Menu
 

No 15.janvāra reģionālo maršrutu autobusos un vilcienos pieaugs biļešu cenas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Autotransporta direkcija Foto - Autotransporta direkcija

No 15. janvāra reģionālo maršrutu autobusos biļetes cena pieaugs par 10 centiem, bet vilcienos – par 10 vai 20 centiem (atkarībā no reģiona). Vienlaikus braucieniem vilcienos tiks palielināts atlaižu klāsts, tajā skaitā kļūs lētākas internetā iegādātās biļetes, atgādina VSIA “Autotransporta direkcija” (ATD).

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas datiem (Latvijas ekonomikas attīstības pārskats) no 2013. līdz 2018. gadam iekšzemes kopprodukts vidēji pieauga par 3,17% ik gadu, patēriņa cenas Latvijā šajā laika periodā ir palielinājušās par vidēji 1,07% ik gadu, savukārt vidējā bruto darba samaksa katru gadu ir pieaugusi par 6,58%. Tomēr, neskatoties uz to, reģionālo maršrutu autobusu un vilcienu biļetes cenas kopš 2012. gada palikušas nemainīgas.

Pēc ATD datiem, 2012. gadā ieņēmumi no biļetēm spēja nosegt 57% no pārvadātāju izmaksām, savukārt pērn ieņēmumi no biļetēm veidoja vairs tikai 46%. Tas nozīmē, ka šobrīd vairāk nekā pusi no visām izmaksām, kas rodas, nodrošinot sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālajos maršrutos, sedz valsts.

Gan starppilsētu, gan vietējās nozīmes maršrutos maksa par braucienu autobusā pieaugs par 10 centiem. Savukārt vilciena biļetes cena A un B zonas robežā palielināsies par 10 centiem, bet, braucot tālākos posmos, tā pieaugs par 20 centiem. Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz būtisko atšķirību starp autobusa un vilciena biļetes cenām.

Pasažieriem joprojām būs iespēja iegādāties abonementa biļeti, tādējādi maksājot par braucienu lētāk. Abonementa biļetes braucieniem autobusos arī turpmāk nodrošinās atlaidi 10%, 15% vai 20% apmērā, bet vilcienā atlaides apmērs var sasniegt pat 46%. Iedzīvotājiem, kuri abonementa biļeti iegādāsies pirms 15. janvāra, tiks nodrošināta iespēja to izmantot līdz derīguma termiņa beigām.

Vienlaikus braucieniem vilcienos tiks palielināts atlaižu klāsts, tajā skaitā kļūs lētākas internetā iegādātās biļetes. Elektroniski pārdotajām viena brauciena biļetēm, kas maksā vismaz 2,10 eiro, tiks piemērota atlaide 10% apmērā. Savukārt e-biļetēm, kas maksā mazāk par 2,10 eiro, atlaide saglabāsies 5% apmērā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.