Menu
 

Ādažu un Ķekavas domes atcēlušas nomas maksu skolu ēdinātājiem un ievieš uzņēmējiem nodokļu atlaides Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ādažu un Ķekavas novada pašvaldības ir atcēlušas nomas maksu skolu ēdinātājiem, kā arī ieviesušas nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumus uzņēmējiem, pārceļot tā samaksas termiņus. 

Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (LRA) aģentūrai LETA norādīja, ka dome lēmusi nepiemērot nomas maksu ēdināšanas uzņēmumiem mācību iestādēs ārkārtas situācijas laikā, kā arī vecākiem ir atcelta maksa par Mākslas un mūzikas skolu un Ādažu Bērnu un jaunatnes sporta skolu. 

Tāpat dome lēmusi pagarināt NĪN maksājuma termiņu līdz šā gada 15.decembrim. Viņš uzskata, ka, ja ārkārtas stāvoklis būs ilgāks par 60 dienām, būs jāgroza apmaksas nosacījumi arī privātajiem bērnudārziem. "Pašvaldībā rūpīgi seko notikumu attīstībai un meklēs risinājumus," pauž Sprindžuks.

Viņš arī uzskata, ka Ministru kabinetam būtu pareizi pārskatīt fiskālās disciplīnas ietvaru un šajā situācijā pašvaldībām ārpus Eiropas Savienības finansēto projektu ietvara piešķirt aizņēmumus "iesaldētajiem" investīciju projektiem - bērnudārzu vietu nodrošināšanai, ceļu remontiem, ēku siltināšanai, tādējādi radot darba vietas un "sildot ekonomiku".

Tikmēr Ķekavas novada dome pieņēmusi lēmumu pārcelt NĪN apmaksas termiņu par pirmo ceturksni no 31.marta uz 15.maiju, bet par otro - no 15.maija uz 15.jūniju.

Pašvaldībā norāda, ka ar skolu ēdinātājiem līgumi nav lauzti un tie turpina ēdināt bērnudārzu bērnus, piegādes procesu organizējot efektīvāk - gatavojot vienā vietā un izvadājot ēdienu uz iestādēm. 

Tāpat uzņēmumiem, kas nodrošina bērnu ēdināšanas pakalpojumus izglītības iestādēs un bērnudārzos, jau šobrīd pašvaldība nenosaka nomas maksu par telpām, bet gan tās ir nodotas bezatlīdzības lietošanā.

Pašvaldībā arī norāda, ka Ķekavas novadā ir astoņas maznodrošinātās ģimenes ar bērniem, kuriem ir piešķirts pabalsts ēdināšanai skolā vai bērnudārzā. Ar šīm ģimenēm Sociālais dienests ir sazinājies un piegādā tām pašvaldības sarūpētās lielās pārtikas pakas. Vienlaicīgi sociālais dienests apsver arī citu atbalsta veidus. 

Ādažu Sociālā dienesta vadītāja Ieva Roze informē, ka līdz šim brīdim Sociālajā dienestā nav saņemts vēl neviens zvans no iedzīvotājiem ar lūgumu nodrošināt pārtikas piegādi, savukārt par trūcīgajiem un maznodrošinātajiem iedzīvotājiem Sociālais dienests rūpējas kā ierasts, dalot Eiropas pārtikas pakas, kuras aprīļa mēnesim sociālais dienests ir pasūtījis vairāk nekā ierasts.

Runājot par citiem atbalsta veidiem uzņēmumiem, Ķekavas domes pārstāvji atzīst, ka patlaban tiek apkopota un analizēta informācija un nepieciešamības gadījumā tiks meklēti papildu atbalsta mehānismi. "Šo jautājumu ir jāskata saistībā ar valsts sniegto atbalstu uzņēmējiem un darba ņēmējiem. Ņemot vērā, ka ārkārtas situācija ir izsludināta visā valstī, mēs kā pašvaldība primāri sekojām informācijai un rīcībai, ko sniedz valdība un nozaru ministrijas," pauž vietvarā.

Savukārt runājot par attālināto mācību procesu, pašvaldības atzīst, ka pagaidām vērā ņemamu problēmu šajā jomā nav bijis.

Kā stāsta Ādažu vidusskolas direktors Česlavs Batņa, patlaban Ādažu vidusskolā mācību process norisinās kā plānots. Pedagogi izmantojot katrs savus metodiskos līdzekļus un oficiālā saziņa norisinās e-klasē. "Pedagogi izmanto dažādus digitālos rīkus - "www.soma.lv", "www.uzdevumi.lv", "Microsoft team" - online nodarbību nodrošināšanai, arī "Discord". Sākumskolas posmā vairāk notiek darbs ar mācību grāmatām un darba burtnīcām, bet arī, izmantojot digitālos rīkus," norāda Batņa, atzīstot, ka kopumā sākumskolas posmā attālinātais mācību process prasa lielāku piepūli gan pedagogiem, gan skolēniem, gan vecākiem. 

Viņš arī norāda, ka tiek veikta aptauja pedagogu vidū par attālināto mācību procesu un ir plānota arī aptauja vecākiem, lai saņemtu atgriezenisko saiti. Plānotas arī pedagogu apmācības par platformas "Microsoft Team" darbu.

Savukārt Ķekavas pašvaldībā norāda, ka "šis laiks visiem ir izaicinājums - gan skolēniem, gan vecākiem un pedagogiem", taču pirmajās dienās īpašu sūdzību nav bijis.

"Pirmajā attālinātās mācīšanās dienā bija pārslogota e-klase, bet radošie pedagogi, skolēni un viņu vecāki ar visu tika galā. Tā ir milzīga pieredze pedagogiem, skolēniem un vecākiem un īsta uz kompetencēm balstīta izglītošanās, caur savu personīgo pieredzi nonākt pie rezultāta," uzskata vietvarā.

Piektdien, 27.martā, plkst.13, Ādažu vidusskola plāno "Facebook" tiešraidi par attālinātā mācību procesa norisi pirmajā nedēļā.

LETA jau vēstīja, ka saistībā ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju pašvaldībām ir tiesības pārcelt NĪN apmaksas termiņu.

Likums "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību" paredz, ka pašvaldībām 2020.gadā ir tiesības noteikt citus nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņus, kas atšķiras no likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajiem, tos pārceļot uz vēlāku laiku 2020.gada laikā.

No 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi iegrožot vīrusa izplatību.

NĪN maksājumu termiņus pārplānojušas jau virkne pašvaldību - Jelgava, Olaine, Liepāja un citas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.