Menu
 

Pētījums: 78,3% atbalsta, ka līdzdalības budžeta ieviešanai pašvaldībās jābūt brīvprātīgai izvēlei

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Domnīcas "Providus" veiktajā pētījumā 78,3% respondentu pauduši nostāju, ka līdzdalības budžeta ieviešanai pašvaldībās ir jābūt brīvprātīgai izvēlei, teikts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) konceptuālajā ziņojumā par līdzdalības budžeta ieviešanu Latvijā.

VARAM norāda, ka pērn laika posmā no 18.decembra līdz 31.decembrim "Providus" īstenoja aptauju, kuras laikā pašvaldību darbinieki un deputāti bija aicināti izteikt viedokli par konceptuālo ziņojumu. Aptaujas laikā tika saņemtas 46 atbildes no 36 dažādām pašvaldībām. 50% no aptaujas dalībniekiem bija pašvaldību deputāti, 41% pašvaldību darbinieki, savukārt pārējo respondentu nodarbošanās nav saistīta ar darbu pašvaldībā.

Galvenie secinājumi bija, ka 78,3% respondentu atbalsta, ka līdzdalības budžetam ir jābūt brīvprātīgai izvēlei, 54,3% atbalsta, ka līdzdalības budžeta finansējuma apjomam jābūt ne mazākam par 1% no vidējiem pašvaldības iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) ieņēmumiem pēdējos trīs gados, bet 48,9% neatbalsta, ka pašvaldībai ir obligāti jāievieš uzvarējušās idejas gada laikā.

76,1% atbalsta, ka ir nacionālā līmenī noteikti budžeta ieviešanas principi, kā arī ir principi, kurus nosaka pati pašvaldība, 44,4% piekrīt, ka projektu iesniedzējiem nav jāsagatavo detalizēts idejas pieteikums, 63% piekrīt, ka pašvaldību metodisko vadību un kapacitātes stiprināšanu nodrošina plānošanas reģioni, kā arī 60,9% atbalsta, ka līdzdalības budžeta ieviešanas praksi apkopo plānošanas reģioni. Tāpat 76,1% atbalsta, ka ir nepieciešams izveidot balsošanas rīku nacionālā līmenī.

Kā ziņots, valdība apstiprinājusi VARAM izstrādātos principus, uz kuriem balstoties nākotnē tiks regulēts līdzdalības budžeta ieviešanas process Latvijas pašvaldībās. VARAM izstrādātie nosacījumi tiks iekļauti topošajā jaunajā Vietējo pašvaldību likumā. Līdz tam brīdim pašvaldības budžetu varēs ieviest brīvprātīgā kārtā, pašas nosakot tā apjomu un citus parametrus. Vienlaikus arī pēc likuma apstiprināšanas līdzdalības budžeta ieviešana būs brīvprātīga, taču tad pašvaldībām būs jāseko likumā ietvertajam regulējumam.

Saskaņā ar VARAM piedāvājumu minimālais finansējums līdzdalības budžetam būs 1% no pašvaldības vidējiem iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) faktiskajiem ieņēmumiem pēdējos trīs gados vai ne mazāks kā 500 000 eiro.

Runājot par ideju iesniegšanu, ministrija skaidro, ka jaunā iniciatīva paredz, ka iedzīvotāji vai nevalstiskās organizācijas iesniegs idejas, savukārt pašvaldība gada laikā īstenos uzvarējušās projektu idejas. Balstoties uz citu valstu piemēru izpēti, VARAM piedāvā, ka, piedaloties līdzdalības budžetā, iedzīvotājam/NVO nav jāiesniedz detalizēti sagatavota projekta ideja. 

Paredzēts, ka VARAM izstrādās minimālu ietvaru veidlapai, lai minimālās prasības projektu izstrādē būtu līdzvērtīgas visu pašvaldību iedzīvotājiem, taču pašvaldības būs tiesīgas to papildināt pēc saviem ieskatiem. Idejas iesniegt un par tām balsot varēs tikai konkrētās pašvaldības iedzīvotāji, kuri sasnieguši 16 gadu vecumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.