Menu
 

Izsolītajai Raiņa un Aspazijas Mellužu vasarnīcai Jūrmalā veikta arhitektoniski mākslinieciskā inventarizācija

  • Autors:  LETA
Foto - aspazijarainis.lv Foto - aspazijarainis.lv

Izsolē pārdotajam īpašumam Salacas ielā 4k-1, Jūrmalā, kas pazīstama kā Raiņa un Aspazijas Mellužu vasarnīca jeb "Pēperkoku namiņš", veikta arhitektoniski mākslinieciskā inventarizācija, informēja Jūrmalas aizsardzības biedrībā.

Inventarizāciju pēc biedrības pasūtījuma veikusi SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa".

Biedrībā uzsver, ka tā bija nepieciešama, lai fiksētu aizsargājama kultūras pieminekļa autentiskās vērtības, kas ir saglabājamas un kuru nomaiņa vai aizstāšana ar jaundarinājumiem nebūtu pieļaujama. Inventarizācijas materiāla sējums ir iesniegts Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldei.

"Diemžēl, bet Jūrmalā ļoti bieži negodprātīgi īpašnieki kultūras mantojumu noved līdz grausta stāvoklim un bez atbilstoša izpētes materiāla panāk, ka ēkas saglabāšanai un atjaunošanai vairs nav pietiekamu argumentu. Konkrētajā gadījumā tas tagad vairs nebūtu iespējams," norādīja biedrībā.

Organizācijā gan atzīst, ka tās rīcībā nav informācijas par ēkas īpašnieku, taču Jūrmalas dome ir paziņojusi, ka pircējs īpašumu iegādājies, iedvesmojoties no Valda Gavara ģimenes piemēra, restaurējot ēku Poruka prospektā 61. Tā nodoms ir bijis nodrošināt kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un ļaut namiņam Salacas ielā 4 atdzimt jaunā kvalitātē. 

Biedrība arī atzīmē, ka pagaidām jaunais īpašnieks nav novērsis ēkas tālāku bojāšanos un joprojām ēkas jumtā ir caurums, kuru pēc viņu paustā Jūrmalas dome daudzu gadu garumā neesot vēlējusies aiztaisīt.

Biedrības pārstāvji uzsver, ka ir gatavi jaunajam īpašniekam sniegt maksimāli iespējamu palīdzību. "Meklēsim iespēju uzzināt, kas ir ēkas īpašnieks un ar viņu pārrunāt sadarbības iespējas, lai "Pēperkoka namiņu" saglabātu tā autentiskajā veidolā un ar iespēju palikt tam kā plašākai sabiedrībai pieejamam apskates objektam," atzīmēja biedrībā.

Kā vēstīts, 20.martā Jūrmalas dome apstiprināja minētā īpašuma izsoles rezultātus. Kā aģentūrai LETA tobrīd pavēstīja pilsētas domes pārstāve Zane Leite, septiņu dienu laikā pēc domes lēmuma pieņemšanas izsoles uzvarētājs tiks uzaicināts slēgt objekta pirkuma līgumu, un uzvarētājam līgums būs jāparaksta trīsdesmit dienu laikā.

Izsolē bija pieteikušies divi pretendenti, un īpašums Salacas ielā 4k-1 pārdots privātpersonai par 49 839 eiro. Objekta sākumcena bija 38 935 eiro, bet izsoles solis - 2726 eiro.

Kā norādīja Leite, namiņš kalpo kā kultūrvēsturiska liecība iedzīvotājiem, pilsētas viesiem, un tas ir jāsaglabā vēsturiskajā veidolā. Pašvaldībā uzsver, ka gan domes lēmumā, gan izsoles noteikumos jau pirms Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes lēmuma par kultūras pieminekļa statusa piešķiršanas dome bija noteikusi, ka namiņu aizliegts nojaukt un jaunajam īpašniekam objekts jāsaglabā un jāatjauno.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.