsēdētājas pirmā vietnieka amata

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - LETA Foto - LETA

Svētdien preses brīfingā Ķekavas novada domes priekšsēdētājas pirmais vietnieks Aigars Vītols pilnībā noraida pret viņu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vērstos iespējamos pārmetumus un aizdomas un cer uz taisnīgu un objektīvu tiesībsargājošo institūciju darbu situācijas noskaidrošanai, informēja pašvaldībā.

Uzņemoties politisko atbildību par radušos situāciju, Vītols nolēmis atkāpties no domes priekšsēdētājas vietnieka amata līdz apstākļu noskaidrošanai, lai šajā gadījumā novērstu turpmāku neslavas celšanu Ķekavas novada domei un pašvaldībai. Plašāku informāciju par notikušo A.Vītols nav tiesīgs sniegt, lai netraucētu KNAB uzsākto izmeklēšanas procesu.

Par A. Vītola atbrīvošanu no vietnieka amata deputāti lems pirmdien, 30. septembrī, ārkārtas domes sēdē, kuru, ņemot vērā radušos situāciju, pirms noteiktā laika atgriežoties no atvaļinājuma, sasauks Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire.

Preses brīfingā V.Baire norādīja, ka viņas vietnieka aizturēšana ir bijis liels pārsteigums, jo “domes priekšsēdētāja vietniekam nav nekādas ietekmes uz maksājumu aizturēšanu vai veikšanu, kā arī nav iespējama vienpersoniska lēmumu pieņemšana. Pašvaldības dokumentu vadības sistēma nodrošina, ka lēmumu un maksājumu process ir caurspīdīgs un nodrošina vismaz “četru acu” principu. Līdz ar to nav izprotams, par kādu projektu varētu būt runa,” Baires teikto citē pašvaldībā.

Tā kā šobrīd Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nav sniedzis domei informāciju par uzsākto kriminālprocesu, tik zināms kā vien no medijos paustajām ziņām, domes priekšsēdētāja V.Baire pirmdien sazināsies ar KNAB, lūdzot sniegt plašāku informāciju.

Preses brīfingā Ķekavas novada domes priekšsēdētāja V.Baire uzsvēra, ka Ķekavas novada pašvaldība ir pievērsusi lielu uzmanību tam, lai mazinātu un izslēgtu jebkādus korupcijas riskus, tāpēc ir veikti būtiski priekšdarbi un pieņemti attiecīgi domes lēmumi. Dome ir apstiprinājusi Korupcijas novēršanas sistēmas organizācijas un kontroles veikšanas kārtību, ar mērķi nodrošināt pašvaldībā vienotu iekšējās kontroles sistēmu korupcijas risku novēršanai, kā arī izstrādāta Pretkorpucijas stratēģija un plāns 2019.-2022. gadam, paredzot kopumā vairāk nekā 20 pasākumu korupcijas riska mazināšanai vai novēršanai.

Tāpat šogad visās pašvaldības iestādēs tika veikts funkciju un uzdevumu iespējamo korupcijas risku novērtējums un korupcijas riskam pakļauto amatu novērtējums, kā arī ieviesta Trauksmes cēlēja sistēma.

Savukārt šobrīd norit darbs pie vienota Ķekavas novada pašvaldības ētikas kodeksa izstrādes, kas būs saistošs visām pašvaldības iestādēm, kā arī tiks noteikti vienoti iepirkumu plānošanas un īstenošanas kārtība visām pašvaldības iestādēm. Patlaban arī notiek plašas apmācības pašvaldības amatpersonām un darbiniekiem par korupcijas un interešu konflikta novēršanu valsts un pašvaldību institūciju darbībā, norāda Ķekavas novada domē.

Jau ziņots, ka KNAB piektdien aizturēja Ķekavas novada domes priekšsēdētājas pirmo vietnieku Aigaru Vītolu (LZS) par iespējamu kukuļošanu saistībā ar būvdarbu veikšanu. Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka Ķekavas novada pašvaldības amatpersona, iespējams, pieprasīja uzņēmējam kukuli 30 000 eiro apmērā, lai uzņēmējs saņemtu pēdējo maksājumu no Ķekavas novada pašvaldības par būvdarbu veikšanu projekta ietvaros.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.