Menu
 

Rīgas dome aicina Pierīgas pašvaldības uz diskusiju par Rīgas metropoles areāla stiprināšanu

  • Autors:  LETA
Foto: LETA Foto: LETA

Rīgas dome aicina Pierīgas pašvaldību vadītājus un valsts institūciju pārstāvjus uz diskusiju ar mērķi veicināt Rīgas metropoles areāla stiprināšanu un aktualitāti valstiskā līmenī, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Solvita Brence.

Pasākuma "Rīgas metropoles areāls: priekšnosacījums Nacionālā attīstības plāna veiksmīgai realizācijai" mērķis ir uzsākt Rīgas un Pierīgas partnerības veidošanu, atbalstot ideju par Rīgas metropoles areāla stiprināšanu. Uz pasākumu aicināti ierasties Rīgas pašvaldības nozaru departamentu pārstāvji, Pierīgas pašvaldību priekšsēdētāji un attīstības speciālisti, kā arī ministriju, valsts iestāžu un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Seminārā plānotas trīs prezentācijas un divas diskusijas, kuras vadīs sociālantropologs Viesturs Celmiņš. Prezentāciju tēmas būs: "Rīgas metropoles areāls Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam", "Metropoles loma starptautiskās konkurētspējas veicināšanā" un "Publiskā sektora sadarbība kā atbalsts biznesa attīstībai Rīgas metropoles areālā". Prezentācijas vadīs "CBRE Baltics" direktore Santa Rozenkopfa, Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Pēteris Vilks un "Domnīcas Certus" valdes priekšsēdētājs un Latvijas Universitātes asociētais profesors Daunis Auers.

Kā norāda Brence, Rīgas metropoles areāls Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam definēts kā nacionālā interešu telpa. Telpiskās attīstības perspektīvas viens no mērķiem ir "stiprināt Latvijas un tās reģionu starptautisko konkurētspēju, palielinot Rīgas kā Ziemeļeiropas metropoles un citu valsts lielāko pilsētu starptautisko lomu". "Lai nodrošinātu Rīgas metropoles areāla vienotu un ilgtspējīgu attīstību, ir jāīsteno koordinēta sadarbība starp vietējām pašvaldībām, plānošanas reģioniem un valsts institūcijām," norāda Brence.

Viņa arī norāda, ka, balstoties uz Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju līdz 2030. gadam, Rīgas pilsētas attīstības vīzija ir 2030. gadā būt starptautiski atpazīstamai Ziemeļeiropas metropolei. "Tomēr šādu ambiciozu mērķi nav iespējams sasniegt, areāla pašvaldībām nestrādājot kopā un nerisinot visam areālam nozīmīgus izaicinājumus," uzskata pašvaldībā.

Tāpat stratēģija atbalsta vienotas metropoles areāla ekonomikas veidošanu, vairojot iedzīvotāju labklājību, kā arī sniedzot būtisku pienesumu visas valsts attīstībai. Priekšnoteikums šo mērķu sasniegšanai ir labāk koordinēta Rīgas–Pierīgas teritoriju attīstība, kā arī sadarbība starp valsti un areāla pašvaldībām stratēģisku projektu ieviešanā.

Vienlaikus Rīgas dome norāda, ka patlaban publiskajā apspriešanā ir nodota Nacionālā attīstības plāna 2021.–2027. gadam 1. redakcija, kurā nav pilnvērtīgi izvērtēta un risināta Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam ietvertā ideja par Rīgas metropoles areāla starptautisko nozīmīgumu un ietekmi uz visas valsts izaugsmi. "Tāpēc kopīgi vēlamies paust viedokli par metropoles areāla nozīmi un to, ka valsts līmenī jāvelta lielāka uzmanība un atbalsts tā attīstītībai un starptautiskās konkurences stiprināšanai," norāda Brence.

Pasākums notiks 29. oktobrī no plkst. 12.00 līdz 15.00 "Hanzas perona" telpās Hanzas ielā 16A, Rīgā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.