Menu
 

Baldones novada dome atvēl 35 000 eiro Pladu purva dūņu apsaimniekošanai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Baldones novada pašvaldība Foto - Baldones novada pašvaldība

Baldones novada domes deputāti lēmuši šogad piešķirt 35 000 eiro finansējumu Pladu purva dūņu izstrādes un apsaimniekošanas uzsākšanai, lai kādreiz tik plaši izmantotās un populārās Baldones dūņas padarītu atkal pieejamas jebkuram ieinteresētam uzņēmumam.

Pirms uzsākt darbus pie apsaimniekošanas dokumentu izstrādes Baldones novada domes atbildīgie speciālisti devās pieredzes apmaiņā uz Ķemeru nacionālo parku, kur mūsdienās ir aktīva dūņu ieguve. Braucienu iniciēja un noorganizēja domes priekšsēdētājs Raimonds Audzers ar domu, ka labāk ir vienreiz redzēt.

Kā vēsta Baldones novada pašvaldība, vizītes laikā kūrorta un rehabilitācijas centra “Jaunķemeri” valdes priekšsēdētāja Elīna Malkiela aizveda domes darbiniekus gan uz izstrādes laukiem, gan uz rehabilitācijas centru. Vizīte noslēdzās Dabas aizsardzības pārvaldes (turpmāk DAP) “Meža mājā”, kur Pierīgas reģionālās administrācijas direktors Andris Širovs dalījās ar pieredzi par dūņu ieguvi Ķemeru nacionālajā parkā.

Pēc A. Širova teiktā DAP piederošajā Ķemeru nacionālajā parkā dūņu krājums ir gandrīz 500 000 kubikmetru. Salīdzinājumam – Pladu purvā ir ap 250 000 kubikmetru. Ķemeru dūņu atradnes zeme ir sadalīta nogabalos un katru no tām ir iespējams iznomāt, lai veidotu dūņu ieguves lauku. Šobrīd vienīgais nomnieks ir kūrorts un rehabilitācijas centrs “Jaunķemeri”, taču, tā kā purvs ir sadalīts izstrādes nogabalos, dūņas ir pieejamas ik vienam un tās var iegūt piedaloties DAP izsludinātajās izsolēs. Tomēr interesi un praktisku izstrādi līdz šim veikuši tikai “Jaunķemeri”.

Elīna Malkiela atzīmēja, ka dokumentāciju licenzes iegūšanai kārto nomnieks. Viņa atzīmēja, ka ir svarīgi nodefinēt, kādas ir dūņu izmantošanas prioritātes – veselības tūrisma veicināšana vai dūņu izmantošana kosmētiskām procedūrām, kā arī kosmētikas ražošanai. Valsts līmenī neesot vadlīniju, kas palīdzētu šīs lietas nošķirt.

Nākamie darbi, kas saistīti ar Pladu purva apsaimniekošanu ir dokumentācijas sakārtošana, lai varētu izsludināt izsoles.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.