Menu
 

Saulkrasti + Sēja + Skulte Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saulkrastu novadā tiks apvienoti Saulkrastu un Sējas novads, kā arī Limbažu novada Skultes pagasts – tā lēmusi Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija. Lai gan šis vēl nav Saeimas gala lēmums, tomēr komisijas deputātu vairākums ir nosliekušies par labu šādam teritoriju sadalījumam.

Uzreiz jāatgādina, ka pret Limbažu novada dalīšanu iepriekš asi ir iebilduši gan iedzīvotāji, gan Limbažu novada domes vadība. Arī Sējas novada vadītājs sarunā ar “Rīgas Apriņķa Avīzi” bija skarbs, procesu nodēvējot par dažu aktieru teātri.

No trim pamata variantiem izvēlas ceturto

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iepriekš piedāvātais administratīvi teritoriālās reformas modelis paredzēja Saulkrastus apvienot ar Ādažiem, Carnikavu un Sēju, taču neilgi pirms gadumijas publiskajā telpā tika spriests par vēl vairākiem administratīvi teritoriālajiem modeļiem, proti, tika piedāvāts Saulkrastu novadu apvienot arī ar Krimuldas novada Lēdurgas un Limbažu novada Vidrižu pagastu. Vēl viens variants bija Saulkrastus apvienot ar Salacgrīvas novadu, tomēr šis modelis jau sākotnēji guva vismazāko komisijas locekļu atbalstu.

Pagājušajā nedēļā atbildīgās Saeimas komisijas deputāti ir izšķīrušies  par citu salikumu –  Saulkrastu un Sējas novada apvienošanu, klāt vēl pievienojot Skultes pagastu no Limbažu novada.

Iedzīvotāji iebilst

Vairākums Skultes pagasta iedzīvotāju jau iepriekš ir pauduši vēlmi palikt pie Limbažu novada, lai arī daļa tomēr izteikuši viedokli, ka labprātāk vēlētos būt pie Saulkrastiem. Iedzīvotājus satraucot jautājums, kas notiks ar lauksaimniecisko ražošanu, jo Saulkrastiem šādas teritorijas līdz šim nav bijušas. “Arī solot jaunas darbavietas un industriālās zonas attīstību, netika saņemta atbilde, cik un kādās jomās darbavietas būs. Bija jautājumi, kādēļ Saulkrastu novada dome nevēlas būt pie Ādažiem, uz ko Nacionālās apvienības pārstāvji un Līcis [Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs Normunds Līcis, – red.] norādīja, ka lielāka attīstība būs, ja Vidzemes piekrastē būs trīs attīstības centri,” uzsvēra iedzīvotāju pārstāvji.

Arī Sējas novadā veiktā iedzīvotāju aptauja liecina, ka vairākums aptaujāto neatbalsta novada pievienošanu Saulkrastiem. Pašvaldība esot aptaujājusi 654 iedzīvotājus, no kuriem 82,4% neatbalsta Sējas novada iekļaušanu Saulkrastu novadā, savukārt 17,6% to atbalstījuši.

Februāra sākumā, kad Saulkrastu Kultūras namā notika lemšana par apvienoto teritoriju, uz piketu bija pulcējušies vairāki simti protestētāju, kuri iebilda pret Vidrižu un Skultes pagasta pievienošanu iecerētajam Saulkrastu novadam. Toreiz Saulkrastos bija ieradušies arī zemnieki un ugunsdzēsēji ar smago tehniku – vairāk nekā 50 vienībām. Protestētāju galvenā prasība bija atstāt nedalītu Limbažu novadu. Cilvēkiem rokās bija plakāti ar saukļiem “Saulkrastu novadam – nē!”, “Nē – Dombravas novadam!”, “Politiķi, beidziet tirgoties ar tautu!”, “Par Vidrižiem Limbažu novadā!”, “Vidriži un Skulte nav punktiņš kartē!”, “Reforma vai privatizācija?”.

Rūgtumu pauž novadu vadība

Uz “Rīgas Apriņķa Avīzes” lūgumu komentēt Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas locekļu pagājušās nedēļas lēmumu, Sējas novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš atbildēja ar rūgtumu: “Komentēt pat nevēlos. To varētu saukt par dažu aktieru teātri. Komisijas sēdē, kura sākās pulksten 13.00, stāstu par jauno veidojumu Skulte, Sēja, Saulkrasti uzzināju sēdes laikā ap pulksten 16.30. Tā dīvaini. Neviena aprēķina, ne jaunā novada profila. It kā Saulkrasti pirms Administratīvi teritoriālās reformas komisijas plkst. 11.00 domes sēdē tā lēmuši. Skaidrs ir viens – būsim mazākais novads valstī, turklāt četrdesmitais. Ar iedzīvotāju skaitu 10 836. Jēdzieni “attīstība” un “cilvēku intereses” šai Saeimas nama komisijai diemžēl ir sveši.

Pēc tikšanās 5. februārī Saulkrastos ātrā Sējas novada iedzīvotāju aptaujā 83% iedzīvotāju noraidīja pievienošanu Saulkrastiem. Bet tas nevienu neinteresē! Komisijas deputāti zina labāk!”

Limbažu novada domes sēdē jau iepriekš pieņemts lēmums kategoriski noraidīt ieceri Skultes un Vidrižu pagastu pievienot Saulkrastu novadam, uzsverot, ka Limbažu novadu nedrīkst sadalīt, jo, atņemot novadam divus pagastus, tiks pasliktināts Limbažu novada ekonomiskās attīstības potenciāls. Novada domes deputāti ir pieļāvuši arī iespēju par šādām izmaiņām vērsties Satversmes tiesā.

Atgādinām, ka sākotnējā VARAM iecere paredzēja Limbažu novadu veidot, iekļaujot tajā Alojas un Salacgrīvas novadu.

Priekšlikuma iniciatori argumentē izvēli

Priekšlikumu izveidot vēl vienu – četrdesmito – novadu komisijas locekļiem bija iesniegusi Saulkrastu novada dome un Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-”Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK, gan paredzot Saulkrastu novadā apvienot Saulkrastu un Sējas novadu, kā arī Lēdurgas, Skultes un Vidrižu pagastu.

Pēc pagājušās nedēļas komisijas deputātu lēmuma parlamentārietis Jānis Dombrava, kurš bija aktīvs idejas aizstāvētājs, “Rīgas Apriņķa Avīzei” atzina: “Saulkrasti ilgstoši ir darbojušies, lai iegūtu reģionālas nozīmes centra statusu, un apliecinājuši to ar darbiem. Saulkrastu novada pašvaldība ir bijusi starp vadošajām Latvijā pēc teritorijas attīstības indeksa, tāpat Saulkrastos esošā osta ir nostiprinājusi pozīcijas un sasniegusi miljons tonnu lielu kravu apgrozījumu. Ir nodrošināta daudzu valsts pakalpojumu pieejamība. Jau ilgstoši iedzīvotāji no blakus esošajām teritorijām brauc uz Saulkrastiem, lai saņemtu dažādus pašvaldības pakalpojumus, piemēram, apmeklē skolas, sporta un kultūras pasākumus. Tālāka attīstība ir iespējama kopdarbā ar blakus esošo Skulti un Sēju, tāpēc Saeimas atbildīgā komisija lēma izveidot apvienoto Saulkrastu novadu.”

Atbalstot Saulkrastu novada izveidi, komisija beigusi darbu pie Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojekta pielikuma par jaunveidojamajām novadu pašvaldībām sagatavošanas otrajam lasījumam. Komisijas atbalstītās izmaiņas šobrīd skars arī Ādažus un Carnikavu, jo VARAM sākotnējais modelis piedāvāja Saulkrastus un Sēju apvienot ar tiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.