Menu
 

Inčukalna novada vadība atbalsta pašvaldības nedalāmību un nākotni redz ar Garkalnes novadu Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Inčukalna novada sastāvā esošie Vangaži un Inčukalna pagasts administratīvi teritoriālās reformas gaitā nebūtu dalāmi, un janvārī dome plāno lemt par ierosinājumu apvienot pašvaldību ar kaimiņu Garkalnes novadu, aģentūrai LETA pastāstīja Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko (ZZS).

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iecere paredz atdalīt Vangažus no novada un pievienot tos jaunajam Ulbrokas novadam. Savukārt Inčukalna pagastu ministrija nākotnē redz Siguldas novada sastāvā.

Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcijas deputāts Jānis Butāns iesniedzis priekšlikumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumam, rosinot arī Vangažus pievienot Siguldas novadam, un arī Inčukalna novada vadība uzskata, ka novada teritorija nebūtu dalāma, jo tas radīs iedzīvotājiem dažādas problēmas. Taču kā perspektīvāku novadā redz Rīgas virzienu.

Nalivaiko klāstīja, ka pēc novada izveidošanas tapis plāns, saskaņā ar kuru darbojas kapitālsabiedrības, pašvaldības iestādes. Taču, sadalot teritoriju, neesot skaidrs, kā turpmāk tiks sniegti pakalpojumi iedzīvotājiem, tostarp komunālie un izglītības pakalpojumi. Turklāt priekšlikums par Vangažu pievienošanu jaunveidojamam Ulbrokas novadam neesot apspriests ar pašvaldību, jo sākotnēji pilsēta ar novada teritoriju arī tika pievienota Siguldas novadam, un ministrija arī neesot sniegusi skaidru plānu, kā turpmāk iedzīvotāji varēs saņemt pakalpojumus.

Dome jau lēmusi neatbalstīt "ar steigu izveidoto" Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojektu tā pašreizējā redakcijā, informējot par to Saeimu, bet janvārī plānots lemt par priekšlikumu novadu apvienot ar Garkalnes novadu. Līdzīgi grasoties rīkoties arī Garkalnes kolēģi, jo par to ir panākta vienošanās sarunās.

Domes priekšsēdētājs apgalvoja, ka novads nākotni redz Rīgas virzienā, jo arī pašlaik ar galvaspilsētu daudzus iedzīvotājus saista darba vieta un citi pakalpojumi, tāpēc veiksmīgāka būtu apvienošanās ar Garkalni.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāts Butāns rosina Garkalnes pagastu pievienot nevis jaunveidojamajam Ulbrokas novadam, bet gan Ādažu novadam.

Deputāts iesniedzis priekšlikumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumam, rosinot pārskatīt Ādažu un Ulbrokas, kā arī Salaspils un Siguldas novados ietilpstošo teritoriju sarakstu.

Butāns skaidroja, ka patlaban ir plānots izveidot Ulbrokas novadu, kurā tiktu iekļauts Garkalnes pagasts, Ulbrokas pagasts, Stopiņu pagasts un Vangažu pilsēta, kas pašlaik atrodas Inčukalna novadā.

Viņaprāt, Garkalnes pagastu nepieciešams pievienot Ādažu novadam, jo to apdzīvoto vietu komunālā saimniecība ir kopīga ar Ādažu novadu. Butāns norādīja, ka lielākā daļa Garkalnes pagasta ir vai nu kopēja saimniecība, vai arī nepieciešami kopīgi lēmumi un darbība turpmākai teritorijas attīstībai.

Stopiņu un Ropažu pagastus deputāta ieskatā būtu nepieciešams pievienot Salaspils novadam, jo teritorija starp Salaspili un Ulbroku veidojas kā vienota komerciāla rakstura teritorija, lai gan formāli šīs teritorijas šķir sliedes. Ņemot vērā, ka šīm teritorijām ir loģiskas kopējas attīstības perspektīvas, nepieciešams pašvaldības apvienot vienā teritorijā.

Savukārt Vangažu pilsēta jāpievieno Siguldas novadam, jo jau tagad pilsēta ir Inčukalna novadā, kas attiecīgi pievienojams Siguldas novadam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.