Menu
 

No 1.februāra mainīsies atkritumu apsaimniekošanas tarifs Siguldas novadā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

No šā gada 1.februāra Siguldas novadā tiks paaugstināta maksa par atkritumu apsaimniekošanu Siguldas novadā, aģentūru LETA informēja vides apsaimniekošanas uzņēmumā SIA "Jumis", kas pilnībā pieder Siguldas pašvaldībai.

Turpmāk tarifs būs 19,82 eiro ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) par vienu kubikmetru atkritumu. Tādējādi viena standarta privātmājas 0,24 kubikmetra konteinera iztukšošanas reize maksās 4,76 eiro.

"Jumis" skaidro, ka izmaiņas ir saistītas ar grozījumiem Dabas resursu nodokļa likumā, kas piecu gadu laikā līdz pat 2020.gadam paredzēja pakāpenisku dabas resursu nodokļa likmes palielināšanu par sadzīves atkritumu noglabāšanu poligonā, kā arī citiem izdevumiem, kuri pieauguši pēdējos gados pakalpojumu sniegšanas jomā. Uzņēmums atgādina, ka par vienas tonnas sadzīves atkritumu noglabāšanu atkritumu apsaimniekotājam 2017.gadā bija jāmaksā 25 eiro, 2018.gadā - 35 eiro, 2019.gadā - 43 eiro, bet no šā gada sākuma jau 50 eiro.

Lai samazinātu maksājumus par atkritumu izvešanu un saudzētu apkārtējo vidi, Siguldas novada pašvaldība aicina iedzīvotājus šķirot atkritumus. Privātmāju īpašniekiem ir iespēja veidot komposta kaudzes savos īpašumos un organiskos atkritumus nodalīt no sadzīves atkritumiem. SIA "Jumis" piedāvā iespēju pieteikt bioloģisko atkritumu konteineru brūnā krāsā, ko par samazinātu tarifu 17,34 eiro kubikmetrā izvedīs saskaņā ar grafiku. Šajā konteinerā var ievietot ne tikai bioloģiskos atkritumus, bet arī zaļos un dārza atkritumus, kā arī sīkus zariņus. Bioloģisko atkritumu nošķiršana no citiem sadzīves atkritumu veidiem katrai mājsaimniecībai Latvijā obligāti būs jāveic no 2021.gada 1.janvāra.

Privātmāju īpašniekiem ir iespēja bez maksas saņemt īpašus šķirošanas maisus zaļā un dzeltenā krāsā, kuros šķirot iepakojumu un stiklu. Maisi saskaņā ar grafiku tiek izvesti bez maksas, vietā nododot jaunus maisus. Pirmreizējā maisu izsniegšana notiek SIA "Jumis" klientu apkalpošanas centrā Rūdolfa Blaumaņa ielā 10. Tāpat Siguldas novadā ir pieejami 75 atkritumu šķirošanas punkti - gan zvanveida, gan arī īpaši ietilpīgi pazemes konteineri. Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums atgādina, ka uz katra konteinera ir izvietota blakus esošā konteinera adrese, ja konkrētais konteiners ir pilns, aicinot iedzīvotājus neatstāt atkritumus pie konteineriem, jo tā ir sodāma rīcība.

Lai izvietotu dalītās vākšanas atkritumu konteinerus daudzdzīvokļu namu pagalmos, apsaimniekotājiem jāvēršas SIA "Jumis" klientu apkalpošanas centrā. Šķirotos atkritumus un arī polietilēnu, metāla iepakojumu, baterijas, akumulatorus, luminiscentās spuldzes, auto riepas un nolietotās elektropreces bez maksas var nodot atkritumu šķirošanas laukumā "Zemdegas". Novadā arī vairākas reizes gadā tiek organizētas akcijas, kuru laikā iedzīvotāji bez maksas var nodot lielgabarīta un zaļos dārza atkritumus.

SIA "Jumis" informē, ka līdz ar šķirošanas pakāpenisku pieaugumu mainītas prasības attiecībā uz atkritumu izvešanas biežumu - centīgākajiem atkritumu šķirotājiem būs iespēja konteinerus iztukšot retāk, salāgojot grafiku ar faktiski radīto atkritumu apjomu. Vides apsaimniekošanas uzņēmums aicina iedzīvotājus taupīt resursus un savlaicīgi atteikt atkritumu izvešanas pakalpojumu, ja tas nav nepieciešams, rakstot uz e-pasta adresi "Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt." vai zvanot uz tālruņa numuru 26 11 22 88.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.