Menu
 

Attīstītājs: Pieprasījuma krituma dēļ Jūrmalā sarukušas īpašumu cenas

  • Autors:  LETA
Foto - Jūrmalas pilsētas pašvaldības arhīvs Foto - Jūrmalas pilsētas pašvaldības arhīvs

Pēdējos pāris gadus Jūrmalas nekustamo īpašumu tirgū ir novērojams pieprasījuma kritums, kas ir iemesls jūtamam cenu samazinājumam, informēja nekustamo īpašumu attīstītāja "Baltic Investment Group" pārstāvji. 

Kompānijas valdes loceklis Ļevs Golands norādīja, ja parādās pircēju interese, dzīvokļi Jūrmalā tiek izpārdoti visnotaļ ātri. Jūrmalas nekustamo īpašumu tirgū tiek piedāvāti vien 300-500 dzīvokļi, turpretī, piemēram, Rīgā piedāvājumā ir vairāk nekā 5000 dzīvokļu.

Golands pauda uzskatu, ka šodien Jūrmalā nav īpašumu tirgus.

Viņš minēja, ka mājas un dzīvokļus, kas šobrīd ir piedāvājumā Jūrmalā, būvēja nerezidentu uzturēšanās atļauju vajadzībām, taču šis patērētājs no Jūrmalas nekustamo īpašumu tirgus ir aizgājis. "Tas notika tāpēc, ka mainījās spēles noteikumi. No objekta projektēšanas līdz pārdošanas pabeigšanai nepieciešami trīs līdz pieci gadi. 2014.gadā veiktās izmaiņas aizbiedēja pircēju, kam domātās mājas tika nodotas ekspluatācijā 2015.-2018.gadā," skaidroja Golands.

Tāpat viņš atzīmēja, ka vietējie pircēji arvien ir pārliecināti, ka dzīvot Jūrmalā ir dārgi, taču tā nav, jo dzīvoklis "premium" klases mājā Jūrmalas centrā šobrīd ir lētāks nekā tādas pašas klases dzīvoklis Rīgas centrā. Piemēram, divistabu dzīvoklis jaunā mājā Dzintaros maksā aptuveni 125 000 eiro, bet analoģisks dzīvoklis Rīgas centrā būs vismaz par 30% dārgāks.

Vērtējot dzīvokļu cenas, Golands pieminēja divus būtiskus apstākļus. Ja pircējs interesējas par dzīvokli modernā mājā, nevis privātmājā, jāņem vērā, ka šobrīd pārdošanā esošo jauno māju celtniecība sākās 2012.-2014.gadā un beidzās 2015.-2017.gadā. "Tolaik nebija darbaspēka deficīta un ēku pašizmaksa bija mazāka, lētāki bija arī būvmateriāli, un būvniecības izmaksas zemākas. Šobrīd būvniecības darbi izmaksā vairāk nekā pirms pieciem gadiem. Tāpēc dzīvokļi, kas tiek pārdoti šodien, ir lētāki nekā tie, kurus varēs iegādāties nākotnē," viņš teica.

Viņš arī minēj, ka pircēji, kuru vajadzībām tika radītas jaunbūves - nerezidenti, uzturēšanās atļaujas pieprasītāji, Jūrmalas nekustamo īpašumu tirgū vairs nepiedalās. "Šobrīd pārdošana ir sastingusi un gaida jauno pircēju. Jūrmala, pretēji otrajam mītam, vairs nav Krievijas aglomerāts. Šis priekšstats kļuva par iemeslu tam, ka dzīvokļu cenas Jūrmalas tirgū piedzīvoja būtisku kritumu, sasniedzot pašizmaksas vērtību, par kuru zemāk vairs nekritīs," prognozēja Golands.

Viņš piebilda, ka, pēc nekustamo īpašumu kompānijas "Baltic Sotheby`s International Realty" pētījuma datiem, kopējais nekustamo īpašumu tirgus apgrozījums Jūrmalā 2018.gadā samazinājās par 39% - no 67 miljoniem eiro līdz 41,1 miljonam eiro. Vienlaikus Rīgā "premium" klases nekustamo īpašumu tirgū 2018.gadā apgrozījums bija 95,7 miljoni eiro. Salīdzinājumā ar Rīgas nekustamo īpašumu tirgu Jūrmalas tirgus ir ne tikai mazāks, bet tam raksturīga arī sezonalitāte. Dzīvokļu pircēji ir aktīvi vien dažus mēnešus pirms vasaras un pāris mēnešus rudenī.

"Baltic Investment Group" Latvijas nekustamo īpašumu tirgū darbojas kopš 2010.gada. Tajā apvienojušies uzņēmumi, kas specializējas jaunu dzīvojamo un biroja ēku būvniecībā un jau esošo namu renovācijā. "Baltic Investment Group" pašreizējo un nākotnes projektu portfelī ir vairāk nekā 11 000 kvadrātmetru dzīvojamo nekustamo īpašumu un 3000 kvadrātmetru komercplatību Rīgas un Jūrmalas centra rajonos.

"Baltic Investment Group" vienīgais īpašnieks ir Golands. Uzņēmums 2018.gadā strādāja ar 35 550 eiro apgrozījumu un cieta 144 710 eiro zaudējumus, liecina "Firmas.lv" informācija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.