Menu
 

Nokrišņu ietekmē upēs paaugstinās ūdens līmenis

  • Autors:  Apriņķis.lv
Lielā Jugla pie Zaķumuižas. Foto - Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs Lielā Jugla pie Zaķumuižas. Foto - Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs

Brīvdienās lielākajā daļā Latvijas upju ūdens līmenis paaugstinājās, vietām intensīvie nokrišņi izraisīja pat ļoti strauju ūdens līmeņa kāpumu. Daudzviet upju ūdenīgums ir sasniedzis vai pat pārsniedz ilggadīgi vidējās novembra noteces vērtības, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Arī aizvadītajā diennaktī nokrišņu ietekmē Latvijas upju baseinos ūdens līmenis pārsvarā paaugstinājās, visstraujāk Kurzemes upēs un Salacas baseina upēs, tomēr vairākos upju baseinos turpināja pazemināties vai svārstījās.

Gaujā pie Siguldas un Gaujas baseina upēs ūdens līmenis paaugstinājās par 4-13 cm. Lielupē un Svētē ūdens līmenis pazeminājās par 7-15 cm, bet Lielupes augštecē un citās Lielupes baseina upēs ūdens līmenis paaugstinājās par 3-14 cm. Visstraujākais ūdens līmeņa paaugstinājums novērots Durbē, kur ūdens līmenis paaugstinājās par 74 cm. Daugavā ūdens līmenis lielākoties pazeminājās vai svārstījās. Daugavas baseina upēs un Zilupē ūdens līmenis pārsvarā paaugstinājās par 1-7 cm, izņemot Rēzeknē par 21 cm.

Aiviekstes zemākās palienes ir applūdušas. Šodien un tuvākajās dienās upju notece pārsvarā turpinās palielināties. Ūdens līmeņa paaugstināšanās intensitāte upēs atšķirsies, bet daudzviet ūdens līmenis paaugstināsies par vairāk nekā 20 cm diennaktī. Vietām upēs tiks sasniegti palieņu applūšanas līmeņi, kā arī gaidāma zemāko vietu applūšana. Ūdens var uzkrāties ieplakās un zemākās vietās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.