Menu
 

Deputāte Muižniece rosina Ikšķiles pilsētu tomēr iekļaut Salaspils novadā

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Saeimas deputāte Anita Muižniece (JKP) rosina Ikšķiles pilsētu iekļaut nevis Ogres novadā, bet Salaspils novadā, liecina politiķes iesniegtais priekšlikums administratīvi teritoriālās reformas (ATR) likumprojektam.

Politiķes priekšlikumi paredz līdz ar ATR veikšanu Salaspils novadā iekļaut vai nu atsevišķi Ikšķiles pilsētu vai Ikšķiles pilsētu un Tīnūžu pagastu kopā.

Muižniece skaidro, ka ATR mērķis ir izveidot pārdomātu un ekonomiski attīstīties spējīgu administratīvo teritoriju ar vietējām pašvaldībām. Deputāte norāda, ka šādas izmaiņas virza, lai nodrošinātu pašvaldību funkciju veikšanu salīdzināmā kvalitātē un pieejamībā.

Politiķe vērš uzmanību Vides un reģionālās aizsardzības ministrijas (VARAM) definētajai Pierīgas teritorijai. Ikšķiles novads atbilstot Pierīgas novadiem raksturīgajiem sociālekonomiskajiem rādītājiem, proti, ir ar pieaugošu iedzīvotāju skaitu, pozitīviem demogrāfiskajiem rādītājiem, izteiktu iedzīvotāju ikdienas migrāciju Rīgas virzienā, dažas no attiecīgajām iezīmēm uzskaita Muižniece.

Parlamentāriete arī norāda, ka Ikšķiles novads ir ar lielu iedzīvotāju īpatsvaru vecuma grupā līdz darbspējas vecumam, augstu iedzīvotāju ienākumu līmeni, nelielu sociāli mazaizsargāto personu skaitu, augstu iedzīvotāju blīvumu un pozitīviem attīstības rādītājiem. Tāpat kā citas Pierīgas pašvaldības, Ikšķiles novads katru gadu veic iemaksas pašvaldību izlīdzināšanas fondā, pauž deputāte.

Politiķe neatbalsta to, ka Ikšķiles novadu pašlaik paredzēts apvienot ar Rīgai "pretējā virzienā" esošo Ogres novadu. Muižniece arī piebilst, ka pašreizējā Ikšķiles novada vai Ikšķiles pilsētas teritorijas pievienošana Salaspils novadam nemainītu jaunizveidoto novadu skaitu. "Šāda novadu apvienošana atbilst administratīvi teritoriālās reformas mērķim un iedzīvotāju interesēm," uzskata deputāte. 

Kā ziņots, ATR paredz 119 pašvaldību skaitu samazināt līdz 40 vietvarām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.