Menu
 

Garkalnes deputātiem nav vienprātības par novada vietu kartē pēc pašvaldību reformas

  • Autors:  LETA
Foto no arhīva Foto no arhīva

Garkalnes novada deputātiem nav vienprātības par novada vietu pašvaldību kartē pēc plānotās reformas – valdošā koalīcija uzskata, ka lietderīgāk būtu apvienoties ar Inčukalna novadu, taču tam nepiekrīt opozīcijas deputāti, kuri uzskata, ka pašvaldības nostāja neatbilst novadu iedzīvotāju vēlmēm, noskaidroja aģentūra LETA.

Patlaban Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvātais likumprojekts paredz izveidot Ulbrokas novadu ar centru Ulbrokā, kurā ietilptu Garkalnes pagasts, Ropažu pagasts, Stopiņu pagasts un Vangažu pilsēta. Sākotnēji gan Garkalni bija paredzēts apvienot ar Ādažiem.

Kā liecina Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijai iesniegtā Garkalnes novada domes vēstule, pašvaldība atbalsta nepieciešamību veikt administratīvi teritoriālo reformu, kā arī atbalsta uzstādījumu, ka pašvaldību reformu ir nepieciešams primāri veikt Latvijas iedzīvotāju interesēs.

Taču Garkalnes novada pašvaldībai radot šaubas apstāklis, ka tiek sadalīta pašreizējā Inčukalna novada administratīvā teritorija un arī Inčukalna pašvaldība kategoriski iebilstot pret šādu teritorijas sadalīšanu. "Līdz ar to būtu tikai loģiski jaunizveidojamā novadā iekļaut visu Inčukalna novada administratīvo teritoriju. Lai īstenotu reformas mērķi, daudz lietderīgāk ir apvienot Garkalnes un Inčukalna novadu vienā novadā ārpus plānotā Ulbrokas novada. Līdz ar to tiktu izveidota jauna administratīvā teritorija Garkalnes novads ar centru Garkalnē, kurā ietilptu Inčukalna pagasts, Garkalnes pagasts un Vangažu pilsēta," savā vēstulē komisijai pauž Garkalnes dome, uzskaitot arī šāda novada izveides pamatojumu.

Kopumā domes vairākums nobalsojis par atzinumu, kurā rosina komisiju reformas ietvaros izveidot jaunu novadu – Garkalnes novadu ar administratīvo centru Garkalnē, un tajā ietilpstošām teritoriālā iedalījuma vienībām: Inčukalna pagasts, Garkalnes pagasts un Vangažu pilsēta. 

Savukārt Garkalnes domes opozīcijas deputāts Kārlis Knēziņš ("Reģionu alianse") uzskata, ka "tas ir 11 domes koalīcijas deputātu viedoklis", kas nesaskan ar iedzīvotāju nostāju. Pēc viņa paustā, iedzīvotāju vidū ir izskanējis, ka domes vadībai pietuvinātās personas vāc parakstus par apvienošanos ar Inčukalna novadu, taču publiski šī informācija nekur netiek atspoguļota un notiekot pilnīgā slepenībā.

Arī bijusī domes opozīcijas deputāte Terēza Luksa-Sigate ("Reģionu alianse") aģentūru LETA informēja, ka Garkalnes novada iedzīvotāji ir sākuši aptauju, par kuru ir izziņots sociālā tīkla "Facebook" Garkalnes grupās. Šī aptauja sākta pirms nepilnām divām nedēļām, un patlaban dati liecinot, ka 89,3% iedzīvotāju izvēlas pievienoties Ādažu novadam, 7% izvēlas pievienoties Ulbrokas novadam, bet 2,7% izvēlas apvienoties ar Inčukalna novadu.

"Aptauja vēl turpinās, taču šorīt jau savāktie vairāk nekā 800 paraksti tiks iesniegti Saeimā. Arī iniciatīvu portālā www.manabalss.lv savākti vairāk nekā 1000 paraksti par apvienošanos ar Ādažu novadu," stāstīja bijusī domniece.

Tikmēr bijušais opozicionārs Jānis Lepsis ("Reģionu alianse") norādīja, ka Garkalnes dome nav izrādījusi vēlmi noskaidrot iedzīvotāju viedokli un tā vietā vairākkārt ir mainījusi savu nostāju. "Sociālo tīklu lietotāju vidū visvairāk iedzīvotāji atbalsta pirmo VARAM piedāvāto variantu, pievienojot Garkalni jaunajam Ādažu novadam, taču šobrīd esošā reformas redakcija paredz Garkalni pievienot jaunajam Ulbrokas novadam, kam viens no iemesliem bija Garkalnes mēra rakstītā vēstule VARAM," uzskata Lepsis.

Pēc viņa teiktā, 11 no 15 domes deputātiem ir lēmuši, ka Garkalnes novadu vajadzētu apvienot ar Inčukalna novadu, taču "visi šie manevri ir neizprotami daudziem novada iedzīvotājiem". "Iemesls ir tīra cīņa par savu vietu saglabāšanu, galīgi nedomājot par iedzīvotājiem un viņu redzējumu. Tādēļ arī esam uzsākuši fizisku parakstu vākšanu un iedzīvotāju aptaujāšanu, kurā piedāvājam izvēli starp visiem trīs publiski izskanējušajiem variantiem," pauž Lepsis.

Līdz šim jau savākti 880 paraksti, kas liecina, ka 89% iedzīvotāju vēlas pievienoties Ādažu novadam, bet Inčukalna novadam – 3%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.