Menu
 

Dīvainie Pierīgas pašvaldību saistošie noteikumi (1.daļa) Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Katrs no mums ir dzirdējis teicienu par to, ka likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības. Kā izrādās, dzīvē ir arī tādas situācijas, kad likumus pat ļoti vēlams zināt, lai nenāktos atbildēt par savām darbībām, kurās patiesībā nav nekā pretlikumīga. Šoreiz runa būs par pašvaldību saistošajiem noteikumiem, kas reglamentē sabiedrisko kārtību to administratīvajā teritorijā, un tajos var atklāt gluži absurdas lietas…

Droši vien visi esam gan brīnījušies, gan pasmējušies par ASV daudzos štatos spēkā esošajiem likumiem, kuri mums šķiet ļoti dīvaini. Piemēram, Aļaskā nav ļauts modināt aizmigušu lāci, lai to nofotografētu, Kalifornijā nedrīkst ēst vardes, kas zaudējušas varžu lēkšanas sacensībās, bet Indianā aizliegts audzēt ūsas, ja to nēsātājam ir ieradums skūpstīt citus cilvēkus.

Atsevišķas dīvainības sastopamas arī Pierīgas pašvaldību saistošajos noteikumos. Tās pamanīju, kad pētīju situāciju, kādā nokļuvušas divas teju pilngadīgas jaunietes, pret kurām Reģionālās pašvaldības policijas Ķekavas pārvaldes darbinieki uzsāka administratīvā pārkāpuma lietu tikai par to, ka viņas vēlā nakts stundā atradās publiskā vietā Ķekavas novada administratīvajā teritorijā.

Pārkāpums – 16 gadu vecumā pēc pusnakts atrodas publiskā vietā

Kompānija, kurā bija gan pilngadīgi puiši, gan divas meitenes, kurām šobrīd jau ir pilni 17 gadi, pagājušā gada augustā pēc pusnakts piestāja degvielas uzpildes stacijā Ķekavā, kur sastapās ar Reģionālās pašvaldības policijas darbiniekiem. Nav informācijas par to, ka jaunieši būtu traucējuši sabiedrisko kārtību vai uzvedušies nepiedienīgi. Tomēr vismaz vienu pārkāpumu policisti saskatīja – kompānijā bija divas 16 gadus vecas meitenes no Lielvārdes, bet Ķekavas novada pašvaldības saistošajos noteikumus paredzēts, ka nepilngadīgām personām līdz 18 gadu vecumam aizliegts bez vecāku vai viņu aizstājēju pavadības atrasties publiskā vietā laikā no pulksten 23.00 līdz 7.00. Vispārzināms gan ir, ka nakts laikā vieni paši uz ielas nedrīkst atrasties bērni vecumā līdz 16 gadiem...

Konkrētajā gadījumā abas lielvārdietes gluži bez vainas nebija, jo vecāki nezināja, kur tobrīd atrodas viņu meitas. Pilngadīgie draugi varēja uzņemties pār viņām atbildību, bet – tikai ar vecāku ziņu. Par labu jaunietēm liecina fakts, ka viņas nebija lietojušas neko apreibinošu.

Interneta vietnē www.lvportals.lv, kur var meklēt likumu skaidrojumus, atrodamā informācija liecina, ka nakts laikā publiskās vietās bez vecāku vai viņu pilnvarotas personas drīkst uzturēties 16 gadu vecumu sasniegusi persona. Ja persona, kura nav sasniegusi 16 gadu vecumu, nakts laikā atrodas publiskā vietā bez pilngadīga pavadoņa, policijai ir tiesības to aizturēt. Šādā gadījumā vecākus par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu var sodīt ar brīdinājumu vai naudas sodu. Interesanti, ka Ķekavas novada pašvaldības kārtības sargi šajā gadījumā sankcijas vērsa pret jaunietēm, nevis viņu vecākiem.

Cik pašvaldību, tik variantu

Izskatot visu 19 Pierīgas pašvaldību saistošos noteikumus, atklājās, ka likuma normas, kas reglamentē nepilngadīgu personu atrašanos publiskās vietās nakts laikā, ievērojami atšķiras. Desmit novadu – Babītes, Baldones, Carnikavas, Ikšķiles, Inčukalna, Krimuldas, Olaines, Mālpils, Mārupes un Saulkrastu – pašvaldības savos noteikumos par sabiedrisko kārtību tādu likuma normu nemaz nav iekļāvušas. Pasteidzoties notikumiem pa priekšu, var teikt, ka šīs pašvaldības rīkojušās vispareizāk.

Ķekavas novads ir vienīgais, kur nakts laikā publiskā vietā bez vecāku pavadības aizliegts atrasties nepilngadīgajiem līdz 18 gadu vecumam. Savā ziņā interesants ir laika posms, kad tas aizliegts, proti, no pulksten 23.00 līdz 7.00. Ja strikti ievēro šo likuma normu, tad Ķekavā teju pilngadīgu jaunieti, kurš, piemēram, jau pulksten 6.30 dodas uz skolu Rīgā vai hokeja treniņu, jāpavada vismaz vecmāmiņai. Jāpiebilst, ka Reģionālā pašvaldības policija darbojas ne tikai Ķekavas, bet arī Inčukalna, Ikšķiles un Iecavas novadā, kur pašvaldību saistošajos noteikumos tādas normas nav. Vai šajos novados nepilngadīgie, kuri vieni paši nakts laikā atrodas ārpus mājas, netiek aizturēti?

18 gadu vecumu nesasniegušie jaunieši pieminēti arī Olaines novada pašvaldības saistošajos noteikumos, bet nedaudz citā  aspektā. Olainē par nepilngadīgu personu (līdz 18 gadu vecumam) atrašanos izklaides vietās (kur atļauts smēķēt vai tiek pārdoti alkoholiskie dzērieni patērēšanai uz vietas) bez vecāku vai personu, kas vecākus aizstāj, pavadības no pulksten 23.00 līdz 6.00 tiek sodīts komersants vai tā atbildīgais darbinieks. Ideja nav slikta, bet atklāts paliek jautājums: vai nepilngadīgajiem tādās iestādēs vispār būtu jāuzturas vieniem pašiem?

Garkalnes novada pašvaldība ar saviem saistošajiem noteikumiem paredzējusi, ka nav pieļaujama personu līdz 16 gadu vecumam atrašanās izklaides iestādēs (kafejnīcas, bāri u.c.) bez vecāku vai personu, kas viņas aizstāj, pavadības no pulksten 21.00 līdz 7.00. Lūdzu! Olaines nepilngadīgie jaunieši, kuri gribat atpūsties bāros, – jūs esat laipni gaidīti Garkalnē!

16 gadu vecumu nesasniegušu pusaudžu iespējas ierobežotas vēl četrās Pierīgas pašvaldībās, bet ar zināmām niansēm. Ropažu novadā vecākus var sodīt, ja viņu bērni vecumā līdz 16 gadiem atrodas ārpus mājas uz ielām vai citās sabiedriskās vietās laikā no pulksten 23.00 līdz 6.00, Salaspils novadā – no pulksten 22.00 līdz 7.00. Stopiņu novadā sods var būt gan par atrašanos publiskā vietā bez pieaugušo pavadības no pulksten 22.00 līdz 6.00, gan par atrašanos izklaides vietā no pulksten 22.00 līdz 7.00. Siguldas novadā 16 gadus nesasniegušiem pusaudžiem vieniem pašiem aizliegts atrasties sabiedriskā vietā no pulksten 22.00 līdz 6.00.

Ādažos novada pašvaldība pret nepilngadīgajiem bijusi vēl pielaidīgāka, ierobežojot tikai tos, kuri jaunāki par 15 gadiem. Ādažu novadā, ja nepilngadīgais (līdz 15 gadu vecumam) laikā no pulksten 22.00 līdz 6.00 klaiņo pa ielām vai atrodas citās sabiedriskās vietās, nebūdams pieaugušo pavadībā, tad 14 gadus vecu pusaudzi soda pašu, bet, ja jaunāks, – viņa vecākus. Visbrīvāk pusaudži varētu justies Jūrmalā, kur dome ar saistošajiem noteikumiem reglamentējusi, ka publiskās vietās vai sabiedriskās iestādēs bez vecāku klātbūtnes no pulksten 23.00 līdz 6.00 nedrīkst atrasties tikai personas vecumā līdz 14 gadiem. Savukārt Sējas novada pašvaldība 14 gadu vecumu nesasniegušiem pusaudžiem vieniem pašiem ārpus mājas neļauj atrasties no pulksten 23.00 līdz 6.00, bet 16 gadu vecumu nesasniegušiem – no pulksten 24.00 līdz 6.00.

Turpinājums sekos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.