Menu
 

Salaspils domes priekšsēdētājs: Nepieciešams Augstākās tiesas vērtējums jautājumā par domju komiteju veidošanas noteikumiem

  • Autors:  LETA
Foto: LETA Foto: LETA

Jautājumā par pašvaldību domju komiteju veidošanas noteikumiem nepieciešams Augstākās tiesas (AT) spriedums, šādu nostāju aģentūrai LETA pauda Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars (V).

Viņš, komentējot Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kur domei uzlikts pienākums izdot lēmumu par domes komiteju sastāva noteikšanu, nodrošinot deputātu vienlīdzīgas tiesības līdzdarboties domes pastāvīgo komiteju darbā, atgādināja, ka Administratīvā rajona tiesa pērn šajā jautājumā pieņēma pilnīgi citu lēmumu. Proti, toreiz Salaspils novada domes deputāta Jāņa Nebara (VL-TB/LNNK) pieteikums tika noraidīts pilnībā.

"Ņemot vērā ietekmi, kādu uz Latvijas pašvaldību politisko sistēmu turpmāk atstās līdz šim Latvijas tiesību sistēmā neatrisināts jautājums par domju komiteju veidošanas noteikumiem, kā arī ņemot vērā līdz šim pastāvošo viedokļu dažādību un vienveidīgu noteikumu piemērošanas nepieciešamību jebkurā pašvaldībā, uzskatām, ka AT Administratīvo lietu departamenta kā augstākās tiesu instances vērtējums šajā lietā būtu nepieciešams turpmāku strīdu novēršanā un Latvijas politiskās sistēmas stiprināšanā," skaidroja Čudars.

Ņemot vērā šo, spriedums tiks pārsūdzēts. Vienlaikus domes priekšsēdētājs apgalvoja, ka līdz šim pašvaldība nav tērējusi līdzekļus ne Satversmes tiesas procesā, ne Administratīvās tiesas procesā. 

Jau ziņots, ka Administratīvā apgabaltiesa apmierinājusi Nebara pieteikumu par pienākuma uzlikšanu Salaspils novada domei izdot lēmumu par domes komiteju sastāva noteikšanu, ar kuru tiktu nodrošinātas deputātu vienlīdzīgas tiesības līdzdarboties domes pastāvīgo komiteju darbā. Tiesa atzina, ka domes lēmumi neatbilst proporcionalitātes principam, un uzlika pienākumu Salaspils novada domei viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas izdot lēmumu par domes komiteju sastāva noteikšanu, ievērojot spriedumā ietvertos apsvērumus par deputātu vienlīdzīgu tiesību nodrošināšanu.

"Aicinām Salaspils novada domes priekšsēdētāju Raimondu Čudaru (V) ar kolēģiem no partijas "Vienotība" pildīt tiesas spriedumu un likumā noteikto, nevis kārtējo reizi turpināt tērēt Salaspils novada iedzīvotāju līdzekļus tiesvedībā," uzsvēra Nebars.

Salaspils domnieks arī atgādināja, ka pēc 2017.gada pašvaldību vēlēšanām Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) tika saņemtas vairākas sūdzības par proporcionalitātes principa neievērošanu pašvaldībās, veidojot jaunas pašvaldību domes komitejas. Pēc saņemto sūdzību izvērtēšanas VARAM konkrētās pašvaldības aicināja novērst pārkāpumus un ievērot likumā "Par pašvaldībām" noteikto.

Taču Salaspils novada dome vērsās Satversmes tiesā, apstrīdot VARAM ministra tiesības izdot rīkojumu, ar kuru daļēji tika apturēta Salaspils novada domes lēmuma par pašvaldības pastāvīgo komiteju izveidi darbība, klāstīja deputāts. 2018.gadā Satversmes tiesa atzina, ka ministrs konstatēto proporcionalitātes principa neievērošanu pašvaldībā nevar apturēt. Vienlaikus Satversmes tiesa norādīja, ka arī pašvaldības domei ir pienākums ievērot proporcionalitātes principu, organizējot domes darbu komitejās un komisijās, lai ikviens deputāts tiktu pilnvērtīgi iesaistīts domes darbībā.

Ziņots arī, ka VARAM 2017.gada vasarā lēma atcelt Salaspils novada domes lēmumu par pastāvīgu komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu. VARAM saņēma Salaspils novada domes deputāta iesniegumu, kurā tika lūgts izvērtēt domes lēmumu par pastāvīgu komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu. Pēc iepazīšanās ar situācijas apstākļiem, VARAM aicināja Salaspils novada domi precizēt saistošos noteikumus, nosakot, ka katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaits komitejās jānosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai to apvienības ievēlēto deputātu skaitam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.