Menu
 

Jūrmalas dome neatcels Raiņa "Pēperkoku namiņa" izsoli, taču rosina tajā pieteikties arī aktīvistus

  • Autors:  LETA
 Foto: Vitālijs Vinogradovs, aspazijarainis.lv Foto: Vitālijs Vinogradovs, aspazijarainis.lv

Jūrmalas dome neplāno atcelt izsludināto Raiņa un Aspazijas vasarnīcas jeb "Pēperkoku namiņu" izsoli, taču norāda, ka tajā var piedalīties ikviens interesents – tostarp Jūrmalas aizsardzības biedrība.

LETA jau vēstīja, ka dome nolēmusi izsolē pārdot "Pēperkoku namiņu", Salacas ielā 4, taču vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki aicinājuši domi atbalstīt Jūrmalas aizsardzības biedrības iniciatīvu īpašumu paturēt un atļaut biedrībai to restaurēt par viņu līdzekļiem.

Domē aģentūrai LETA gan norādīja, ka pašvaldība ir rūpīgi izvērtējusi finansiālās iespējas īpašuma atjaunošanai un uzturēšanai, un ir pieņemts lēmums namiņu pašvaldības īpašumā nepaturēt. Ēka esot pārāk maza kultūras pasākumu rīkošanai, un Jūrmalā jau ir trīs atjaunotas un pienācīgi uzturētas Raiņa un Aspazijas kultūrvietas – ēkas.

"Namiņš kalpo kā kultūrvēsturiska liecība iedzīvotājiem, pilsētas viesiem, un mērķis ir to šādā veidolā saglabāt. Tādēļ pašvaldība izsoles veidā vēlas atrast šim īpašumam rūpīgu saimnieku un pašvaldība gan domes lēmumā, gan izsoles noteikumos jau ir noteikusi, ka jaunajam īpašniekam objekts jāsaglabā un jāatjauno tā vēsturiskajā veidolā," uzsvēra vietvarā, norādot, ka ēku nojaukt nebūs ļauts. Patlaban pieteikšanās izsolei jau ir izsludināta, un plānots, ka tā notiks 26. februārī. 

Domē uzsver, ka rīkojot izsoli, visiem interesentiem tiek nodrošinātas vienlīdzīgas iespējas iegūt objektu savā īpašumā un atjaunot to. "Izsolē var piedalīties jebkura privāta vai juridiska persona, atbalstot dzejnieku piemiņas vietas saglabāšanu. Šobrīd pašvaldības ieskatā nav pamata pārtraukt izsoli, liedzot arī citiem interesentiem tajā piedalīties," norādīja domē.

Pašvaldība arī mierina aktīvistus, norādot, ka ņemot vērā, ka ēka ir kultūrvēsturiski vērtīga būve, jaunajam īpašniekam, veicot objekta atjaunošanu, būs pienākums ievērot prasības būves saglabāšanai, kā arī saglabāt informatīvo piemiņas plāksni, kas šobrīd ir izvietota uz ēkas sienas. Veicot pārbūvi, būs jāsaglabā arī tās apjomu proporcijas, stilistika, raksturīgās būvdetaļas, fasāžu apdare, funkcionālie un dekoratīvie elementi. 

Tāpat būs aizliegts vienkāršot ēkas fasādes apdari un nomainīt sākotnējos logus ar plastikāta logiem vai vienkāršotiem un asimetriskiem logiem, kuru ārējais izskats neatbilst fasādes raksturam, proporcijām un dalījumam. Veicot būves atjaunošanu, būs jāsaglabā tās apjoms, konstruktīvā sistēma, kā arī jumta forma, fasāžu elementi un apdare.

Kā ziņots, Jūrmalas dome īpašumu lēmusi izsolīt ar 38 935 eiro sākumcenu. Tajā savulaik vasarās mitinājušies dzejnieki Rainis un Aspazija. Īpašumu plānots pārdot ar augšupejošu soli, izsoles soli nosakot 2726 eiro apmērā.

Pašvaldības Kultūras nodaļa neuzskata par lietderīgu saglabāt ēku muzeja izveidošanai, ņemot vērā, ka Jūrmalas pilsētā ar Raiņa un Aspazijas dzīvi un daiļradi jau var iepazīties Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jāņa Pliekšāna ielā 5/7 un Aspazijas mājā Zigfrīda Meierovca prospektā 20. 

Pēdējo gadu laikā, apsekojot namu, pašvaldības pārstāvji konstatējuši, ka tā ir vizuāli sliktā stāvoklī un nav renovēta, kā arī ēkas plānojums un labiekārtojuma līmenis neatbilst mūsdienu prasībām un tajā nevar dzīvot. Saskaņā ar tehniskajiem atzinumiem, remontdarbu izmaksas aprēķinātas 70 535 eiro apmērā, neskaitot izmaksas par ēkas pieslēgumu pilsētas ūdensvada un kanalizācijas tīkliem. Pašvaldības ieskatā, tērēt šādus līdzekļus atsevišķai viendzīvokļa mājai būtu nesamērīgi.

Tikmēr Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde virzīs ēku iekļaušanai Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā vietējās nozīmes vēsturiska notikuma vietas pieminekli.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.