Menu
 

82% aptaujas dalībnieku atbalsta nedalītu Inčukalna novadu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Iedzīvotāju sapulce Inčukalna tautas namā. Foto - Inčukalna novada pašvaldība Iedzīvotāju sapulce Inčukalna tautas namā. Foto - Inčukalna novada pašvaldība

Inčukalna novada domes ārkārtas sēdē apstiprināti mēneša sākumā veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultāti. Aptaujas mērķis bija noskaidrot novada iedzīvotāju viedokli par Inčukalna novada nedalīšanu divās daļās un to pievienošanu citām administratīvajām teritorijām.

Inčukalna novada iedzīvotāju aptaujas rezultāti liecina, ka 82% jeb 373 aptaujas dalībnieki no kopskaitā 456 aptaujas dalībniekiem, ir pret Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pašlaik piedāvāto administratīvi teritoriālo reformu (ATR) kā tādu. Iedzīvotāji atbalsta nedalītu Inčukalna novadu un vēlas Inčukalna novadu saglabāt kā patstāvīgu teritoriālo vienību, informēja Inčukalna novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību daļā.

Kā liecina aptaujas rezultāti, iedzīvotāji vienota Inčukalna novada ietvaros sadarbības iespējas ar citām kaimiņu pašvaldībām vērtē sekojoši: 47% ar Siguldas novadu, 13% ar Garkalnes novadu, 8% ar Ādažu novadu, 4% ar Krimuldas novadu un 2% ar Sējas novadu vai Ropažu novadu.

Iedzīvotāju aptaujā kopumā piedalījās 475 dalībnieki, kas ir 28% no Inčukalna novada iedzīvotāju skaita, kuri ir piedalījušies Eiropas Parlamenta vēlēšanās 2019.gada 25.maijā. No aptaujā saņemtajiem 475 viedokļiem 19 viedokļi atzīti par nederīgiem (proti, aptaujas lapā nav veiktas atzīmes par vienu no piedāvātajām atbildēm vai aptaujas dalībnieka griba nav saprotama, tas ir, ir atzīmēta gan atbilde “Jā”, gan atbilde “Nē”).

“Neraugoties uz Inčukalna novada sociālekonomiskajiem rādītājiem un spēju pēdējo 10 gadu laikā īstenot uz attīstību un izaugsmi vērstu budžetu, VARAM izstrādātā ATR paredz Inčukalna pagastu, Krimuldas, Mālpils un Siguldas novadus apvienot un par administratīvo un attīstības centru noteikt Siguldu, bet Vangažu pilsētu, Garkalnes, Ropažu, Stopiņu novadus apvienot un par administratīvo un attīstības centru noteikt Ulbroku. Vēlos uzsvērt, ka šobrīd ATR tiek plānota, neizvērtējot Inčukalna novada iedzīvotāju iespējamos ieguvumus vai zaudējumus,” izteicies Inčukalna novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko. “Turklāt vēlos uzsvērt, ka līdz šim brīdim VARAM nav organizējusi nekāda veida diskusijas vai konsultācijas ar domes deputātiem vai iedzīvotājiem par jaunizveidoto Ulbrokas novadu, kas apvienotu Vangažu pilsētu, Garkalnes, Ropažu, Stopiņu novadus.”

Informācija par Inčukalna novada iedzīvotāju aptaujas rezultātiem tiks nosūtīta Latvijas Republikas Saeimas frakcijām, Ministru prezidentam, Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijai un Latvijas Pašvaldību savienībai to izskatīšanai un izvērtēšanai, administratīvi teritoriālā iedalījuma gala piedāvājuma veidošanai.

Pirms iedzīvotāju aptaujas Inčukalna novadā tika aizvadītas divas iedzīvotāju sapulces, kas bija veltītas ATR tēmas apspriešanai. Kopumā divās dienās uz sapulci Vangažu kultūras namā un Inčukalna tautas namā bija pulcējušies vairāk nekā 160 cilvēku, kuri iesaistījās diskusijās un uzdeva sev interesējošos jautājumus. Īpaši spraiga diskusija starp iedzīvotājiem izvērtās sapulcē Inčukalna tautas namā. Uz iedzīvotāju jautājumiem sapulcēs atbildēja A.Nalivaiko, Mālpils novada domes deputāts un Eiropas Savienības Reģionu komitejas Latvijas delegācijas mandāta turētājs Aleksandrs Lielmežs un Latvijas Pašvaldību savienības vecākais padomnieks, Latvijas Universitātes Biznesa vadības un ekonomikas fakultātes asociētais profesors, Eiropas Padomes eksperts pašvaldību lietās Māris Pūķis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.