Menu
 

Lāčplēša dienā, godinot varoņus, Mārupes novadā atklāts trešais piemiņas akmens

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: Mārupes novada pašvaldība Foto: Mārupes novada pašvaldība

11. novembrī, Latvijas Brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas dienā, Mārupes novadā pie ceļa gar golfa laukumu “Viesturi” svinīgi atklāts trešais piemiņas akmens 1. pasaules un 2. pasaules kara laika bēgļu, strēlnieku, kara pulku un aizvesto likteņu uz Sibīriju piemiņai. Pieminekļu idejiskais autors un finansētājs ir Visvaldis Dumpis, to veidojis tēlnieks Ivars Feldbergs ar dēlu Sergeju, informē Mārupes novada pašvaldībā.



Kā skaidro Mārupes novada iedzīvotājs un patriots V. Dumpis, šis ceļš un Jaunmārupes meži ir vieta, kur ir norisinājušies nozīmīgi vēstures notikumi, pa šo ceļu ir gājuši gan karavīri, gan bēgļi. Viņš saka paldies viesiem, kuri palīdzēja tapt piemineklim un piedalījās tā atklāšanā: “Katrs no uzstādītajiem akmeņiem satur vēstījumu, un šis ir veids, kā mēs varam godināt un atcerēties notikumus, savus varoņus. Lai akmens kalpo vēsturei un nākamajām paaudzēm.”

Savukārt mežā pie Dzilnupītes, uz Mārupes un Babītes novada robežas, pie vēl viena no Pirmā pasaules kara kauju vietām, viesos bija ieradies vēsturnieks Māris Ribickis, kurš klātesošajiem Mārupes Valsts ģimnāzijas skolēniem atraktīvā veidā demonstrēja un stāstīja par 1. pasaules kara karavīriem, ekipējumu, atpazīšanas zīmēm. Jauniešiem bija iespēja pielaikot gan latviešu, gan vācu karavīru tērpus, aptaustīt ieročus, inventāru.



2019. gada 11. novembrī aprit 100 gadi kopš Latvijas Bruņotie spēki Rīgā sakāva Bermonta armiju. Par šī gada valsts svētku vērtībām izvēlētas varonība un drosme, aicinot līdzās dzīvības glābējiem un valsts brīvības sargiem īpaši godināt arī mūsdienu Latvijas varoņus – cilvēkus, kuri, nereti spītējot grūtībām, izvēlas savu darbu darīt ar lepnumu un degsmi, atgādina pašvaldības pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.