Menu
 

Ko laimējis un ko zaudējis "Valgums-S" bijušais vadītājs? Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - Ritvars Raits Foto - Ritvars Raits

Pagājuši trīs mēneši, kopš Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu aizturēja Salaspils pašvaldības uzņēmuma “Valgums-S” nu jau bijušo valdes locekli Ilgoni Igauni. Pa šo laiku krimināllietas materiālus KNAB nosūtīja Rīgas pilsētas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Igauni, tiesa, inkriminējot nu jau citu noziedzīgu nodarījumu – piesavināšanos.

Kā pirms trim mēnešiem ziņoja KNAB, kriminālprocesā, kas uzsākts 2019. gada 26. jūlijā, ir ziņas par to, ka Salaspils novada pašvaldības kapitālsabiedrības amatpersona, pamatojoties uz savām pilnvarām rīkoties ar kapitālsabiedrības finanšu līdzekļiem, iespējams, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, mantkārīgā nolūkā no pašvaldības kapitālsabiedrības konta pagājušā gada 28. februārī veica pārskaitījumu 3000 eiro apmērā uzņēmumam, kas sniedz azartspēļu pakalpojumus tiešsaistē.

Igaunis ar azartspēlēm aizrāvies vismaz četrus gadus

Pašvaldības uzņēmuma vadītājs ir valsts amatpersona, kam ar likumu uzlikts par pienākumu katru gadu deklarēt savus ienākumus un materiālo stāvokli. Tieši Ilgoņa Igauņa valsts amatpersonas deklarācijas, ja papēta uzmanīgāk, par to iesniedzēju atklāj, ka 1961. gadā dzimušais vīrietis ar azartspēlēm aizrāvies jau vismaz četrus gadus. Turklāt, ņemot vērā iespaidīgo laimestu apmēru (deklarēts, ka laika posmā no 2016. līdz 2018. gadam kopsummā laimēti 63 336,65 eiro), var secināt, ka bijušais valdes loceklis ir tiešām azartisks un spēlējis uz lielām likmēm.

Savā valsts amatpersonas deklarācijā par 2018. gadu I. Igaunis norādījis naudas laimestu 15 000 eiro apmērā, kas saņemts no SIA ”Viensviens.lv”. 2017. gadā Ilgonim Igaunim bijuši pat trīs iespaidīgi laimesti – 6303 eiro no SIA ”Joker Ltd.”, 11 706 eiro no SIA ”Admirāļu klubs”, kā arī 20 928,65 eiro no SIA ”Alfor”. Arī 2016. gads Igaunim bijis samērā ražīgs, jo no SIA ”Joker Ltd.” saņemts laimests 9399 eiro apmērā. Tajā pašā laikā pat lielākais optimists nenoticēs, ka tieši Igaunis ir tāds veiksminieks, ka var palepoties tikai ar laimestiem. Azartspēļu biznesa galvenā ideja ir tā, ka galvenais ieguvējs vienmēr ir spēļu rīkotājs. Tātad skaidrs, ka bijušajam valdes loceklim bijuši arī zaudējumi, citādi taču viņam nebūtu savu kaislību apmierināšanai jāizmanto pašvaldības uzņēmuma maciņš. Cik daudz Ilgonis Igaunis šajos gados zaudējis, var tikai minēt, jo viņa valsts amatpersonas deklarācijās tādas informācijas nav.

Ja Igauņa laimestu kopsummu sadala uz trim gadiem, sanāk, ka vidēji gadā viņš no šī papildu rūpala ieguvis vairāk nekā 20 000 eiro – tā ir summa, kuru par 12 mēnešu darbu laimīgi būtu nopelnīt daudzi no mums. Cik savā pamatdarbā pašvaldības uzņēmumā pelnījis azartiskais Igaunis?

Jāsaka, ka daudz, daudz vairāk – SIA ”Valgums-S” bijušā vadītāja atalgojums bijis pat ievērojami lielāks nekā, piemēram, Salaspils novada domes priekšsēdētājam, turklāt ar acīm redzamu tendenci ik gadu pieaugt. 2016. gadā Ilgonis Igaunis par valdes locekļa amata pildīšanu saņēma 40 130,38 eiro, 2017. gadā – 50 482,85 eiro, bet 2018. gadā – 56 231,50 eiro. Tajā pašā laikā Salaspils novada pašvaldības vadītājs Raimonds Čudars 2018. gadā nopelnījis 39 216,95 eiro. Jāpiebilst, ka Igaunim nav tādu parādsaistību, kas būtu jādeklarē, toties bija papildnodarbošanās – 2018. gadā kā Latvijas Darba devēju konfederācijas eksperts viņš nopelnījis vēl 1377,47 eiro.

Azartspēļu sekas – zaudēts ienesīgais amats

Sākotnēji KNAB Ilgoni Igauni, kura iespējamā noziedzīgā nodarījuma rezultātā pašvaldības kapitālsabiedrībai “Valgums-S” nodarīts ievērojams materiālais kaitējums un apdraudētas ar likumu aizsargātas intereses, turēja aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā. Viņam tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp aizliegums ieņemt amatu, kas saistīts ar lēmumu pieņemšanu par finanšu līdzekļu izlietojumu un izlietojuma uzraudzību.

Skaidrs, ka ar tādu drošības līdzekli Igaunis pašvaldības uzņēmumu vadīt vairs nedrīkstēja, pat ja nebūtu citu iemeslu, tādēļ viņš pats nekavējoties iesniedza atlūgumu un 2019. gada 16. oktobrī tika atbrīvots no valdes locekļa amata. Arī beidzot pildīt amata pienākumus valsts amatpersonai jāiesniedz deklarācija, ko izdarījis arī I. Igaunis. Šis dokuments liecina, ka 2019. gads nu jau bijušajam pašvaldības uzņēmuma vadītājam būtu bijis vēl ienesīgāks, jo tikai deviņu mēnešu laikā vien viņš atalgojumā saņēmis 56 384,82 eiro. Nekādi citi ienākumi, piemēram, laimesti, šajā deklarācijā gan nav minēti, lai gan no KNAB sniegtās informācijas izriet, ka Igaunis ar azartspēlēm aizrāvies arī pērn.

Ja līdz 2019. gadam Ilgonim Igaunim piederēja tikai retroautomašīna “Moskvich 412 IE” (1979. g.), kas iegādāta 1995. gadā, kā arī nekustamais īpašums Rīgā, kas varētu būt dzīvoklis, tad pērn, būdams vēl valsts amatpersonas amatā, viņš nopircis samērā dārgu un mazlietotu mašīnu. Par 2017. gadā ražotu automašīnu “Volvo XC 60” Igaunis samaksājis 25 900 eiro. Interesanti, ka nevienā no savām deklarācijām viņš nav uzrādījis skaidras vai bezskaidras naudas uzkrājumus, lai uzreiz varētu samaksāt tādu summu, bet tā jau ir Valsts ieņēmumu dienesta kompetence…

Pirms tam Igaunis vadījis “Lielvārdes Remti”

No 2011. līdz 2014. gadam Ilgonis Igaunis vadīja Lielvārdes novada pašvaldības uzņēmumu “Lielvārdes Remte”, kas nodarbojas ar komunālo pakalpojumu sniegšanu un dzīvojamo māju apsainiekošanu. Lielvārdē rīdzinieks tika uzņemts ar lielām cerībām. Vienā no intervijām, kuru Igaunis sniedza, uzsākot darbu, viņš uzsvēris: “Es kā uzņēmuma vadītājs nedrīkstu strādāt ar zaudējumiem un radīt zaudējumus pašvaldībai.” Dzīvē gan viss izrādījās pavisam citādi… Kad pēc pāris gadiem “Lielvārdes Remtē” tika veikts audits, atklājās vairāki pārkāpumi un neatbilstības. Piemēram, kapitālsabiedrības valde, neievērojot pašvaldības lēmumu, bija ieķīlājusi īpašumus, kas nepieciešami pašvaldības pastāvīgo funkciju nodrošināšanai.

Auditētajā periodā valdes priekšsēdētājam Ilgonim Igaunim un valdes loceklim Edgaram Mežvēveram bez pamatojuma un, iespējams, neievērojot likumu “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, tika izmaksāta atlīdzība vismaz 10 962,91 eiro apmērā, kā arī pārtērēts kapitāla daļu turētāja apstiprinātais algu fonds. Toreizējais Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Aivars Troska SIA ”Lielvārdes Remte” dalībnieku ārkārtas sapulcē, kas notika 2014. gada 26. maijā, nākamajam uzņēmuma vadītājam pat uzdeva veikt nepieciešamās darbības, t.sk. vērsties tiesībsargājošajās iestādēs, lai atgūtu kapitālsabiedrībai radītos materiālos zaudējumus. Vai tas tika izdarīts un izdevās, informācijas nav, bet, visdrīzāk, ka zaudējumi netika atgūti…

Starp citu, var teikt, ka Ilgonis Igaunis, kurš darbu Lielvārdē pameta, saņemot atlaišanas atlīdzību trīs mēnešalgu apmērā, lai gan normatīvie akti noteica, ka tā nedrīkstēja būt lielāka par divām mēnešalgām, ar valdes locekļa amatu Salaspils pašvaldības uzņēmumā bija izvilcis pilno lozi. To var redzēt, kaut vai salīdzinot SIA ”Valgums-S” un SIA ”Lielvārdes Remte” vadītāju atalgojumu, piemēram, 2018. gadā. Ja Igaunis Salaspilī togad nopelnīja 56 231,50 eiro, tad viņa amata brālis Lielvārdē uz pusi mazāk – tikai 23 722,75 eiro. Arī kapitāldaļu turētāja pārstāvis – Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars – par Igauņa profesionālajām prasmēm bijis augstās domās, jo, komentējot situāciju par viņa aizturēšanu, teica: “Gadījums, protams, ir skumjš. Valdes loceklis sešus gadus pildīja savus pienākumus, ir ar ilggadēju pieredzi tieši šajā jomā. Teiksim tā – par viņa tehniski profesionālajām zināšanām nekad nav bijušas šaubas. Tā nu ir sanācis…”

Apsūdzība Igaunim celta par piesavināšanos

Kad KNAB ziņoja, ka krimināllietas materiāli nosūtīti Rīgas pilsētas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, atklājās, ka mainījusies noziedzīgā nodarījuma kvalifikācija. Tagad Ilgonim Igaunim vairs neinkriminē dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, bet gan tikai piesavināšanos. Jāsaka, ka Igaunis par to var pat priecāties, jo par 3000 eiro piesavināšanos (179. panta pirmā daļa) Krimināllikumā paredzētais maksimālais sods ir brīvības atņemšanas uz laiku līdz diviem gadiem, bet par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā (318. panta otrā daļa) – brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem. Līdz tiesai bijušajam “Valgums-S” vadītājam gan vēl jāpagaida. Kā “Rīgas Apriņķa Avīzi” informēja Latvijas Republikas Prokuratūras Darbības analīzes un vadības departamenta preses sekretāre Laura Majevska, 19. decembrī celta apsūdzība vienai personai pēc Krimināllikuma 179. panta pirmās daļas. Lietā turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Domājot par aprakstīto noziedzīgo nodarījumu, radās jautājums, vai tas vispār ir iespējams, ka azartspēļu pakalpojumus sniedzošais uzņēmums pieņem iemaksas no pašvaldības kapitālsabiedrības konta. SIA “Viensviens.lv” Totalizatoru daļas vadītājs Toms Piliksers apstiprina, ka tāda iespēja pastāv. “Pietiek, ja persona ir reģistrēta kā šī konta lietotājs. Viena persona var izmantot arī vairākus savus kontus, turklāt nav nozīmes, vai tie pieder fiziskai vai juridiskai personai,” stāsta Piliksers. Kā atklāja T. Piliksers, azartspēļu uzņēmums pārbauda, vai persona, kura vēlas spēlēt, ir pilngadīga un nav iekļauta no azartspēlēm atkarīgo sarakstā. Nākamais solis – uzņēmums pārliecinās, vai personai ir tiesības lietot bankas kontu, no kura tiks veiktas iemaksas. Ja tomēr izrādās, ka kāds spēlētājs izmantojis citas personas bankas kontu, visas likmes tiek anulētas, tas ir, laimests netiek izmaksāts, bet, pat ja viltvārdis zaudējis, likmes tiek atgrieztas.

Tas gan neesot Igauņa gadījums, tāpēc bijušajam “Valgums-S” valdes loceklim pašam nāksies segt pašvaldības uzņēmumam nodarītos zaudējumus. T. Piliksers arī informēja, ka kopš 2018. gada 1. janvāra azartspēļu pakalpojumus sniedzošajiem uzņēmumiem ir pienākums maksimāli operatīvi informēt Valsts ieņēmumu dienestu par visiem laimestiem, kas lielāki par 3000 eiro un ko klienti vienā sesijā pieprasījuši izmaksāt uz savu kontu. Laimesta daļa virs 3000 eiro tiek aplikta ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Starp citu, kopš 2019. gada 17. decembra arī šajā jomā ir izmaiņas. Tagad jāziņo par laimestiem, kas lielāki par 5000 eiro, turklāt vēl arī iemaksu transakcijām, kas pārsniedz 2000 eiro. Protams, tas ir tikai minējums, bet varbūt pēdējā prasība kaut kā saistīta ar Ilgoņa Igauņa bēdīgo gadījumu?

Vēl varam minēt, ar kādām īsti azartspēlēm pirmspensijas vecuma vīrietis aizrāvies. Ņemot vērā to, ka laimestus Igaunim izmaksājuši četri uzņēmumi (SIA “Viensviens.lv”, SIA “Joker Ltd.”, SIA “Admirāļu klubs” un SIA “Alfor”), zinātāji lēš, ka tās varētu būt kazino pieejamās spēles, turklāt gan interneta tiešsaistē, gan arī klātienē. Sporta totalizators tas diez vai ir, jo to piedāvā tikai divi no šiem uzņēmumiem.

Pašvaldības uzņēmumu “Valgums-S” vadīs Anita Alksne

SIA “Valgums-S”, kas nodarbojas ar ūdensapgādi, kanalizācijas un notekūdeņu attīrīšanu, kā arī šo iekārtu ekspluatācijas nodrošināšanu un ar to saistīto tehnisko darbu un pakalpojumu izpildi, pilnībā pieder Salaspils novada pašvaldībai. Kā liecina “Lursoft” pieejamā informācija, 2018. gadā “Valgums-S” strādājis ar 1 712 432 eiro apgrozījumu un 12 937 eiro peļņu. Par 2019. gadu pārskats vēl nav iesniegts. Uzņēmuma valdē gan bija, gan ir tikai viens loceklis.

Pēc Ilgoņa Igauņa atbrīvošanas no amata uzņēmums bez vadītāja nedrīkstēja palikt, tādēļ nekavējoties par kapitālsabiedrības “Valgums-S” valdes locekli uz laiku tika iecelts Armands Jaunkalns, kurš šos pienākumus pildīja līdz pat šā gada 13. janvārim. “Rīgas Apriņķa Avīze” sazinājās ar Jaunkalnu, lai noskaidrotu, vai Ilgonis Igaunis pa šo laiku ir atlīdzinājis pašvaldības uzņēmumam nodarīto kaitējumu – atmaksājis piesavinātos 3000 eiro. Skaidrs, ka A. Jaunkalns to zina, bet atklāja vien to, ka pats šajā kriminālprocesā ticis pratināts kā liecinieks un parakstījies par to, ka viņam ir aizliegts izpaust jebkādu informāciju par šīs lietas apstākļiem.

Pērn 5. novembrī Salaspils novada pašvaldība izsludināja konkursu uz SIA “Valgums-S” valdes locekļa amatu. Izskatās, ka Salaspils novada pašvaldības vadība nopietni ņēmusi vērā bēdīgo pieredzi ar iepriekšējo valdes locekli, tādēļ nākamajiem amata kandidātiem izvirzījusi augstākas prasības, nekā tās ir, piemēram, pretendentiem uz Valsts prezdenta godu. Konkursā varēja piedalīties tikai kandidāti, kas nekad nav bijuši sodīti par tīšu noziedzīgu nodarījumu neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas. Amatam nederēja arī tie pretendenti, kuriem pasludināts maksātnespējas process, kā arī tie, kuri ir kādas politiskās partijas amatpersonas. Pats par sevi, jābūt arī atbilstošam diplomam par akadēmiskā augstākā vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību ekonomikā, inženierzinātnēs, vadībzinībās vai tām līdzvērtīgās jomās, kā arī attiecīgā darba pieredzei un labai reputācijai.

Tāda persona tika atrasta – kopš šā gada 14. janvāra SIA “Valgums-S” valdes locekles pienākumus pilda jelgavniece Antra Alksne. Iepriekš A. Alksne vadījusi pašvaldības kapitālsabiedrību SIA ”Jelgavas novada KU” un SIA ”Kandavas komunālie pakalpojumi”. Alksnei ir inženierzinātņu bakalaura grāds mašīnzinātnē, kas iegūts Latvijas Lauksaimniecības universitātē. Pati par sevi jaunā valdes locekle saka: “Man piemīt izteikta atbildības sajūta un vēlme pilnveidot savas spējas. Protu racionāli plānot un izmantot laiku. Esmu uzņēmīga un gatava izaicinājumiem.”

Neoficiāla informācija liecina, ka šajā konkursā piedalījies arī amatā uz laiku ieceltais SIA ”Valgums-S” valdes loceklis salaspilietis Armands Jaunkalns, kurš gan esot “palicis pirmais aiz svītras”. Arī pats Jaunkalns savu dalību konkursā apstiprināja. Jautāts par nākotnes plāniem, viņš atbildēja, ka turpinās strādāt uzņēmumā “Valgums-S” par finanšu direktoru, ko darījis arī Igauņa laikā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.