Menu
 

Tiesa atteikusies pieņemt ZM pieteikumu pret Saulkrastu novada domi par ministrijas pārstāvja neapstiprināšanu Skultes ostas valdē

  • Autors:  LETA
Attēls - pixabay.com Attēls - pixabay.com

Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nama tiesnesis ir atteicies pieņemt Zemkopības ministrijas (ZM) pieteikumu atzīt par prettiesisku Saulkrastu novada domes lēmumu, ar kuru tika noraidīts lēmuma projekts par ZM pārstāvja Ervīna Grāvīša (VL-TB/LNNK) iecelšanu Skultes ostas valdē, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Tiesā skaidroja, ka pieteikumu atteikts pieņemt, jo tas ir divu iestāžu savstarpējs strīds, kas risināms valsts pārvaldes iekšienē hierarhiskā kārtībā. Administratīvās tiesas ir paredzētas, lai aizsargātu privātpersonas tiesiskajās attiecībās ar iestādēm, nevis risinātu iestāžu strīdus, kurus tās nevar atrisināt pašas.

Lēmumu var pārsūdzēt Augstākās tiesas (Senāta) Administratīvo lietu departamentā 14 dienu laikā no tā saņemšanas dienas.

Zemkopības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) biroja vadītājs Jānis Eglīts aģentūrai LETA, komentējot Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nama tiesneša lēmumu, teica, ka ZM šādu iznākumu jau pieļāva, jo "nav normāli valstij tiesāties ar hierarhiski zemākā pozīcijā esošo pašvaldību". "Tiesa ir pateikusi, ka šis jautājums ir jārisina hierarhiskā kārtībā un mums ir jāvēršas atbildīgajā ministrijā," teica Eglīts.

Tāpēc ZM atkārtoti plāno vērsties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), lai vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) risina jautājumu atbilstoši kompetencei. "Ja Pūces kungs rīkojas konsekventi, viņam būtu vai nu jāuzliek par pienākumu apstiprināt ZM pārstāvi Skultes ostas valdē vai jāatbrīvo no amata [Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs Normunds] Līča kungs, kurš, acīmredzot, ir tik nekompetents, lai iepazītos ar likumā noteikto," pauda Eglīts.

Tāpat ZM vērtē iespēju iesniegt blakus sūdzību par Saulkrastu novada domes priekšsēdētāju, viņam nepildot likumā noteiktās darbības, teica Eglīts. Viņš atgādināja, ka Saulkrastu novada domei kā Skultes ostas valdes izveidotājai saskaņā ar likumu ir obligāti jāiekļauj ZM pārstāvis ostas valdē.

Jau vēstīts, ka Gerhards 2019.gada 3.maijā saskaņā ar "Likumā par ostām" noteikto darbam Skultes ostas valdē norīkoja ministrijas pārstāvi, zemkopības ministra ārštata padomnieku zivsaimniecības jautājumos, ilggadējo Saulkrastu domes priekšsēdētāju Grāvīti. Taču Saulkrastu novada dome, kam kā Skultes ostas valdes izveidotājai saskaņā ar likumu Zemkopības ministrijas pārstāvis ostas valdē bija jāiekļauj, to līdz pat šim brīdim nav izdarījusi, skaidroja ministrijā.

"Likuma regulējums ostu valdes izveidošanai skaidri nosaka valsts, pašvaldības un ostā strādājošo uzņēmumu pārstāvju skaitlisko sadalījumu ostas valdē, un pašvaldībai nav pamata konkrētu ministra norīkotu pārstāvi neapstiprināt. Jau teju veselu gadu Saulkrastu novada dome ir meklējusi dažādus attaisnojumus, kādēļ likuma normu prettiesiski ignorēt. Šāda klaja likuma neievērošana met ēnu pār pašvaldības spēju nodrošināt normatīvo aktu ievērošanu pēc būtības," toreiz uzsvēra Eglīts.

ZM iepriekš arī norādīja, ka uz pašvaldības pienākumu nodrošināt ostas valdi pilnā sastāvā ir norādījusi arī Tieslietu ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Līdz šim VARAM ministrs Juris Pūce (AP) ir atturējies atstādināt no amata Saulkrastu novada domes priekšsēdētāju Normundu Līci par likuma normas nepildīšanu.

LETA jau pērn februārī vēstīja, ka darbu Skultes ostas valdē zaudējis ZM Zivsaimniecības departamenta direktora vietnieks Ričards Derkačs.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Grāvītis Saulkrastu pašvaldību vadīja no 2005. gada līdz 2018. gadam, kad novada deputāti nobalsoja par viņa atlaišanu. Līdz ar novada mēra amatu Grāvītis zaudēja Skultes ostas valdes priekšsēdētāja amatu. Iepriekš Grāvītis bijis Skultes ostas pārvaldnieks. Kā liecina informācija nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK mājaslapā, Grāvītis ir apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK valdes loceklis.

Likuma par ostām nodaļā par mazajām ostām teikts, ka ostu valdi izveido attiecīgās pašvaldības dome ne vairāk kā 10 locekļu sastāvā, iekļaujot tajā valdes priekšsēdētāju - pašvaldības amatpersonu, pa vienai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Ekonomikas ministrijas, ZM un Satiksmes ministrijas amatpersonai, kuru norīko attiecīgais ministrs, kā arī vienādās proporcijās pašvaldības deputātus un ostā funkcionējošo komercsabiedrību pārstāvjus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.