Menu
 

Vai Valsts kontrole un VARAM Garkalnē būs izkalušas "čiku"? Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - ekrānšāviņš no youtube.com Foto - ekrānšāviņš no youtube.com

Garkalnes novada pašvaldība jau otro mēnesi iztiek bez domes priekšsēdētāja, jo 28. janvārī no šī amata atkāpās Mārtiņš Gunārs Bauze-Krastiņš (LZS), mēra pienākumi pagaidām uzticēti Guntaram Knikstam (“Vienotība”). Laiks iet, un var prognozēt, ka jau februāra nogalē garkalnieši tiks pie jauna pašvaldības vadītāja, bet vai tā nebūs tikai vienkārša amatpersonu rokāde, vienai glābjoties no atbildības par pieļautajām nelikumībām, bet citai kļūstot par izkārtni, aiz kuras turpināsies jau ierastais tiesiskais nihilisms?

Pagājušā gada oktobrī Valsts kontrole (VK) publiskoja revīzijas ziņojumu par to, kā darbojusies un saimniekojusi Garkalnes novada pašvaldība – viena no bagātākajām Latvijā. VK secinājusi, ka šajā Pierīgas pašvaldībā iedzīvotāju nodokļu nauda tiek tērēta bez pamatojuma un pat izšķērdīgi, bet vaina meklējama novada pārvaldībā, par ko vistiešāk atbildīgs domes priekšsēdētājs Bauze-Krastiņš.

Tikai loģiski, ka uz VK ziņojumu attiecīgi reaģēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Ministrs Juris Pūce domes priekšsēdētājam pieprasīja paskaidrojumu, kas gan laikā netika iesniegts. Bauze-Krastiņš lūdza pagarināt termiņu, ministrs Pūce pēc tam prasīja vēl paskaidrojumus, un tā pagāja vairāk nekā divi mēneši. Kādam tas varbūt bija kā zibens no skaidrām debesīm, cits tādu scenāriju droši vien paredzēja, bet 28. janvārī jeb dienā, kad notika kārtējā domes sēde, Mārtiņš Gunārs Bauze-Krastiņš paziņoja, ka veselības stāvokļa dēļ atsākās no pašvaldības vadītāja pilnvarām.

Divu gadu laikā bez tiesiska pamata iztērēti 3,5 miljoni

Lai Bauzem-Krastiņam laba veselība, bet arī bez problēmām ar to viņa dienas domes priekšsēdētāja amatā, visdrīzāk, jau bija skaitītas. Tikpat labi var pieņemt, ka nu jau bijušajam pašvaldības vadītājam kāda žagata uz astes bija atnesusi ziņu, ka VARAM secinājusi, ka domes priekšsēdētājs nav godprātīgi pildījis vienu no saviem galvenajiem pienākumiem – nav kontrolējis, kā tiek izlietots pašvaldības budžets divos iepriekšējos gados.

Kā izrādījās, VARAM jau bija sagatavojusi rīkojuma projektu par Bauzes-Krastiņa atstādināšanu no domes priekšsēdētāja amata. Kā galvenais atstādināšanas iemesls rīkojumā bija minēts fakts, ka pašvaldības plānoto un faktisko pamatbudžeta izdevumu starpība 2017. gadā bija 2 938 129 eiro, bet 2018. gadā – 511 323 eiro. Tas nozīmē to, ka Garkalnes novada pašvaldība tikai divu gadu laikā bez tiesiska pamata iztērējusi 3 449 452 eiro.

Tajā pašā laikā Garkalnes novada pašvaldības dome laika posmā no 2016. līdz 2018. gadam piešķīrusi nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus par kopējo summu 136 774 eiro ar pamatojumu, kas nemaz neatbilst pašvaldības saistošajos noteikumos paredzētajiem atvieglojumu veidiem. Tieši Bauze-Krastiņš kā domes priekšsēdētājs piedalījies šo jautājumu virzīšanā, izskatīšanā un lēmumu pieņemšanā, lai gan viņam bija zināma saistošo noteikumu tiesiskā regulējuma nepilnība, secinājusi ministrija. Priekšsēdētāja pienākums ir nodrošināt, lai domes lēmumi par nodokļa atvieglojumu piešķiršanu tiktu pilnvērtīgi pamatoti.

Vēl VARAM bija pārmetusi Bauzem-Krastiņam to, ka pašvaldības uzņēmums “Garkalnes ūdens” divus gadus pēc kārtas darbojies ar zaudējumiem, kas radušies izmaksām neatbilstošu ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu noteikšanas rezultātā. Izrādās, domes priekšsēdētājs kā “Garkalnes ūdens” kapitāla daļu turētāja pārstāvis nav veicis darbības, lai nodrošinātu, ka uzņēmums ievēro Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātos tarifus, kā arī nav attiecīgi rīkojies, lai nodrošinātu, ka šis pašvaldības uzņēmums nosaka ūdenssaimniecības pakalpojumu maksu, kas atbilst ekonomiski pamatotām pakalpojumu izmaksām un nodrošina sabiedrisko pakalpojumu rentabilitāti. Šīs nolaidības dēļ uzņēmumam radušos zaudējumus nācies segt no visu Garkalnes novada iedzīvotāju samaksātajiem nodokļiem. Vēl jāpiebilst, ka SIA “Garkalnes ūdens” nebija izstrādāta un apstiprināta vidēja termiņa darbības stratēģija, kas arī domes priekšsēdētāja atbildība.

Knikstu par priekšsēdētāju, Bauzi-Krastiņu par vietnieku?

Kopš 28. janvāra Garkalnes novada domes prieksšēdētāja pienākumus pilda Guntars Kniksts, kurš līdz tam bija pašvaldības vadītāja pirmais vietnieks. Var teikt, ka Kniksts pie jaunajiem amata pienākumiem ķēries ar Bauzes-Krastiņa svētību, jo, lai arī abi deputāti pārstāv dažādus politiskos spēkus, bijušais domes priekšsēdētājs tieši partijas “Vienotība” politiķi gribētu redzēt kā savu pēcteci, raksturodams viņu kā jaunu un gudru cilvēku. Arī pats Guntars Kniksts jau paspējis izteikties, ka ir gatavs kļūt par pilntiesīgu domes priekšsēdētāju, ja tikai viņu atbalstīs kolēģi deputāti.

Garkalnes novada pašvaldības domē ir arī opozīcija, tomēr, paanalizējot politisko spēku samēru, nākas secināt, ka Bauzem-Krastiņam, kurš, starp citu, sava veselības stāvokļa dēļ no deputāta mandāta neatteicās, ietekme joprojām ir gana liela. Tātad, ja Kniksta ceļu uz mēra krēslu nepārskries kāds melns kaķis, turpmāko notikumu scenārijs jau apmēram skaidrs. Interesanti ir vienīgi tas, ka pats domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs vēl nesteidzas veikt pasākumus, lai Garkalnes novada pašvaldībai atkal būtu pilntiesīgs vadītājs. Jaunais domes priekšsēdētājs ir jāievēl divu mēnešu laikā pēc tam, kad atkāpies iepriekšējais, pretējā gadījumā Saeima var atlaist visu domi. Garkalnes novada pašvaldības gadījumā tas būtu jāizdara līdz 28. martam. No Garkalnes novada pašvaldības nekādu informāciju par domnieku plāniem šī jautājuma risinājumā iegūt neizdevās, bet var nojaust un pat prognozēt, ka izšķirošie notikumi risināsies jau 24. martā.

Kas par to liek domāt? Garkalnes novada pašvaldības domes sēdes parasti notiek katra mēneša ceturtajā otrdienā, kas šomēnes iekrīt tieši 24. datumā. Toties pašvaldības mājaslapā publicēta informācija, ka šoreiz kārtējā domes sēde notiks 31. martā. Negribas būt gaišreģim, bet tā vien liekas, ka 24. martā tiks sasaukta Garkalnes novada pašvaldības domes ārkārtas sēde, kuras laikā par domes priekšsēdētāju tiks ievēlēts Guntars Kniksts. Tiesa, jaunajam domes priekšsēdētājam uzreiz būs nepieciešams arī pirmais vietnieks – tāds zinošs un pieredzējis. Protams, ar veselību jokot nevar, bet vai nevar gadīties tā, ka Mārtiņš Gunārs Bauze-Krastiņš, kurš jau februārī kā deputāts ar pilnu jaudu strādāja gan Finanšu komitejas, gan domes sēdē, marta beigās atkal būs kļuvis vismaz tik sprauns, ka varēs uzņemties vismaz domes priekšsēdētāja vietnieka amata pienākumus? Ja tā notiks, gan vilks būs paēdis, gan kaza dzīva – Bauze-Krastiņš vairs nebūs domes priekšsēdētājs, kā to gribēja VARAM, bet gana augstu un labi atalgotu amatu ar iespējām daudz ko noteikt un lemt gan viņš ieņems, kā jau līdz šim bija pieradis.

Lai šādu shēmu realizētu, koalīcijai balsu vairāk nekā pietiek, jo četri deputātu mandāti ir Bauzes-Krastiņa vadītajam “Latvijas Zemnieku savienības” sarakstam (Mārtiņš Gunārs Bauze-Krastiņš, Raimonds Fūrmanis, Edgars Treibergs, Jānis Romāns), vēl viens – tik ļoti tuvajam Latvijas Zaļās partijas sarakstam (Jānis Frišfelds), bet trīs – koalīcijas partneriem no sociāldemokrātiskās partijas “Saskaņa” saraksta (Alvis Zīriņš, Jeļena Kristapa, Aleksandrs Pavlovskis). Protams, arī abi “Vienotības” pārstāvji (Guntars Kniksts, Gunārs Bērtulsons) būs ieinteresēti tādā iznākumā. Opozīcijā atrodas Latvijas Reģionu apvienības un politiskās partijas “Reģionu alianse” četri deputāti (Mārtiņš Bērziņš, Kārlis Knēziņš, Pēteris Salenieks, Aija Šteinberga), kā arī Inese Andersone no Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-”Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”.

Deputāte Andersone: “Kniksts nedara absolūti neko, lai situāciju mainītu”

Garkalnes novada pašvaldībā notiekošo no sava skatu punkta komentēja deputāte Inese Andersone: “Šobrīd domes priekšsēdētāja amata pienākumus pilda Kniksta kungs. Nav nekādas informācijas par to, kad varētu notikt pašvaldības domes priekšsēdētāja ievēlēšana. Pieļauju, kas tas varētu tikt turēts noslēpumā līdz pat pēdējam mirklim. Domāju, ka tas tiek darīts, lai šobrīd visiem būtu iespēja novērtēt, kā ir sastrādāties ar Kniksta kungu. Tas, kas mani izbrīna, ir tas, ka Kniksts, pildot domes priekšsēdētāja amata pienākumus, nav reaģējis uz Valsts kontroles atklātajiem pārkāpumiem. Konstatētajās nelikumībās nebija iesaistīts viens pats Bauze-Krastiņš, bet par tām atbildīgi noteikti ir arī pašvaldības finanšu speciālists un galvenais grāmatvedis. Par to, kas notika, viņi nevarēja nezināt, turklāt galvenais grāmatvedis un finansists arī gatavoja atskaites, kur tas viss parādījās. Mani uztrauc tas, ka šobrīd Guntars Kniksts nedara absolūti neko, lai šo situāciju mainītu. Respektīvi – Kniksts jau pilda domes priekšsēdētāja amata pienākumus, bet situācija mūsu pašvaldībā nemainās.”

Jautāta, vai kāds no kolēģiem deputātiem ar viņu būtu vismaz aprunājies un pakonsultējies par to, kurš būtu vispiemērotākais domes priekšsēdētāja amatam, Andersone atklāja, ka ar viņu kā opozīcijas pārstāvi neviens vispār par šādiem jautājumiem nerunā. Pati deputāte gan nav no klusētājām un tikai rokas cilātājām balsošanas laikā. Viņa visu informāciju gan par pašvaldības naudas izlietojumu, gan par dažādiem lēmumiem, kas tiek pieņemti Garkalnes novada domē, publicē sociālajos tīklos, kur viņai jau ir vairāk nekā 1200 sekotāju.

Lai vai kā, nepaies ne trīs nedēļas, kad Garkalnes novada pašvaldības domei būs jauns priekšsēdētājs. Vismaz šobrīd nav nekādu indikāciju par to, ka koalīcijas deputāti savā starpā nevienosies un Saeimai nāksies atlaist domi. Protams, vēlēsim veiksmi nākamajam pašvaldības vadītājam, cerot, ka Garkalnes novada dome turpmāk ar budžeta naudu pa labi un kreisi vairs nešķiedīsies. Cerēsim, bet vai tas būs iespējams, ja, kā izrādās, divu gadu laikā bez tiesiska pamata var iztērēt 3,5 miljonus, noskurināties un dzīvot tālāk, lūkojoties pēc jauna amata? Vai kārtējo reizi varēsim secināt, ka par Valsts kontroles konstatētajiem pārkāpumiem nevienam tā īsti nav jāatbild, bet VARAM nāksies samierināties ar amatpersonu formālu rokādi Garkalnes novada domē?

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.