Menu
 

Ropažu novads uztur spēkā prasību par nosaukuma saglabāšanu Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ropažu novada pašvaldība uztur spēkā prasību par Ropažu nosaukuma saglabāšanu administratīvi teritoriālās reformas laikā jaunizveidotajam novadam, kurā tiek apvienoti Stopiņu, Garkalnes un Ropažu novadi un Vangažu pilsēta, tādējādi saglabājot lielākajai daļai teritorijas nozīmīgo un unikālo vēsturisko mantojumu – vietas identitāti ar senu un bagātu vēsturi un nozīmi, ar kuru nākotnē varēsim lepoties kopā, liecina pašvaldības ceturtdien publiskotais paziņojums.

Ropažu novada dome atgādina, ka jau 2019. gada 30. jūlijā VARAM iesniedza lūgumu atbalstīt Ropažu novada nosaukuma saglabāšanu, savukārt 2019. gada 27. novembra domes sēdē pieņēma lēmumu aicināt Administratīvi teritoriālās reformas (ATR) komisiju un Saeimā pārstāvēto partiju frakcijas, izskatot likumprojektu “Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums”, jaunveidojamo novadu, kas veidots no Garkalnes, Ropažu un Stopiņu novada, nosaukt kā Ropažu novadu.

“Jau no pašiem reformas izsludināšanas pirmssākumiem, Ropažu novada pašvaldība ir atbalstījusi VARAM ieceri par reformas nepieciešamību, lai stiprinātu pašvaldību kapacitāti un spēju nodrošināt iedzīvotājiem kvalitatīvu un daudzpusīgu pakalpojumu sniegšanu, kā arī Ropažu novads vienmēr bijis atvērts sadarbībai un redz kopīgas, konstruktīvas attīstības iespējas savienībā ar Garkalnes un Stopiņu novadiem,” teikts paziņojumā.

“Vienmēr esam pauduši, ka Ropažu novada pašvaldība neiebilst pret administratīvā centra izveidi Ulbrokā, vienlaikus vienmēr uzsverot, ka novada nosaukumā tomēr ir saglabājams Ropažu novada vārds. To apliecina gan rakstiskās vēstules, kur šis viedoklis pausts, gan klātienes tikšanās gan ar VARAM pārstāvjiem, gan ar Garkalnes, Vangažu un Stopiņu novadu pārstāvjiem.”

Ropažu novada pašvaldība neuzskata, ka jaunizveidojamā novada nosaukumam ir obligāti jāsakrīt ar novada administratīvā centra nosaukumu. Šādas prasības nav ATR veidošanas pamatprincipos, un to apliecina arī tikko Saeimas ATR komisijā apstiprinātais lēmums par Dienvidkurzemes novada izveidošanu. “Nākotne un attīstība jābūvē uz stabiliem pamatiem, ņemot vērā gan Garkalnes, Ropažu, Stopiņu novada un Vangažu pilsētas resursus, gan vēsturisko mantojumu. Ir svarīgi, lai jaunais novads veidojas uz vienlīdzības principiem, ņemot vērā visu iesaistīto pašvaldību iedzīvotāju un uzņēmēju intereses,” uzskata Ropažu pašvaldībā.

Ropažu nosaukuma saglabāšana valstiski ir svarīga tieši kultūrvēsturiskās nozīmes dēļ. Ropažu nosaukuma izcelsme balstās un ir cieši saistīta ar konkrētu vietu Latvijā, kurai vietējie iedzīvotāji devuši vārdu – Ropaži – Rodenpoys.  Šis vārds cēlies no lībiešu valodas un lībieši ir viena no maztautām, kas veidojusi latviešu tautu. Savukārt Stopiņu un Ulbrokas nosaukumu izcelsme saistāma ar atsevišķām, ne tik senām, turklāt ne vietējām personām un viņu īpašumiem. 

“Ropažu, Garkalnes un arī Stopiņu novadu izcelsme un vēsturiskais mantojums ir cieši saistīts. Jaunveidojamā novada teritorijas lielākā daļa vēsturiski ir saistīta ar Ropažu vēsturisko nosaukumu un tam ir būtiska vēsturiska nozīme,” teikts paziņojumā. “Ropažu novadā vēsture ir vērtība, kuru godājām un kuru cenšamies saglabāt, nododot to turpmākajām paaudzēm. Kas pagātni pētī, tas nākotni svētī, un bez pagātnes mums nav nākotnes. Uz vēstures pamata veidojas lokālpatriotisms un lokālā identitāte, kas ir ļoti svarīga, jo tā ir nemainīga vērtība mūsdienu sabiedrības attīstības straujo izmaiņu apstākļos.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.