Menu
 

Siguldā turpinās darbs pie Latvijā pirmā atkritumu pieņemšanas viedpunkta izveides

  • Autors:  Apriņķis.lv
Attēls: www.sigulda.lv Attēls: www.sigulda.lv

Daudzdzīvokļu namu kvartālā Leona Paegles ielā 6B, Siguldā, turpinās darbs pie Latvijā pirmā viedā atkritumu konteineru punkta izveides. Līdz šim labiekārtota Leona Paegles ielas daudzdzīvokļu ēku kvartāla infrastruktūra, patlaban notiek darbs pie viedpunkta tehnisko risinājumu izstrādes. Ņemot vērā projektā paredzamo inovatīvo risinājumu ieviešanas gaitu, viedo atkritumu konteineru punktu plānots atklāt nākamā gada sākumā.

Būvniecības darbu laikā jau veikta piebraucamā ceļa seguma atjaunošana un viedo konteineru nojumes izbūve. Turpat līdzās izveidots arī pazemes šķiroto atkritumu pieņemšanas punkts vieglā iepakojuma un stikla šķirošanai, kas iedzīvotājiem būs pieejams jau šogad, informē Siguldas novada pašvaldībā.

Turpmākajā projekta gaitā notiks preskonteineru sistēmas izgatavošana, kam paralēli norit aktīvs darbs pie konteineru funkcionalitātes nodrošināšanas – programmatūru izveides un saistīto formalitāšu izpildes, lai inovatīvais atkritumu pieņemšanas punkts būtu pēc iespējas ērtāks ikvienam iedzīvotājam.

Kopumā Leona Paegles ielas daudzdzīvokļu māju kvartālā plānots izvietot divus ar viedajām pilsētvides komunikāciju tehnoloģijām aprīkotus preskonteinerus. Tajos iedzīvotājiem būs iespēja nodot bioloģiski noārdāmus sadzīves atkritumus un nešķirotos sadzīves atkritumus, maksājot tikai par konkrēto nodoto atkritumu apjomu. Uzskaite tiks veikta, izmantojot pašvaldības izsniegtās Siguldas novada iedzīvotāja identifikācijas kartes. Plānots, ka jaunās tehnoloģijas palīdzēs par gandrīz 68 tonnām gadā samazināt poligonā noglabājamo sadzīves atkritumu apjomu, kā arī ierobežot oglekļa dioksīda emisijas, skaidro pašvaldībā.

Projektu īsteno Siguldas pilsētas SIA “Jumis” sadarbībā ar Siguldas novada pašvaldību. Būvdarbus veic PS “VIA Blīgzna” pēc Siguldas pilsētas SIA “Jumis” pasūtījuma. Plānotās kopējās projekta izmaksas ir apmēram 110 000 eiro, kas ietver projekta izstrādi un būvuzraudzību, piebraucamā ceļa cietā seguma un atkritumu savākšanas konteineru novietnes atjaunošanas darbus, laukuma izbūvi pie pazemes konteineriem, infrastruktūras izveidošanu, preskonteineru nojumes un pazemes konteineru izbūvi, programmatūras risinājumus, kā arī preskonteineru iegādi un izbūvi/uzstādīšanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.