Menu
 

Baldones deputāti jauno pašvaldību vēlas veidot ar Iecavas novadu, par centru nosakot savu pilsētu

  • Autors:  LETA
Foto no arhīva Foto no arhīva

Baldones novada domes deputāti atbalsta iespēju veidot lielāku novadu, taču nākotni redz ar Iecavas novadu, par pašvaldības centru nosakot Baldoni, liecina novada domes sēdes protokols. Ar domes lēmumu noteikts, ka domes deputāti neatbalsta patreizējo ieceri Baldones novadu pievienot Ķekavas novadam.

Deputāti norāda, ka Baldonē pašreiz ir deklarēti 3996 iedzīvotāji. Viņi aprēķinājuši, ka, apvienojot Baldones un Iecavas novadus, kopējais novada iedzīvotāju skaits tuvākajos gados var pārsniegt 15 000. Vienlaikus dome uzsver, ka novadam nav raksturīgas "mazo pašvaldību grūtības sabiedrisko pakalpojumu nodrošināšanā". Tāpat novadā ir izveidota pašvaldības policija, kas neesot raksturīgi mazajiem novadiem.

"Starp Baldoni un Rīgu ir nodrošināta ērta autobusu satiksme, kas dod iedzīvotājiem piekļuvi Rīgā tiem pakalpojumiem, kurus nenodrošina pašvaldības. Galvaspilsētas tuvums un rekonstruētie valsts autoceļi maršrutā Baldone–Rīga ļauj iedzīvotājiem ātri nokļūt Rīgā arī ar privāto transportu," pamatoja deputāti.

Domnieki uzskata, ka Baldones pievienošana Ķekavai, tāpat kā Iecavas pievienošana Bauskai, būtiski neuzlabos sociālo pakalpojumu sniegšanu un uzņēmējdarbības vidi pašvaldībās. Savukārt, nosakot Baldoni kā centru Baldones un Iecavas apvienībā, Baldone "var tupināt attīstīt pakalpojumus un sāktos projektus un sniegt labākus pakalpojumus gan Baldones, gan pievienoto teritoriju iedzīvotājiem, jo Iecavas un Baldones pašvaldība sasniegušas līdzvērtīgu attīstības līmeni". Savu lēmumu dome nosūtījusi Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijai. 

Jau vēstīts, ka gan Iecavas, gan Baldones novadā sāktas diskusijas par abu pašvaldību apvienošanu, taču viedokļi, kur varētu atrasties nākotnes administratīvais centrs, ir atšķirīgi, noskaidroja aģentūra LETA.

Iecavas novadā aptaujā internetā par šo jautājumu piedalījušies 366 iedzīvotāji. Puse no respondentiem piekrīt veidot jaunu novadu kopā ar Baldones novadu tikai gadījumā, ja Iecava ir administratīvais centrs, bet 15% neiebilstu, ja administratīvais centrs būtu Baldonē. Pārējie respondenti abu novadu apvienošanu neatbalsta.

Savukārt Baldones novada priekšsēdētājs Raimonds Audzers (VL-TB/LNNK, V) ir pārliecināts, ka par administratīvo centru jākļūst Baldonei, jo tai atšķirībā no Iecavas ir pilsētas statuss. Turklāt vēsturiski pastāvējis Baldones rajons, kura sastāvā bijusi arī Iecava. Viņš sarunā ar aģentūru LETA apelēja arī ar statistiku, kas liecinot, ka liela daļa Iecavas iedzīvotāju strādā Rīgā. Viņš arī uzsvēra, ka Baldonē aug iedzīvotāju skaits, pilsētā esot attīstīta infrastruktūra.

Jau vēstīts, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju izstrādātā administratīvi teritoriālā iedalījuma karte paredz, ka Iecavas novada administratīvo teritoriju ir paredzēts apvienot ar Bauskas, Vecumnieku un Rundāles novadu, par reģionālās nozīmes attīstības centru nosakot Bausku. Savukārt Baldones novadu plānots pievienot Ķekavas novadam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.