Menu
 

Saeimas deputāti aicina VARAM un organizācijas sniegt savu redzējumu par funkciju sadali administratīvi teritoriālās reformas kontekstā

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Pašvaldību sistēmas pilnveidošanas apakškomisijas deputāti šodien lūdza Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), kā arī citām iesaistītajām organizācijām sniegt savu redzējumu par funkciju sadali administratīvi teritoriālās reformas kontekstā.

Apakškomisijas priekšsēdētājs Andris Kazinovskis (JKP) uzsvēra, ka administratīvi teritoriālās reformas kontekstā galvenais uzdevums ir sakārtot valsts pārvaldi, jo tikai administratīvo teritoriju robežu grozījumi ir bezjēdzīgi.

Deputāts Sergejs Dolgopolovs (S) pauda viedokli, ka produktīvai diskusijai ir nepieciešams modelis, kurā ir sadalītas valsts pārvaldes un pašvaldību funkcijas. Viņš norādīja, ka jau tagad daļa funkciju ir dalītas starp valsts institūcijām un pašvaldību institūcijām, piemēram, izglītībā, veselības aprūpē, sociālās palīdzības jomā. Viņš uzskata, ka ir jābūt noteiktām konkrētām funkcijām un atbildībai, no kā prasīt rezultātu.

Deputāte Inga Goldberga (S) rosināja uz vienas lapas apkopot funkcijas, par ko patlaban atbild pagasta, novada un reģiona līmenī. Viņa atgādināja, ka par funkciju sadali jau tika diskutēts pirms 2009.gada reformas.

Savukārt Latvijas Pašvaldību savienības eksperts Māris Pūķis ieteica izvērtēt, ar kurām funkcijām pēdējo 30 gadu laikā valsts pārvaldei nav sekmējies un ko nav spējušas izdarīt pašvaldības. Viņš uzskata, ka patlaban valsts pārvalde neatsakās no atsevišķām funkcijām, pat ja tās nespēj izpildīt, jo cer, ka kādā brīdī būs vairāk finansējuma, lai šīs funkcijas nodrošinātu. Kā piemēru viņš minēja neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu deleģēšanu reģioniem, kur tie varētu sniegt operatīvāku palīdzību pacientiem. Ir daļa funkciju, kuras pašvaldība īsteno, lai gan tā ir valsts funkcija, piebilda Pūķis.

Kā ziņots, Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija piektdien sāka skatīt otrajam lasījumam iesniegtos priekšlikumus vienam no administratīvi teritoriālās reformas likumprojektiem. Kopumā komisijai par gaidāmo pašvaldību reformu iesniegti 335 priekšlikumi, no kuriem aptuveni puse ir par likuma tekstu, bet otra puse - par vietvaru teritoriju robežām.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.