Menu
 

Valdība atbalsta ieceri Latvijā izveidot 39 pašvaldības esošo 119 vietā

  • Autors:  LETA
VARAM piedāvātā administratīvi teritoriālā reforma ar jaunajiem novadiem un administratīvajiem centriem. Pašvaldību skaitu iecerēts samazināt no 119 līdz 39, apvienojot novadus.  Ar vienu krāsu apzīmētas blakus esošas pašvaldības, kuras tiek piedāvāts apvienot (izņēmums – daļu Ķekavas novada teritorijas paredzēts pievienot Olaines novadam). Dati: VARAM. Infografiks: LETA VARAM piedāvātā administratīvi teritoriālā reforma ar jaunajiem novadiem un administratīvajiem centriem. Pašvaldību skaitu iecerēts samazināt no 119 līdz 39, apvienojot novadus. Ar vienu krāsu apzīmētas blakus esošas pašvaldības, kuras tiek piedāvāts apvienot (izņēmums – daļu Ķekavas novada teritorijas paredzēts pievienot Olaines novadam). Dati: VARAM. Infografiks: LETA

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, kas piedāvā reformas rezultātā 119 pašvaldību vietā Latvijā izveidot 39 vietvaras.

Likumprojekts paredz izveidot 34 novadus, kā arī saglabāt republikas pilsētas statusu Rīgai, Jūrmalai, Daugavpilij, Liepājai un Rēzeknei. Attiecīgi plānots, ka reforma neskars minētās piecas republikas pilsētas un arī četrus novadus – Alūksnes, Gulbenes, Līvānu un Salaspils novadu.

Vienlaikus, lai nodrošinātu Olaines novada ģeogrāfisku vienotību, likumprojektā arī ietverts punkts, kas uzdod Olaines un Ķekavas novada pašvaldībai vienoties par robežas grozīšanu.

VARAM iecerei vienbalsīgu atbalstu pauda visi valdības ministri, savukārt iebildumus joprojām uzturēja Latvijas Pašvaldību savienība. Valdības atbalstītais modelis tiks nodots izvērtēšanai Saeimā.

Kā ziņots, sākotnēji VARAM piedāvātais modelis piedāvāja izveidot 35 novadus, taču pēc apspriedes ar pašvaldībām tika nolemts izveidot jaunu – Ulbrokas novadu. Šonedēļ koalīciju veidojošās partijas vienojās, ka Liepājai, Rēzeknei un Daugavpilij tiks saglabāts pilsētas statuss un ap tām veidosies atsevišķas pašvaldības. Līdz ar to vietvaru skaits pieaug līdz 39.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.