Menu
 

Uzsāks elektropārvades līnijas izbūvi posmā no Saulkrastiem līdz Rīgai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Attēls: AS "Augstsprieguma tīkls" Attēls: AS "Augstsprieguma tīkls"

Turpinot darbu pie elektropārvades līnijas "Igaunijas–Latvijas 3. starpsavienojums" izbūves, oktobra beigās plānots uzsākt darbus posmā no Saulkrastiem līdz Rīgai. Patlaban no līnijā kopumā paredzētajiem 527 balstiem 257 balstiem ir izbūvēti pamati, samontēti ir 166 balsti, no kuriem 126 ir jau pacelti, vadu vilšana ir pabeigta pie 67 balstiem.

Jaunās līnijas būvniecība tika sākta pie Igaunijas robežas virzienā uz Rīgu. Līdz šim darbi noritēja posmā līdz Saulkrastiem, savukārt oktobrī ar koku izciršanu ir uzsākta pirmie darbi arī Sējas, Inčukalna, Garkalnes, Ropažu, Salaspils un Stopiņu novadā, informē AS "Augstsprieguma tīkls" Komunikācijas daļas vadītāja Aija Ikstena.

Projektā "Igaunijas–Latvijas 3. starpsavienojums" šogad plānoto investīciju apjoms ir 38,4 miljoni eiro, bet kopumā jaunās līnijas būvniecībā plānots ieguldīt 84 miljonus eiro, no kuriem ap 62% ir Eiropas Savienības Infrastruktūras savienošanas finanšu instrumenta (CEF) līdzfinansējums.

Projekta ietvaros paredzēts izbūvēt 330 kV augstsprieguma elektropārvades līniju 176 kilometru garumā no Rīgas TEC-2 līdz Igaunijas robežai, kā arī veikt apakšstacijas TEC-2 paplašināšanu, savukārt Igaunijas pārvades sistēmas operators "Elering" izbūvēs šīs līnijas daļu Igaunijas teritorijā līdz apakšstacijai "Kilingi-Nōmme". Elektropārvades līnijas projektēšanas un izbūves darbus veic pilnsabiedrība "EE-LV Interconnection", savukārt darbus apakšstacijā TEC-2 – "Empower AS" filiāle Latvijā. Projektu noslēgt plānots 2020. gadā, vēsta A. Ikstena.

Ņemot vērā projekta nozīmīgumu, Ministru kabinets ir noteicis tam nacionālo interešu objekta statusu. Nacionālo interešu objekta statusa piešķiršana ir veids, kādā valsts realizē politisko izšķiršanos saistībā ar plānoto valsts attīstību enerģētikas jomā un uzņemto starptautisko saistību izpildi, skaidro AS "Augstsprieguma tīkls" pārstāve.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.