Menu
 

Nobirušo lapu savākšana novados Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Ko darīt ar nokritušo un savākto lapu kaudzēm? Vēl jo vairāk situācijā, kad īpašumu sakopšana vairākos novados paredzēta saistošajos noteikumos… Galu galā tas būtu viens loģisks rudens darbs. Te arī jānorāda, ka lapu dedzināšana nebūtu pieļaujama, savukārt neglītas lapu kaudzes iepriekšējos gados vietām bija redzamas līdz pat pavasarim. Interesējoties vairākos Pierīgas novados, "Rīgas Apriņķa Avīze" noskaidroja, ka lapu savākšanas organizēšanā dažādās pašvaldībās ir gan līdzīgas, gan atšķirīgas nianses.

Ķekavā gan ieteikumi, gan akcija

Ko iesākt ar bioloģiskajiem atkritumiem – lapām, zariem, zāli? Ķekavas novada Īpašuma pārvaldes speciālisti norāda uz vairākiem iespējamajiem rīcības variantiem. Var, piemēram, ierīkot kompostēšanas vietu savas privātmājas vai mazdārziņa teritorijā. Atbilstoši ierīkotā ugunskura vietā sava īpašuma teritorijā  zarus un malku var sadedzināt, stingri ievērojot nosacījumu, ka ugunskura vieta tiek uzraudzīta un nerada apdraudējumu videi un cilvēku drošībai, labsajūtai, veselībai, dzīvībai un mantai. Dedzināt atkritumus, tostarp lapas un sagrābto zāli, nav pieļaujams. Nopļautai zālei, koku lapām, nelieliem zariem, augļu un dārzeņu pārpalikumiem, slapjam papīram pašvaldība aicina iegādāties no SIA "Clean R" priekšapmaksas 120 litru tilpuma maisus, kas paredzēti bioloģiski noārdāmiem atkritumiem. Ķekavā tie ir nopērkami tirdzniecības centra "Dālderi" būvmateriālu veikalā (1,32 eiro/gab.). Papildu informāciju par maisu iegādi var saņemt, zvanot uz "Clean R" klientu apkalpošanas centra tālruņa numuru 67111001 vai rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Bioloģiskos atkritumus var nogādāt arī Jaunmārupes šķirošanas laukumā pie Jūrmalas apvedceļa (līdz 1 m3 no personas bez maksas).

Šogad pirmo reizi Ķekavas novada pašvaldība sadarībā ar SIA "Clean R", kas ir novada sadzīves atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums, rīko akciju no 15. oktobra līdz 15. novembrim. Tās laikā iedzīvotāji var bez maksas nodot lapas atkritumu šķirošanas laukumā "Gurnicās" Ķekavā. Lapu izvešanu apmaksās pašvaldība.

Ir iespēja arī no "Clean R" iegādāties maisus lapām. Tomēr, kā informē Ķekavas novada sabiedrisko attiecību speciāliste Vineta Vītoliņa, iedzīvotāji diezgan kūtri šo pakalpojumu izmanto.

Kā savākt Siguldas skaistumu?

Zelta rudeni uz Siguldu brauc skatīties gan kaimiņi, gan rīdzinieki, gan ārzemju viesi. Savukārt lapu savākšanai un dārza atkritumu savākšanai pašvaldība aicina līdz 31. oktobrim izmantot bezmaksas iespēju, proti, novada sabiedrisko attiecību speciāliste Sindija Brikmane informē, ka 7. līdz 31. oktobrim tiek organizēta zaļo un dārza atkritumu savākšanas akcija, jo lapu dedzināšana ir ne tikai pretlikumīga, bet arī pasliktina gaisa kvalitāti pilsētā. Ikvienam novadniekam ir iespēja bez maksas nodot nobirušās lapas, dārza atkritumus un nelielus zarus atkritumu šķirošanas laukumā "Zemdegas" Siguldas pagastā, patstāvīgi šos zaļos atkritumus turp nogādājot un izberot.

Ja pašiem nav iespēju nogādāt sagrābtās lapas atkritumu šķirošanas laukumā norādītajos laikos, tās varēs savākt īpašos maisos, kas būs numurēti un tiks izsniegti konkrētai mājsaimniecībai un personai Siguldas novadā. Vienas konkrētās adreses pārstāvis, samaksājot samazinātu cenu – 10 eiro, var saņemt vienu "BigBag" polipropilēna maisu (90 x 90 x 110 cm). Ja maisos tiks atrasti sadzīves atkritumi, konkrētajai maisu saņēmušajai personai tiks izrakstīts rēķins par nešķirotiem atkritumiem.

Papildus no 7. līdz 31. oktobrim ir iespēja bez maksas nodot koku zarus Šķūņu ielā 4, Peltēs, Siguldas pagastā, zvanot uz tālruņa numuru 25486277 un iepriekš saskaņojot laiku. Ja nav iespēju zarus nogādāt pieņemšanas vietā patstāvīgi, SIA "DGR serviss" piedāvā zaru izvešanas maksas pakalpojumu (līdz 30 kubikmetru kravas cena ir 30 eiro).

Siguldas novada pašvaldība informē, ka neatkarīgi no rīkotās akcijas dārzā radušos bioloģiski noārdāmos atkritumus ir iespējams nodot, izmantojot atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Jumis" maksas pakalpojumus. Tālāk lapas un citi atkritumi tiekot nogādāti Getliņos.

Videi visdraudzīgākais un vienlaikus ekonomiski visizdevīgākais risinājums tomēr ir dārzā radušos bioloģiski noārdāmos atkritumus kompostēt.

Ādažos bezmaksas konteineri

Ādažu novadā ir publiski pieejami bezmaksas konteineri bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem 38 šķirošanas punktos novadā līdzās stikla un vieglā iepakojuma šķirošanas konteineriem. Šajos konteineros iedzīvotājiem ir iespēja bez maksas izmest dārza (koku lapas, zāli) un citus bioloģiskos atkritumus.

Tāpat saskaņā ar Ādažu novada saistošajiem noteikumiem bioloģiski noārdāmos atkritumus fiziskas personas var kompostēt savas mājsaimniecības teritorijā, nodrošinot, ka netiek radīts kaitējums videi, apdraudējums cilvēku dzīvībai un veselībai vai citu personu mantai.

Kā atzīmē Ādažu novada sabiedrisko attiecību speciāliste Laima Jātniece, ja mājsaimniecībai nav interese vest lapas uz bezmaksas konteineriem šķirošanas punktos vai tos kompostēt, atkritumu apsaimniekotājs zaļajiem atkritumiem piedāvā iegādāties īpaši marķētos "Eco Baltia vide" 120 litru maisus. Maisi paredzēti nopļautai zālei, koku lapām, sīkiem zariņiem, nezālēm, dārzeņiem un augļiem. Piepildītos zaļo atkritumu maisus atstāj pie sadzīves atkritumu konteinera, un par to savākšanu parūpējas atkritumu savācēji. Papildus par atkritumu aizgādāšanu vairs nav jāmaksā, samaksa ir tikai par marķētā maisa iegādi. Arī no Ādažiem bioloģiskos atkritumus tālāk nogādā Getliņos.

Ropažos centralizēti nevāc

Savukārt Ropažu novadā netiek organizēta centralizēta vai daļēji centralizēta lapu savākšana. Novadā dzīvojošajiem ir iespēja personīgi sazināties ar SIA "ReCikls" un bez maksas nodot pārtikas atkritumus – jebkādus pārtikas produktus, kam beidzies derīguma termiņš, neatbilstošas glabāšanas vai pārvadāšanas rezultātā bojātu un nederīgu pārtiku, pārtikas pārpalikumus, arī zāli, lapas, tālākai pārstrādei nederīgus ābolus un kartupeļus.

Carnikavā kompostēs uz vietas

Kā informē Carnikavas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Cerbule, pašvaldības īpašumā pie Zibeņu–Briljantu ceļa jau otro gadu pieejama novietne kritušajām lapām, savāktajiem āboliem, lakstiem. Novietnē uzstādītas informatīvās zīmes un izveidotas norobežotas vietas atvesto lapu, ābolu, lakstu izbēršanai, tos nedrīkst atstāt maisos, kuros tie savākti transportēšanai.

Izmest drīkst tikai lapas, lakstus un ābolus. Aizliegts izmest zarus, kokus, koku saknes un citus priekšmetus. Novietnes izmantošana ir bez maksas. Trūdvielas vēlāk tikšot izmantotas apzaļumošanas darbos turpat novadā.

Garkalnē laba, bet īsa akcija

Garkalnes novadā lapas un zāli var nodot visu gadu "BigBag" maisos, kuri tiek savākti no iedzīvotāju īpašumiem. Tas ir maksas pakalpojums – 9,68 EUR/m3. 2017. gadā Garkalnes novadā tika savāktas 31,46 tonnas bioloģiski noārdāmo atkritumu, 2018. gadā – 47,77 tonnas. Savāktās lapas tiek transportētas uz SIA "Getliņi EKO" atkritumu poligonu, kur tās izmanto biogāzes ražošanai. Taču, kā informē novada speciāliste Santa Bubindusa, rudens periodā ir plānota bezmaksas lapu savākšanas akcija, kas tiek īstenota ar Garkalnes novada domes finansiālu atbalstu. Akcijas mērķis ir savākt rudens lapas, zāli un citus dārza atkritumus, kā arī noskaidrot, cik nepieciešams būtu laukums, kur bioloģiskos atkritumus iedzīvotāji var atvest visu gadu.

Akcijas norises laiks gan ir samērā īss – no 25.  līdz 30. oktobrim. Šajā laikā katru darbdienu no plkst. 8.00 līdz 11.00 un no plkst. 16.00 līdz 19.00 Garkalnē, laukumā pie Vidzemes šosejas 1D (pie doktorāta), stāvēs atkritumu automašīna, kurā ikviens bez maksas varēs izbērt lapu maisus. Brīvdienās – 26. un 27. oktobrī – automašīna šajā laukumā būs pieejama no plkst. 12.00 līdz 17.00.

Citās apdzīvotās vietās Baltezerā, Priedkalnē, Bukultos un citur bez maksas lapu un nopļautās zāles savākšanas akcija norisināsies tikai sestdien, 26. oktobrī. Norādītajos laikos iedzīvotāji var atvest un izbērt automašīnā lapu maisus. Plašāka informācija atrodama novada mājaslapā garkalne.lv.

Kā redzams, ikkatrā novadā iedzīvotājiem ir kāda iespēja savākt un arī bez maksas nodot savāktās rudens lapas. Tomēr versijas ir ļoti atšķirīgas, tādēļ precīzākas detaļas vēlams noskaidrot savā pašvaldībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.