Menu
 

Pūce: Nenotikušās sēdes Rīgas domē ir pamats tās atlaišanai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) vērsīsies Saeimas Budžeta un finanšu komisijā, aicinot papildināt Rīgas domes atlaišanas likuma tiesisko pamatojumu atbilstoši aktuālajai situācijai, proti, papildināt likumprojektu ar likumā “Par pašvaldībām” noteikto – dome ir atlaižama, ja trīs sēdēs pēc kārtas nav piedalījies likumā noteiktais deputātu skaits.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija jau trešdien, 5. februārī saņēmusi Rīgas domes priekšsēdētāja Oļega Burova vēstuli “Par nenotikušām Rīgas domes sēdēm” un plānoto sēdi 6. februārī. Likums  “Par pašvaldībām” nosaka, ka sēde var notikt, ja tajā piedalās vairāk nekā puse no domes deputātiem, taču Rīgas domē uz trim ārkārtas sēdēm pēc kārtas nav ieradies likumā noteiktais deputātu skaits, par ko arī Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs eturtdien vēstulē informēja VARAM. 

Līdz ar to, kā nosaka likums “Par pašvaldībām”, Saeima var atlaist domi, ja tā nav spējīga pieņemt lēmumus saistībā ar to, ka trīs sēdēs pēc kārtas nepiedalās vairāk nekā puse no attiecīgās domes deputātu kopskaita. Ņemot vērā iepriekš minēto tiesisko regulējumu, ir izveidojusies situācija, kas var būt kā atsevišķs pamats Rīgas domes atlaišanai.

“Politiskā situācija Rīgas domē liecina par ilgstošu nestabilitāti un nespēju pieņemt pašvaldībai un iedzīvotājiem svarīgus lēmumus. Šajā situācijā sabiedrības interesēs ir pēc iespējas ātrāk atjaunot Rīgas domes darbību un vienīgais veids, kā to šobrīd panākt, ir atlaist Rīgas domi,” uzskata ministrs Pūce.

Izvērtējot lietderības apsvērumus, ministrs secinājis, ka konkrētājā situācijā, kad Saeimā jau ir iesniegts un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā uz otro lasījumu Saeimā tika izskatīts ministrijas izstrādātais likumprojekts, izstrādāt jaunu Rīgas domes atlaišanas likumprojektu nav lietderīgi.

Ministrs aicina Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju izskatīt VARAM iesniegtos priekšlikumus, kas vērsti uz Rīgas domes atlaišanas likuma tiesiskā pamatojuma papildināšanu atbilstoši aktuālajai situācijai, un virzīt tos kā komisijas priekšlikumus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.