Menu
 

Olaines novada dome rosina teritorijai nepievienot Ķekavas novada Dzērumu ciemu Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Ilustrācija – no Ķekavas novada pašvaldības arhīva Ilustrācija – no Ķekavas novada pašvaldības arhīva

Ņemot vērā pašvaldības secinājumus un iedzīvotāju viedokli, Olaines novadam administratīvi teritoriālās reformas gaitā jāpievieno Ķekavas novada Plakanciems un Mellupi, Dzērumus atstājot Ķekavas novada sastāvā, lēmusi Olaines novada dome.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvājums, lai nodrošinātu Olaines novada ģeogrāfisko vienotību, ir teritorijai pievienot trīs kaimiņu novada ciematus. Pašvaldības rīkotājā publiskajā apspriešanā iedzīvotāju atbalstījuši VARAM piedāvājumu, taču ir iesniegti arī argumenti pret Dzērumu ciema pievienošanu.

Arī pašvaldības Attīstības un komunālo jautājumu komiteja secinājusi, ka jaunā pašvaldību robeža būtu veidojama pa Misas upi, iekļaujot Olaines novadā tikai divus, nevis trīs ciemus. Izpētīts, ka tagadējie Ķekavas novada Plakanciems un Mellupe ir attīstāmi kopā ar Olaines novada Jāņupi, turklāt šo ciemu apkaimē visa transporta un sabiedriskā transporta infrastruktūra ir nodrošināta Olaines un Rīgas virzienā, un iedzīvotājiem pieejamāki ir pakalpojumi Olaines novadā. Savukārt Dzērumu apkārtnes iedzīvotājiem infrastruktūra nodrošināta Ķekavas un Rīgas virzienā, arī pakalpojumi ērtāk pieejami Ķekavas novadā.

Ņemot vērā iedzīvotāju viedokli un pašu secināto, dome lēmusi rosināt Ķekavas novada pašvaldību grozīt savstarpējo novadu robežu, nosakot to pa Misas, un iekļaujot Olaines novada teritorijā Plakanciemu un Mellupus un neiekļaujot Dzērumus.

Līdz šim Ķekavas novada dome nav piekritusi kaimiņu un VARAM piedāvājumam, aicinot robežu pārkārtot, Olaines novadam pievienojot meža masīvu. Taču Olaine novada pašvaldība šādu ieceri neatbalsta, jo tas nesasniedzot administratīvi teritoriālās reformas mērķi uzlabot pārvaldes efektivitāti, veicināt attīstību un uzlabot pakalpojumu pieejamību.

Tāpēc Olaines novada dome, lemjot par pozitīvu atzinumu likumprojektam "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums", vienlaikus rosina Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisiju rast risinājumu un, ja nepieciešams, sagatavot atsevišķu likumu par Olaines un Ķekavas novadu robežu grozīšanu.

Kā ziņots, īstenojot pašvaldību reformu, VARAM rosina grozīt abu novadu teritorijas. Proti, lai izveidotu ģeogrāfiski vienotu Olaines novada teritoriju, daļa Ķekavas novada jāpievieno Olainei.

Ķekavas novadu ieplānots apvienot ar Baldones novadu. Savukārt Olaines novadu reforma neskars.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.