Menu
 

Siguldas novada pašvaldība lems par atbalstu krīzē vissmagāk cietušajiem uzņēmumiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Siguldas novada pašvaldība Foto - Siguldas novada pašvaldība

Siguldas novada pašvaldībā sagatavoti vairāki lēmumprojekti par atbalstu uzņēmumiem, kurus vissmagāk ietekmējusi ārkārtas situācija un noteiktie ierobežojumi vīrusa Covid-19 dēļ. Atbalsta pasākumu piemērošanai paredzētas izmaiņas pašvaldības noteikumos, paredzot, ka Siguldas novadā tiks piešķirtas nekustamā īpašuma nodokļa atlaides 90% apmērā uzņēmumiem, kas nodrošina izmitināšanas pakalpojumu, kā arī 50% apmērā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem.

Siguldas novada dome pavēstīja, ka, piešķirot šos atvieglojumus, prognozējams, ka pašvaldības ieņēmumi 2020. gada budžetā no nekustamā īpašuma nodokļa samazināsies par aptuveni 50 tūkstošiem eiro.

Siguldas novada pašvaldības domes deputāti arī lems par atvieglojumiem šīm nozarēm saistībā ar komunālajiem maksājumiem. Tiks noteikta iespēja veikt atliktos maksājumus par pašvaldības īpašumā esošo uzņēmumu sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī kavētajiem maksājumiem netiks piemērota kavējumu nauda.

Šīs izmaiņas attiecināmas uz ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu sniedzēja SIA “Saltavots” sniegtajiem pakalpojumiem. Maksājumi, kas saistīti ar ūdens patēriņu, ir svarīgi izmitināšanas un ēdināšanas sektora uzņēmumiem, kas savu pakalpojumu nodrošināšanā patērē ievērojamu ūdens daudzumu.

Ēdināšanas un izmitināšanas pakalpojumu sniedzējiem, kuriem ūdens un kanalizācijas piegādes līgumi noslēgti ar kapitālsabiedrību SIA “Saltavots” un kuri veic saimniecisko darbību šajās nozarēs, SIA “Saltavots” nepiemēros līgumsodu par februāra, marta, aprīļa un maija maksājumu kavēšanu, samaksājot 20% no tekošā rēķina, kā arī, noslēdzot vienošanos ar kapitālsabiedrību, tiks izveidots apmaksas grafiks par atliktajiem maksājumiem, norāda novada domē.

Papildus pašvaldība plāno noteikt arī iespēju terminēti pārtraukt telpu nomas līgumu darbību tiem uzņēmumiem, kuru darbība ir tieši ietekmēta vai apturēta saistībā ar valstī noteikto ārkārtējo situāciju. Proti, uzņēmumi, kuru darbība nav iespējama, tūrisma plūsmai izsīkstot, kā arī stājoties spēkā pulcēšanās aizliegumam, ir iespēja prasīt pašvaldībai nomas līguma apturēšanu periodā, kad valstī izsludināta ārkārtas situācija. Šī iespēja attiecas arī uz pakalpojumu sniedzējiem, kas saistīti ar sporta un izglītības iestāžu darbības nodrošināšanu.

Vienošanās paredzētu, ka šajā periodā nomātajās telpās uzņēmējdarbība netiek veikta. Savukārt noslēgtais nomas līgums tiktu pagarināts par attiecīgo periodu, uz kuru tiek pārtraukta uzņēmējdarbībā nomātajās telpās ārkārtas situācijas laikā, ja to vēlēsies nomnieks. Ieviešot šobrīd plānotos atvieglojumus uzņēmējiem uz diviem mēnešiem, pašvaldības budžeta ieņēmumi no telpu nomas samazināsies par aptuveni 36 tūkstošiem eiro.

Pašvaldība apstiprina, ka, piemērojot šīs atbalsta formas, tiks pārbaudīts, vai uzņēmējs ir godprātīgs nodokļu maksātājs un vai ir izpildītas citas saistības attiecībā pret pašvaldību.

Tūrisms ir viena no vadošajām un prioritārajām nozarēm Siguldas novada ekonomikā, 2018. gadā radot kopējo apgrozījumu 14,9 miljonu eiro apmērā un nodrošinot 195 darba vietas. Pērn Siguldas novada tūristu mītnēs kopā apkalpoti 61 537 viesi, pirmo reizi pārsniedzot 60 000 apkalpoto tūristu slieksni un iezīmējot tūristu skaita pieaugumu par 15%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.