Menu
 

Atlaista Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza valde, arī tās priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka (papildināta)

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

19.februārī no amata atlaists Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka un valdes loceklis Andris Morozovs.

"Man ir pārliecība, ka iemesls valdes atlaišanai ir vairāku miljonu vērts Mežaparka zemesgabals, kas 2011. gadā nodots bezatlīdzības lietošanā Rīgas Zooloģiskajam dārzam. Tagad šis īpašums kļuvis par intereses objektu. Atlaižot valdi, ir sagatavota "augsne" Rīgas pilsētai piederoša īpašuma atsavināšanai," izplatītajā paziņojumā paudis A.Morozovs.

Pēc viņa sniegtās informācijas, 2011. gada augustā Rīgas pilsētas pašvaldība nodeva Rīgas Nacionālajam zooloģiskajam dārzam bezatlīdzības lietošanā zemesgabalu Rīgā, Ezermalas ielā, Cimzes ielā ar platību 22 873 kvadrātmetri. Līgums tika noslēgts uz 10 gadu termiņu. Nesagaidot līguma termiņa beigas, pašvaldības izpilddirektors ir atradis iemeslus, lai šo līgumu pārtrauktu. Kā iemesls tiek minēts zemesgabala lietošanas noteikumu pārkāpšana no Rīgas Zoodārza puses, kas arī ir kļuvis par pamatu valdes atlaišanai.

Norādīto zemesgabalu Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs netraucēti lietoja līdz 2019. gada rudenim, kad pēkšņi saņemti pārmetumi par zemesgabalā, iespējams, veiktu nelikumīgu būvniecību un būvgružu glabāšanu. Līdzšinējā valde un zooloģiskā dārza speciālisti pārmetumus noraida.

Rīgas pilsētas izpilddirektors un SIA "Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs" turētājs Juris Radzevičs Ingmāru Līdaku un Andri Morozovu ir atbrīvojis no amata, jo uzskata, ka viņi pieļāvuši teritorijas piesārņošanu un nesamērīgi augstas uzņēmuma vadības algas salīdzinājumā ar ierindas darbiniekiem.

Radzevičs aģentūrai LETA stāstīja, ka viens no iemesliem valdes atstādināšanai bijusi zemesgabalā starp Ezermalas un Cimzes ielām Rīgas pilsētas būvvalde konstatētais būvgružu radītais piesārņojums 1500 kvadrātmetru platībā. Teritorija ir ierobežotas pieejamības, tādēļ esot skaidrs, ka bez zoodārza pārstāvju atļaujas neviens tur piekļūt nevarot.

Pēc Radzeviča teiktā, saņemot informāciju no būvvaldes, viņš aicinājis zoodārza valdi sniegt paskaidrojumus par radušos situāciju, uz ko saņēmis atbildi, ka būvgruži radušies "Āfrikas savannas" ekspozīcijas izbūves laikā un uzņēmuma vadība būvniekiem mutiski atļāvusi zemi izmantot gružu novietošanai. Kurš tieši šādu akceptu sniedzis un kāpēc teritorija pēc tam nav sakopta, valde neesot spējusi pamatot.

Līdaka Zoodārza vadībā nonāca 2018.gada martā, bet Morozovs – pagājušā gada izskaņā, liecina aģentūras LETA dati. Pērn novembrī darbu zooloģiskā dārza valdē atstāja tās ilggadējie locekļi Edgars Vītols un Uldis Želubovskis.

"Firmas.lv" pieejamie dati liecina, ka 2018.gadā zoodārzs strādājis ar 3,65 miljonu eiro apgrozījumu un 115 748 eiro peļņu.

(papildināta ar 5.-7.rindkopu)

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.