Menu
 

Vangažos atkal smird Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Paradokss, ka vēl arvien nav skaidrs, ar ko īsti plāno nodarboties uzņēmums "Vangažu termināls". Tā varētu būt pat citplanētiešu apkalpošana, jo Vangažu iedzīvotājus nedrīkst mocīt ar smakojošu gaisu. Publicitātes foto Paradokss, ka vēl arvien nav skaidrs, ar ko īsti plāno nodarboties uzņēmums "Vangažu termināls". Tā varētu būt pat citplanētiešu apkalpošana, jo Vangažu iedzīvotājus nedrīkst mocīt ar smakojošu gaisu. Publicitātes foto

Valsts vides dienests "Rīgas Apriņķa Avīzei" apstiprināja, ka septembra sākumā atkārtoti ir saņēmis sūdzības no iedzīvotājiem par traucējošām smakām, kas nākot no uzņēmuma "Vangažu nafta" savulaik apsaimniekotās teritorijas.   Reaģējot uz sūdzībām, Valsts vides dienesta inspektori pārbaužu laikā divas reizes traucējošās smakas konstatējuši, un par tām septembrī noformēti divi protokoli. Veicot pārbaudi uz vietas kopā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāvjiem, tika atklāti vides aizsardzības prasību pārkāpumi, kuru rezultātā notikusi noplūde vidē. Tas, iespējams, arī bija traucējošās smakas izraisītājs.

"Rīgas Apriņķa Avīze" ne vienreiz vien ir pievērsusies traucējošo smaku problēmai, kas apdzīvotās vietas «Meža miers» iedzīvotājiem radusies sakarā ar naftas produktu pārkraušanu un uzglabāšanu, ko iepriekš veica uzņēmums "Vangažu nafta". Vairāk nekā gadu iedzīvotāju sūdzības nebija saņemtas, kas skaidrojams ar to, ka  pirms gada uzņēmuma darbība tika apturēta tieši saistībā ar vides prasību pārkāpumiem. Savukārt šobrīd uzņēmums ar citu nosaukumu "Vangažu termināls" vēlas atsākt darboties šajā teritorijā un 5. septembrī iesniedza Lielrīgas reģionālajai vides pārvaldei pasākumu plānu, kurā aprakstīti darbi teritorijas sakopšanai un citi neatliekamie pasākumi pirms darbības uzsākšanas ar konkrētiem izpildes termiņiem. Kā skaidro Valsts vides dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča, līdz 30. septembrim ticis plānots veikt virkni darbu vides sakopšanai: "Uzņēmums informēja, ka ir paredzēta teritorijas sakopšana, ugunsdzēsības sistēmas apsekošana un pārbaude, ugunsdzēsības ūdens papildināšana pazemes tvertnēs, notekūdeņu attīrīšanas iekārtu apsekošana, tīrīšana un piesārņotā ūdens/naftas produktu emulsijas izvešana utilizācijai, dzelzceļa estakādes pretinfiltrācijas seguma remonts, kā arī citu tehnoloģisko iekārtu apkope un pakāpeniska izlietotā nātrija hidroksīda izvešana no rezervuāra. Uzņēmums darbību varēs uzsākt tad, kad pilnībā būs īstenoti visi pasākumi, lai neradītu traucējošas smakas un maksimāli samazinātu ietekmi uz cilvēku dzīves kvalitāti. Par to SIA "Vangažu termināls" pārstāvis 24. septembrī tika informēts sarunā ar Valsts vides dienesta vadību. Pirms darbības atsākšanas uzņēmumam jāizvērtē sava darbība un  izvēlētie risinājumi, kā arī jāpierāda Valsts vides dienestam, ka tas viss tiks nodrošināts," informēja Maruta Bukleviča.

Diemžēl sazināties ar pašu uzņēmumu, vairākkārt zvanot uz "Lursoft" datu bāzē pieejamo kontakttālruni, laikraksta korespondentei neizdevās. Tāpat neizdevās gūt skaidru atbildi uz jautājumu, vai uzņēmums, kuram ir cita juridiskā adrese un nosaukums, turpinās īstenot līdzšinējā teritorijas apsaimniekotāja uzņēmējdarbību, jo kā pamatdarbības veids uzņēmumam "Vangažu termināls" publiskajā reģistrā norādīts "sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšana un pārvaldīšana". Naftas produktu pārkraušana un uzglabāšana nemaz nav pieminēta. Bet pats galvenais – vai tiks nodrošināta videi draudzīga saimniekošana. Arī šo jautājumu "Rīgas Apriņķa Avīzei" noskaidrot neizdevās.

Valsts vides dienestā skaidroja, ka smaku novēršanai nebūt nav nepieciešams uzstādīt kādas speciālas un dārgas iekārtas, vienkārši jāievēro tehniskās prasības un jānodrošina iekārtu savlaicīga apkope: "Lai maksimāli ierobežotu smaku emisijas un gaisa piesārņojumu, svarīgi ir nodrošināt visu tehnoloģisko procesu un iekārtu, kas saistītas ar naftas produktu pārkraušanu un apstrādi, uzturēšanu, savlaicīgu apkopi, ievērojot darbības režīmus, tehnoloģiskās shēmas, reglamentus un ražotāja norādījumus," skaidroja Maruta Bukleviča.

Pirms pieņemt lēmumu par darbības uzsākšanu, "Vangažu termināls" vasarā tikās ar Inčukalna novada Vangažu teritorijas iedzīvotājiem. Uz sanāksmi bija ieradušies apmēram 50 iedzīvotāji, kas liecina par sabiedrības pārstāvju interesi šā jautājuma sakarā. Diemžēl arī šajā sanāksmē, kurā piedalījās gan novada deputāti, gan Valsts vides dienesta pārstāvis, uzņēmuma valdes loceklis Raitis Kampuss nevarēja sniegt skaidru atbildi, kāda veida uzņēmējdarbība notiks minētajā teritorijā, vien esot apliecinājis, ka SIA "Vangažu termināls" ir iegādājies SIA "Vangažu nafta" kustamo un nekustamo mantu īpašumā "Degvielas noliktava "Vangaži"".

Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko "Rīgas Apriņķa Avīzei" skaidroja, ka Inčukalna novada pašvaldība cer, ka Valsts vides dienesta uzdotos darbus uzņēmums "Vangažu termināls" izpildīs savlaicīgi. Pašvaldības rīcībā neesot instrumentu, lai šo procesu ietekmētu, tomēr speciālisti esot gatavi kopā ar Valsts vides dienesta pārstāvjiem piedalīties teritorijas apsekošanā, kā tās līdz šim esot darīts.

Uz jautājumu, cik būtiska pašvaldībai ir šā uzņēmuma darbība, ņemot vērā nomaksātos nodokļus un radītās darbavietas, Aivars Nalivaiko atzina: "Pašvaldībai ir nozīmīga ikviena darbavieta un uzņēmējdarbība, kas tās rada novadā. Protams, ir svarīgi, lai saimnieciskā darbība notiku sakārtotā un drošā vidē likumā noteiktajā kārtībā. Pēc "Lursoft" datiem redzams, ka uzņēmums SIA "Vangažu termināls" ir reģistrēts Rīgā."

Lai gan pašvaldībai nav zināms, kad uzņēmums sāks darboties, arī par uzņēmuma turpmākajiem plāniem pašvaldība neesot informēta, tomēr uz jautājumu, vai nākotnē šajā teritorijā varētu tikt attīstīta kāda cita, videi draudzīgāka uzņēmējdarbība, domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko sniedza atbildi: "Ņemot vērā ilggadējās iedzīvotāju sūdzības, nākotnē vēlētos šo vietu redzēt sakoptu, ar mazāku ietekmi uz iedzīvotāju ikdienas dzīvi. Pašvaldība vienmēr ir atvērta alternatīviem uzņēmēju piedāvājumiem."

Jāpiebilst, ka saistībā ar Valsts vides dienesta un Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārbaudē konstatētajiem vides aizsardzības prasību pārkāpumiem un par atklātajiem faktiem ir uzsākta administratīvā pārkāpuma lietvedība pret uzņēmumu "Vangažu termināls", kā arī uzdoti rīkojumi neatbilstības novērst.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.