Menu
 

Apgabaltiesa: Salaspils novada domei jāievēro proporcionalitātes princips komitejās

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Administratīvā apgabaltiesa apmierinājusi Salaspils novada domes deputāta Jāņa Nebara (VL-TB/LNNK) pieteikumu par pienākuma uzlikšanu Salaspils novada domei izdot lēmumu par domes komiteju sastāva noteikšanu, ar kuru tiktu nodrošinātas deputātu vienlīdzīgas tiesības līdzdarboties domes pastāvīgo komiteju darbā, informēja Nebars.

Tiesa atzina, ka domes lēmumi neatbilst proporcionalitātes principam, un uzlika pienākumu Salaspils novada domei viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas izdot lēmumu par domes komiteju sastāva noteikšanu, ievērojot spriedumā ietvertos apsvērumus par deputātu vienlīdzīgu tiesību nodrošināšanu.

Nebars un pārstāvošā zvērināta advokāte Iveta Pazare pauda gandarījumu par spriedumu, norādot, ka gandrīz trīs gadus ilgušajam strīdam varētu būt pielikts punkts.

"Aicinām Salaspils novada domes priekšsēdētāju Raimondu Čudaru (V) ar kolēģiem no partijas "Vienotība" pildīt tiesas spriedumu un likumā noteikto, nevis kārtējo reizi turpināt tērēt Salaspils novada iedzīvotāju līdzekļus tiesvedībā," uzsvēra Nebars.

Salaspils domnieks arī atgādināja, ka pēc 2017.gada pašvaldību vēlēšanām Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) tika saņemtas vairākas sūdzības par proporcionalitātes principa neievērošanu pašvaldībās, veidojot jaunas pašvaldību domes komitejas. Pēc saņemto sūdzību izvērtēšanas VARAM konkrētās pašvaldības aicināja novērst pārkāpumus un ievērot likumā "Par pašvaldībām" noteikto. 

Lielākā daļa pašvaldību veica nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu proporcionalitātes principa ievērošanu domes komitejās. Savukārt Salaspils novada dome izvēlējās nevis nodrošināt likumā noteikto proporcionalitātes principu ievērošanu, bet gan vērsties Satversmes tiesā, apstrīdot VARAM ministra tiesības izdot rīkojumu, ar kuru daļēji tika apturēta Salaspils novada domes lēmuma par pašvaldības pastāvīgo komiteju izveidi darbība, klāstīja deputāts.

2018.gadā Satversmes tiesa atzina, ka ministrs konstatēto proporcionalitātes principa neievērošanu pašvaldībā nevar apturēt. Vienlaikus Satversmes tiesa norādīja, ka arī pašvaldības domei ir pienākums ievērot proporcionalitātes principu, organizējot domes darbu komitejās un komisijās, lai ikviens deputāts tiktu pilnvērtīgi iesaistīts domes darbībā.

"Ņemot vērā, ka arī pēc Satversmes tiesas atzinuma Salaspils novada pašvaldība ignorēja proporcionalitātes principa ievērošanu, noraidot arī nacionālās apvienības deputātu iesniegtos priekšlikumus, kas šo situāciju atrisinātu, uzskatīju par savu pienākumu turpināt aizstāvēt savas un kolēģu tiesības vienlīdzīgi līdzdarboties domes komiteju darbā, tā nodrošinot demokrātisku vēlētāju gribas pārstāvniecību domes darbā," apgalvoja Nebars.

Administratīvā apgabaltiesa atzina, ka, lai arī likumā nav noteiktas konkrētas proporciju aprēķināšanas metodes un nav sniegtas izsmeļošas norādes, kā šo proporcijas aprēķinu salāgot ar likumā ietverto papildus nosacījumu par katra deputāta dalību vismaz vienā komitejā, tas nevar būt par pamatu, lai proporcionalitātes principu komiteju sastāva noteikšanā neievērotu vispār, un ignorētu mērķi, kura dēļ proporcionalitāte ir noteikta - lai nodrošinātu visu domē ievēlēto deputātu vienlīdzīgas tiesības līdzdarboties domes komiteju darbā.

Apgabaltiesā aģentūru LETA informēja, ka spriedumu var pārsūdzēt mēneša laikā.

Jau vēstīts, ka VARAM 2017.gada vasarā lēma atcelt Salaspils novada domes lēmumu par pastāvīgu komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu. 

VARAM saņēma Salaspils novada domes deputāta iesniegumu, kurā tika lūgts izvērtēt domes lēmumu par pastāvīgu komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu.

Pēc iepazīšanās ar situācijas apstākļiem, VARAM aicināja Salaspils novada domi precizēt saistošos noteikumus, nosakot, ka katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaits komitejās jānosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai to apvienības ievēlēto deputātu skaitam.

"Proporcionalitātes princips nozīmē - katrā komitejā pārstāvēto politisko partiju deputātu skaitam ir jābūt tieši proporcionāli domē ievēlēto politisko partiju deputātu skaitam. Norāde "iespēju robežās" attiecībā par proporcionalitātes principu saprotama tā, ka gadījumos, kad tiešu matemātisku proporciju nav iespējams ievērot vai tā ir vienāda vairākām politiskajām partijām, dome lēmumu pieņem, balstoties uz vienlīdzības principu starp ievēlētajām politiskajām partijām," norādīja ministrijas pārstāvji.

VARAM uzsvēra, ka ar "vienlīdzības principu" konkrētajā gadījumā jāsaprot visu ievēlēto politisko partiju vienlīdzīgas iespējas piedalīties komiteju darbā atkarībā no katras politiskās partijas deputātu skaita domē. Izvērtējot ievēlēto politisko partiju un to apvienību deputātu skaitu attiecībā pret deputātu sadalījumu komitejās, VARAM konstatējusi, ka proporcionalitātes princips četru komiteju sastāva veidošanā šoreiz nav ticis ievērots.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.