Menu
 

Latvijas Zinātņu akadēmija rīkos konsiliju, lai izvērtētu Administratīvi teritoriālās reformas ieguvumus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - flickr.com Foto - flickr.com

4.novembrī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāta zālē notiks ekspertu konsilijs, lai izvērtētu Administratīvi teritoriālās reformas patiesos pierādījumos balstītos ieguvumus. Konsilijā aicināti piedalīties Latvijas Republikas Saeimas deputāti, Vides un reģionālās attīstības ministrijas un citu ministriju pārstāvji, Pašvaldību savienības un pašvaldību pārstāvji, neatkarīgi eksperti zinātnes un sabiedrības attīstības jautājumos un NVO pārstāvji, informēja LZA sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Stengrevica.

Administratīvi teritoriālās reformas ieguvumi ir galvenais arguments, pamatojot reformas nepieciešamību. Starp ieguvumiem tiek minēti:

- apvienotās pašvaldības vidējie ieņēmumi, rēķināti uz vienu iedzīvotāju būs augstāki nekā iepriekš (bet tie būs zemāki nekā pašvaldībām, kas pirms apvienošanas bija bagātākas);

- uzlabosies iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu kvalitāte;

- pašvaldībām pieejamie līdzekļi tiks koncentrēti un centralizēti, tāpēc varēs piedāvāt kvalitatīvākus - pakalpojumus un īstenot lielākus projektus;

- publiskajā sektorā tiks celta produktivitāte, ceļot atalgojuma un profesionālo līmeni valsts un pašvaldību iestādēs; atvēlot lielākus resursus vecās infrastruktūras modernizācijai un jaunās izbūvei; ieviešot inovācijas, reizē mazinot birokrātiju (J. Turlajs), un citi.

Organizējot lielu reformu, ir jāiegūst pierādījumos balstīta pārliecība par tās ieguvumiem un zaudējumiem, un to samēru. Kā atzīmē rīkotāji, šajā konsilijā tiks analizēts svarīgākais – ieguvumu – aspekts un meklētas atbildes uz veselu virkni jautājumu:

Kā izpaudīsies pašvaldības pakalpojumu kvalitātes uzlabošanās, ko sekmēs ATR; kā tiks mērīta pašvaldību pakalpojuma kvalitāte un ar ko salīdzināta, lai konstatētu uzlabojumu?

Kādu pakalpojumu pieejamību kavē pašreizējais administratīvi teritoriālais dalījums?

Kādi pakalpojumi pašlaik netiek veikti konkrētās pašvaldībās, kā tie tiks veikti pēc reformas un cik tas maksās?

Kā tiks mērīta pašvaldību pakalpojuma kvalitāte (pakalpojumu klāsts, pieejamība, institūciju tuvums, iedzīvotāju vecuma struktūra, izglītības līmenis, veselības rādītāji, integrēts rādītājs)?

Ar ko pašvaldību pakalpojumu kvalitāte tiks salīdzināta, lai konstatētu uzlabojumu?

Vai ir pierādījumi, ka pašvaldības pakalpojumu kvalitāte ir atkarīga tikai un vienīgi no iedzīvotāju skaita?

Cik darbavietu samazināsies pēc izglītības, kultūras, un, iespējams, citu sfēru centralizācijas? Kāds būs ietaupījums? Vai nepalielināsies izdevumi iedzīvotājiem un neradīsies citas neērtības?

Tā kā paredzēta pakalpojumu nedublēšana un visi pakalpojumi būs pieejami centrā, kāds ir ietaupījums?

Kāds mehānisms tiks izmantots, lai nodrošinātu līdzsvarotu pašvaldību iekšējo teritoriālo (pašvaldības centra un perifērijas) attīstību; kā tiks mērīta līdzsvarota attīstība un tās dinamika?

Kāds pašlaik ir ieņēmumu un izdevumu sadalījums pašvaldībās, kas tiks apvienotas, un kādas iekšējās teritoriālās vienības tiks izmantotas salīdzināšanai (bijušās pašvaldību teritorijas, vietējie centri)?

Kā tiks noteikts ieņēmumu un izdevumu iekšējais teritoriālais sadalījums apvienotajās pašvaldībās (iekšējas izlīdzināšanas sistēmas, sabiedrībā apspriesti investīciju plāni)?

Kāda būs pieļaujamā starpība ieņēmumu un izdevumu iekšējā teritoriālajā sadalījumā, kādu rezultātu plānots sasniegt?

Kā nomalēm tiks nodrošināta līdzvērtīga pārstāvniecība pašvaldības lēmējinstitūcijās?

Vai apdzīvotību ir paredzēts koncentrēt vai decentralizēt? Vai ir paredzēts iedzīvotājiem piedāvāt pārcelties uz centru un cik tas maksās?

Kādi ir reformas finansiālie ieguvumi un izmaksas pirmajā un sekojošajos četros gados (eiro izteiksmē: valstij, pašvaldībām, uzņēmējiem, iedzīvotājiem), to samērs?

Konsilija rezultāti – ziņojums un tēzes – tiks apkopoti "Konsilija slēdzienā", saskaņoti ar visiem dalībniekiem un nodoti valsts atbildīgajām institūcijām, ekspertiem, plašsaziņas līdzekļiem un publicēti laikrakstā "Zinātnes Vēstnesis", žurnālā "LZA Vēstis" un LZA mājaslapā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.