Menu
 

Limbažu un Sējas novadu deputāti un iedzīvotāji konsultācijās aicina neveidot Saulkrastu novadu pret iedzīvotāju gribu Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Trešdien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas locekļu klātienes konsultācijās par Saulkrastu novada izveidi, Limbažu un Sējas novadu deputāti, kā arī iedzīvotāji aktīvi iebilda pret šāda novada izveidi un aicināja to neveidot pret iedzīvotāju gribu.

Šādu aicinājumu klātienes konsultācijās izteica Limbažu novada priekšsēdētājs Didzis Zemmers (ZZS), kas izpelnījās skaļas iedzīvotāju ovācijas.

Limbažu novada domes priekšsēdētājs kritizēja Saulkrastu novada domes priekšsēdētāja Normunda Līča (LRA) aicinājumu pārzīmēt karti. Līcis arī atzina, ka nebūs viegli īstenot ieceri par Saulkrastu novada izveidi, jo kaimiņu novadu iedzīvotāji tam iebilst.

Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Linards Kumskis (Politiskā partija "Reģionu alianse") uzsvēra, ka nevajadzētu pieļaut, ka novadu reformas ieguvums būs cilvēku sanaidošana. Kumskis pārmeta Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas vadītājam Artūram Tomam Plešam (AP) to, ka Krimuldas novads nav aicināts uz Saeimas komisijas sēdi un par lēmumu Lēdurgas pagastu iekļaut Saulkrastu novadā to uzzinājuši vien no masu medijiem. 

Kumskis pauda nostāju, ka administratīvi teritoriālā reforma ir velta laika un enerģijas izšķiešana.

Sējas novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš (Tēvzeme) stāstīja, ka pāris dienu laikā pašvaldība aptaujājusi 654 iedzīvotājus no kuriem 82,4% iedzīvotāju neatbalsta Sējas novada iekļaušanu Saulkrastu novadā, savukārt 17,6% atbalstīja novada iekļaušanu Saulkrastu novadā.

Liepiņš uzsvēra, ka Sējas novads ir atbalstījis VARAM sākotnējo reformas piedāvājumu, kas paredz Sējas novada iekļaušanu Ādažu novadā. "Mēs vairs nesasauksim ārkārtas domes sēdi, lai atkal lemtu par to, kas jau ir izlemts," publiski paziņoja Liepiņš. 

Limbažu novada deputāti pauda uzskatu, ka Limbažu novadu nedrīkst sadalīt, jo, atņemot novadam divus pagastus, tiks pasliktināta Limbažu novada ekonomiskās attīstības potenciālu. 

Saeimas deputātiem tika pārmesta atteikšanās no novadu veidošanas kritērijiem, bez kuriem nav jēgas novadu reformai. Salacgrīvas novada domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs (LRA) patlaban novadu reformas kontekstā notiekošo raksturoja kā izvarošanu.

Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (LRA) rosināja deputātus rīkoties līdzīgi kā ar Līvānu novadu un Saulkrastiem ļaut veidot savu novadu.

Klātienes konsultācijās lēmums par Saulkrastu novada izveidi netika pieņemts. Tika veikts sanāksmes audioieraksts, kuru VARAM ierēdņi atšifrēs un sagatavos protokola projektu, ko izsūtīs parakstīšanai visām iesaistītajām pašvaldībām. Par Saulkrastu novada ieceri atkārtoti lems Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijā.

Tikmēr Saeimas deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) pieļāva, ka pašvaldību un iedzīvotāju daudzo iebildumu dēļ var nākties atlikt administratīvi teritoriālo reformu. 

Sanāksmē piedalījās vairāk nekā 100 Limbažu, Krimuldas un Saulkrastu novadu iedzīvotāju, deputātu un pašvaldību vadītāju. 

Pēc sanāksmes Saulkrastu kultūras nama darbinieki bija sarūgtināti, jo vīriešu tualetē uz grīdas mētājās vairākas saplēstas olas.

Jau ziņots, ka trešdien pirms VARAM un Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas locekļu klātienes konsultācijām pie Saulkrastu novada kultūras nama bija pulcējušies piketētāji no Limbažu, Krimuldas un Sējas novada.

Limbažnieki Saulkrastos bija ieradušies ar lauksaimniecības tehniku un sola, ka Limbažiem nelabvēlīga lēmuma gadījumā protestēs pie Saeimas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.