Menu
 

Foto: Olaines Vēstures un mākslas muzejs gatavs pārsteigt ar līdz šim neredzētām un modernām ekspozīcijām

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Olaines novada pašvaldība Foto - Olaines novada pašvaldība

5.decembrī apmeklētājiem durvis atkal vēra Olaines Vēstures un mākslas muzejs, kuram 2019.gads bija lielu pārmaiņu gads. Muzejs uz rekonstrukcijas laiku bija slēgts kopš 2019. gada janvāra. Pārcelšanās process, ekspozīciju un zinātnisko plānu izstrādes un dizaina risinājumu konceptu izstrādes veidotas, sadarbojoties ar SIA “Inra dizains”, SIA “LowTech”, SIA “Story Hub” un SIA “Solavi”. Īpatnēji ir tas, ka muzejs atrodas daudzdzīvokļu mājas pirmajā stāvā.

Rekonstruētajā muzejā ir apskatāmas piecas modernas ekspozīcijas, pastāstīja Olaines novada pašvaldības pārstāve Nataļja Tropkina. Muzeja lejas stāvā esošajās ekspozīcijās vadmotīvs ir kūdras purvs, kas Olaines novada teritorijā pastāvējis no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām, kā arī dažādos laika periodos ietekmējis teritorijā notiekošos procesus un notikumu attīstību.

Pirmajā ekspozīcijā “Kūdras purvu veidošanās” ir iespēja iepazīt tūkstošiem gadus seno kūdras purvu veidošanos – aplūkojot dažādus kūdras slāņus, kā arī noskatoties īpaši sagatavotu audiovizuālo materiālu par purva veidošanos.

Olaines novada galvenajā ekspozīcijā ir aplūkojami priekšmeti sākot no 3. g. t. p.m.ē. seniem laikiem līdz 20. gs 40. gadiem. Šī ekspozīcija ved apmeklētājus cauri laiku laikiem – Poļu-zviedru karam, Zviedru laikiem, Krievijas guberņai, Napoleona karam, Pirmajam pasaules karam, Starpkaru periodam un citiem notikumiem, kas norisinājušies Olaines novada teritorijā.

Trešā ekspozīcija sākas ar notikumu, kas Olaines teritorijas attīstībā atšķīrusi pavisam jaunu lappusi – tie ir kūdras ieguves pirmsākumi 1939. gadā. Šajā ekspozīcijā ir aplūkojami gan dažādi kūdras ieguves mašīnu modeļi, gan audio vizuāls materiāls par kūdras ieguves attīstību. Šo laika periodu ietekmējuši arī vairāki vēsturiski notikumi – Otrais pasaules karš, iedzīvotāju izsūtīšana.

Īpaši aizraujoša gan mazākiem, gan lielākiem apmeklētājiem noteikti būs ekspozīcija “Laboratorija”, kas apmeklētājus ievedīs Olaines pilsētai tik raksturīgajā “Ķīmijas un rūpnīcu pasaulē”. Domājot par šo ekspozīciju un nepieciešamību atrast kopsaucēju visām četrām rūpnīcām, tika secināts, ka katras rūpnīcas pirmsākums ir tieši laboratorija. Šeit ir iespējams vairāk iepazīt Mendeļejeva tabulu, izzināt četru lielo rūpnīcu (Ķīmisko reaktīvu rūpnīcu “Biolar”, “Olainfarm”, “Līmes rūpnīcu” un “Plastmasu pārstrādes rūpnīcu”) vēsturi gan no sociālā, gan rūpnieciskā aspekta. Laboratorijā apmeklētājiem būs iespēja iejusties ķīmiķa lomā un izspēlēt spēli, kas ir unikāla ar tajā izmatotajiem 3D risinājumiem.

Noslēdzošā ekspozīcija “Andris Rumpēteris. Māksla. Istaba” iepazīstina muzeja apmeklētājus ar vienu no savdabīgākajiem māksliniekiem, kas dzīvojis Olainē un strādājis Plastmasu pārstrādāšanas rūpnīcā.

Muzejā aplūkojama arī moderna izstāžu zāle un atklātā krātuve, kurā varēs ielūkoties ikviens muzeja apmeklētājs. Muzejs gaida apmeklētājus jaunajā mājvietā Jelgavas ielā 9, Olainē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.