Menu
 

Kas jauns gaidāms Pierīgā (2.daļa) Apriņķis.lv

Foto - arhīvs Foto - arhīvs

“Rīgas Apriņķa Avīze” ir apkopojusi būtiskākās ieceres 2020. gadā Pierīgas novados.

Raksta pirmo daļu lasiet šeit.

Ķekava

Arī 2020. gada galvenā prioritāte Ķekavas novada pašvaldībai būs izglītība un tieši izglītības infrastruktūras uzlabošana, lai risinātu akūto situāciju ar vietu trūkumu skolēniem Ķekavas novada izglītības iestādēs.

Tiks turpināts iesāktais darbs pie trīs skolu investīciju projektiem.

1.Tiks turpināts realizēt Baložu vidusskolas piebūves un sporta laukuma  būvniecības projektu, veicot jaunu projekta izstrādi, samazinot piebūves tehniskās prasības (no mūra būves uz moduļtipa būvi) un līdz ar to kopējās projekta izmaksas, lai to varētu realizēt līdz 2021. gada nogalei. Arī jaunajā variantā, tāpat kā iepriekš, tiks saglabāts potenciālais bērnu skaits – mācību telpas papildus 280 skolēniem, mācību klašu skaits un izbūvēts sporta laukums.

2.Moduļu tipa piebūves būvniecība pie Ķekavas vidusskolas, nodrošinot mācību vietas papildus 300 skolēniem. Decembrī tika uzsākti būvlaukuma teritorijas iekārtošanas darbi. Piebūve plānota divos stāvos, un tajā paredzēts izveidot kopumā desmit mācību telpas – četras pirmajā stāvā un sešas  otrajā stāvā, tajā skaitā vienu mācību klasi būs iespējams pārdalīt ar bīdāmo sienu divās atsevišķās telpās.  Pirmajā stāvā atradīsies arī plaša ēdamzāle, kā arī ģērbtuves, bet otrajā stāvā – skolotāju atpūtas istaba un rekreācijas zonas skolēniem, bet jumta stāva līmenī – tehniskās telpas.

3.Tiks sperti nākamie soļi jaunas skolas Katlakalnā būvniecības virzienā, uzsākot skolas projektēšanu. Jaunajā skolā varētu mācīties līdz 500 bērnu no blakus esošajām apdzīvotajām vietām – Alejām, Katlakalna, Rāmavas, Valdlaučiem un Baložiem. Atbilstoši izstrādātajai Pļavniekkalna skolas attīstības vīzijai jaunā skola tiek paredzēta kā “vienas pieturas” skola. Tas nozīmē, ka mācību iestāde būtu  atvērta no plkst. 7.00 līdz 19.00. Bērniem pēc mācību stundām līdz pulksten septiņiem vakarā tiktu nodrošinātas pagarinātās dienas grupas, plašs interešu pulciņu piedāvājums un launags (ar vecāku līdzfinansējumu). Jaunajā skolā tiks nodrošinātas ne tikai jau esošās izglītības programmas, ko jau šobrīd īsteno Pļavniekkalna sākumskola, bet arī pamatizglītības pirmā posma (1.–6. klase) STEM (izglītība, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātika) virziena programma, vecākiem piedāvājot bērnus izglītot eksakto zinātņu  klasēs, kas papildinātas ar valodu apguvi vai mākslas novirzienu. 

Mārupe

1.2020. gadā turpināsies 2019. gada nogalē uzsāktais daudzbērnu ģimeņu sniegtais pabalsts. Pašvaldība turpmāk atbalstīs daudzbērnu ģimeņu trešos un nākamos bērnus, piešķirot divu veidu pabalstus – 40 eiro apmērā mēnesī bērnam no 1,5 gadu vecuma līdz skolas gaitu uzsākšanai un 40 eiro apmērā gadā bērnam no 1. līdz 9. klasei.

2.2020. gadā plānots uzsākt pirmsskolas izglītības iestādes būvniecību Jaunmārupē, pabeidzot to 2021. gadā. Jaunajā bērnudārzā plānotas vietas 397 bērniem, daļu no šobrīd esošās pirmsskolas izglītības iestādes Jaunmārupes pamatskolā (aptuveni 120 audzēkņu vietas) pārceļot uz jauno PII un paplašinot Jaunmārupes pamatskolas skolēnu uzņemšanas kapacitāti.

3.Saņemot atbalstu no Lauku atbalsta dienesta, 2020. gadā tiks realizēti divi projekti mājamatnieku un mājražotāju kustības popularizēšanai – “Tirdzniecības vietas izveidošana Bebru ielā 10, Mārupē” un “Tirdzniecības vietai Mārupē, Bebru ielā 10, tuvējās teritorijas labiekārtošana”.

Olaine

1.Olaines novadā 2020. gadā tiks veikta renovācija un līdz ar to energoefektivitātes paaugstināšana vairāk nekā 25 ēkām, to skaitā ēkai Veselības ielā 7, Olainē, kur nākamgad plānots izveidot jaunu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi, kā arī vairāk nekā 20 daudzdzīvokļu mājām, un darbi tiks pabeigti Olaines Sociālās aprūpes centrā.

2.Tiks izbūvēta asfaltēta velotrase Olainē, Zeiferta ielā 10A. Saskaņā ar projektu velotrases konfigurācija paredzēta ar dažāda augstuma tramplīniem, virāžām un rampām. Šāda veida trase būs vienīgā Pierīgā.

3.Tiks uzsākti projektēšanas darbi diviem ievērojamiem objektiem – rehabilitācijas centram un multifunkcionālajam centram. Rehabilitācijas centrs tiks projektēts un izbūvēts deinstitucionalizācijas projekta ietvaros, un plānots, ka centrā vecāki ar bērniem, kuriem ir funkcionāli traucējumi, varēs saņemt dažādu speciālistu –ergoterapeita, audiologopēda, logopēda, mākslas terapeita, mūzikas terapeita, Montesori pedagoga, psihologa – pakalpojumus. Plānots, ka multifunkcionālajā centrā jauna mājvieta būs Mūzikas un mākslas skolai un bibliotēkai.

Stopiņi

1.Plānota Stopiņu novada kultūras centra atklāšana. Ēkā būs divas koncertzāles – viena ar 364 skatītāju vietām zālē un 100 skatītāju vietām balkonā, bet otra zāle varēs uzņemt vairāk nekā 200 apmeklētāju. Kultūras centrā būs izvietota arī dzimtsarakstu nodaļa ar laulību reģistrācijas zāli, Ulbrokas bibliotēka, Stopiņu novada vēstures muzejs, semināru zāle – “zaļā klase” – un kafejnīca. Blakus kultūras centram ir izbūvētas autostāvvietas, labiekārtota teritorija, centrālajā laukumā būs arī strūklaka.

2.Notiks Upesleju pamatskolas reorganizācija. Ar nākamo 2020./2021. mācību gadu plānots reorganizēt Upesleju pamatskolu, slēdzot internātu un speciālās programmas pamatskolas posmā. Notiek diskusijas par Upesleju sākumskolas izveidi; lēmums tiks pieņemts janvārī.

3.Ulbrokas ciema robežu maiņa. Šobrīd notiek Stopiņu novada teritorijas plānojuma  grozījumu izstrāde, kurā paredzēts paplašināt Ulbrokas ciema robežas, Ulbrokai pievienojot Vālodžu ciemu un Dreiliņu ciema daļu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.