Menu
 

Garkalnē plāno būvēt mazgāšanas līdzekļu ražošanas kompleksu, bet vietējie iedzīvotāji iebilst

  • Autors:  LETA
Garkalnes novada domes 28.aprīļa sēde, izskatot jautājumu par BIO mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu ražotnes izbūvi Berģos. Video - Inese Andersone, foto - ekrānšāviņš no youtube.com Garkalnes novada domes 28.aprīļa sēde, izskatot jautājumu par BIO mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu ražotnes izbūvi Berģos. Video - Inese Andersone, foto - ekrānšāviņš no youtube.com

Garkalnes novada "Buciņu" ciemā plānots būvēt mazgāšanas līdzekļu ražošanas kompleksu, taču vietēji iedzīvotāji pret to kategoriski iebilst.

Kā aģentūru LETA informēja ciemata iedzīvotāju pārstāve Margarita Mjadzelica, Garkalnes novada domes sēdē izskatīts SIA "BioOrg Latvia" iesniegums par ražošanas kompleksa izveidi inovatīvu mazgāšanas līdzekļu ražošanai un realizācijai Garkalnes novada "Buciņu" ciematā adresē "Rožukrogs". Domes deputātu vairākums ieceri atbalstīja, un projekta iesniegums tika apstiprināts.

Taču, pret ražošanas kompleksa izveidi kategoriski iebilst plānotā objekta apkārtnē esošo privātmāju iedzīvotāji, kuri ir neizpratnē par to, kādēļ pirms šāda lēmuma pieņemšanas nav notikusi publiska apspriešana. Aptuveni 130 ciema iedzīvotāju ir vērsušies pie domes ar iesniegumu, kurā tiek pieprasīta ieceres publiskā apspriešana, lai iedzīvotājiem būtu iespēja tajā piedalīties un paust savu nostāju ražošanas objekta celtniecības īstenošanas jautājumā.

"Buciņu" ciemata iedzīvotāji esot neizpratnē par domes atbalstu iecerei, kura, pēc viņu teiktā, ir pretrunā gan ar teritoriālo plānojumu, gan iedzīvotāju interesēm. 

"Iegādājoties īpašumus Garkalnes novada "Buciņu" ciematā un tā teritorijā, iedzīvotājiem bijis būtiski, ka teritorijas detālplānojums neparedz ražošanas teritorijas viņu mājokļu tuvākajā apkārtnē," pauž Mjadzelica.

Viņa norāda, ka izvēloties dzīvesvietu, cilvēki paļāvušies uz to, ka tā atradīsies ekoloģiski tīrā vidē, kuras tuvākajā apkārtnē nenotiek industriālā ražošana. Tāpat visas mājas ciematā ūdens ņemšanai izmanto dziļurbumus, tāpēc potenciāla ražošanas objekta izveide blakus esošā īpašumā iedzīvotājiem rada bažas par iespējamu ūdens piesārņojumu.

Iedzīvotājos sašutumu radījis arī tas, ka šī iecere sākotnēji nav tikusi publiski apspriesta. Viņiem arī radušās aizdomas, ka "BioOrg Latvia" interesēs patvaļīgi varētu tikt veikta teritoriju zonējuma maiņa - no "jaukta centra apbūves teritorijas" uz "rūpnieciskas apbūves teritoriju". 

Mjadzelica norāda, ka neskaidri ir arī iemesli, kuru dēļ domes deputātu vairākums atbalstīja ražošanas kompleksa izveidi tieši šajā Garkalnes novada adresē, jo saskaņā novada teritoriālo plānojumu 2013.-2024.gadam ir noteikts, ka "šajā ciema daļā ir jāsaglabā klusa, zaļa dzīvojamā rajona raksturs." 

"Skaidrs ir tas, ka šāds lēmums nav ciema iedzīvotāju interesēs - visi esam ieguldījuši savus līdzekļus un maksājam hipotekāros kredītus tāpēc, ka vēlējāmies dzīvot zaļā, klusā dzīvojamā rajonā, neuztraucoties par trokšņa, vides un ūdens piesārņojumu," papildina Mjadzelica. 

Garkalnes domes komentāru par radušos situāciju aģentūrai LETA pagaidām vēl nav izdevies iegūt. 

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.